Leniwe wieczory z książką w fotelu i z kieliszkiem wina? Mamy kilka książkowych pomysłów całkiem zgrabnie wpisujących się w winną konwencję. Specjalnie dla Was co tydzień publikujemy książki z winem w jakiejś roli.
Dzisiaj, bardzo praktycznie i podstawowo zabieramy się do degustacji win...
Szkoła WinSzkoła Win
Beat Koelliker, Bernd Kreis
Wydawnictwo Delta WZ
Wszystkimi zmysłami - i z wielką przyjemnością - stańmy się koneserami win! Ta książka prezentuje nowe podejście do tematu, jej głównym celem jest zachęcenie nas do degustacji wina - w samotności lub w towarzystwie. Dzięki "learning by tasting" podczas 13 degustacji, po 4 trunki, bez teoretycznego balastu, nauczymy się rozróżniać najważniejsze wina świata.
Wiedzę teoretyczną popartą doświadczeniem znacznie lepiej się przyswaja, dlatego trzon tej książki poświęciliśmy ochoczej praktyce, temu co nazywamy „learning by tasting". Zapoznamy się tu z 52 najważniejszymi trunkami, które każdy miłośnik win kiedyś w swoim życiu powinien poznać.
Na wstępie poznamy informacje, które przydadzą się nam, nim zaczniemy delektować się winem, na przykład: jaki kieliszek pasuje do jakiego wina, w jakiej temperaturze się je podaje i jakie potrawy dobrze komponują się z wybranym winem. Rundy degustacyjne uzupełniono praktyczną wiedzą na temat wina.
Najwięcej zyskamy i z pewnością będziemy się świetnie bawić, jeśli przynajmniej jedną z degustacji (a najlepiej wszystkie) zorganizujemy w gronie przyjaciół. Na stronach 36/37 opisaliśmy sposób, w jaki można to zorganizować. Dowiemy się tam również, że czasem możemy sami wybrać się w taką podróż w nieznane i wyszukać sobie tylko jedno wino.
Nie obejdziemy się jednak całkiem bez wiedzy teoretycznej. Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o przygotowaniach, znajdziemy w rozdziale pierwszym, wszystko na temat samego wina - w rozdziale trzecim.
Są to aktualne informacje dotyczące produkcji, opisy najważniejszych odmian winorośli oraz krajów i regionów uprawy. Na końcu książki znajduje się obszerny słowniczek zawierający główne pojęcia z dziedziny winiarstwa.
Aby zrozumieć wino, trzeba je pić i delektować się nim.