Letnie popołudnie albo wieczór z przyjaciółmi aż się prosi o różowe wino i smakowite przekąski. Przekąski, które nie wymagają katorżniczych przygotowań w tropikalnej temperaturze.
Może sałatka albo inne lekkie, odświeżające danie? Spróbujmy uczcić sezon win różowych delektując się nimi w towarzystwie kilku wybranych dań.
Placuszki łososiowe z sałatką Bardzo łatwe danie, można szybko przygotować przekąskę dla dużej grupy, a przy tym ciekawy sposób podania łososia. Daje też duże pole dla wyobraźni – można je dowolnie dopasowywać do własnych upodobań, dodając na przykład posiekane oliwki, jalapenos, czy koperek.
Klasycznym winem pasującym do łososia jest Pinot Noir, a to danie aż się prosi o rosé na bazie Pinot Noir.
Składniki na 4 porcje:
110g majonezu bez tłuszczu 12g i łyżka stołowa posiekanej szalotki 2 łyżeczki musztardy Dijon, podzielone na dwie porcje 140 ml maślanki o niskiej zawartości tłuszczu 1 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 450gr filetów z łososia, bez skóry, drobno posiekanego 2 białka jajek 5 łyżek kaparów 35 g bułki tartej 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżeczki oliwy z oliwek ok 300 g mieszanych liści sałat sól, pieprz
1. W misce wymieszaj majonez, 1 łyżkę posiekanej szalotki, łyżeczkę musztardy, maślankę i sok z cytryny i odstaw.
2. W drugiej misce porządnie wymieszaj łososia, białka jajek, pozostałą szalotkę, kapary, bułkę tartą i pozostałą musztardę, sól i pieprz. Z powstałej masy uformuj 8 grubych, okrągłych i płaskich placuszków.
3. Na dużej patelni beztłuszczowej rozgrzej oliwę. Smaż placuszki na średnim ogniu na złoty kolor około 6 minut, przerzuć i smaż na złoto około 5 minut.
4. Wymieszaj liście sałat z połową sosu z majonezu i maślanki, rozłóż na 4 talerzach i na wierzchu ułóż po dwa placuszki. Pozostały sos podaj w osobnym naczyniu.
Grillowana ośmiornica w marynacie z sherry Wspaniałe danie, lekkie, świeże, o bardzo wyrazistym smaku. Sherry dodaje mu soczystej słodyczy, a chilli ostrości.
A wino? Na przykład Eccoci albo Tondonia Rosado.
Składniki na 4 porcje:
Marynata sherry: 60 ml oliwy z oliwek 60 ml wytrawnej sherry 6 ząbków czosnku, zmielonego łyżka suszonego oregano łyżka suszonych płatków czerwonej papryki łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli
680 do 900 g ośmiornicy (albo małych ośmiornic), oczyszczonych oliwa z oliwek extra-virgin posiekana świeża pietruszka do dekoracji
1. Marynata. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Włóż ośmiornicę, przykryj i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
2. Rozgrzej grill. Posmaruj kratkę oliwą i rozgrzej na grillu.
3. Wyjmij ośmiornicę z marynaty, połóż na kratce i grilluj 4 minuty, przewracając raz, aż ośmiornica zmatowieje, a jej brzegi i macki będą chrupiące. Nie należy przesadzać z grillowaniem, żeby ośmiornica nie zrobiła się gumowa.
4. Ułóż na tacy, skrop oliwą z oliwek i posyp pietruszką.
Grillowana sałatka ratatouille z fetą To Ratatouille to nie do końca ratatouille. Właściwie można powiedzieć, że to bardziej sałatka z grillowanych warzyw. Można rozważyć dodanie grillowanych pomidorów, żeby bardziej przypominała klasyk z Prowansji. Pomidory ładnie połączą pozostałe składniki dania, a kremowa feta dokończy dzieła.
Rosé z Prowansji pasuje tu idealnie.
Składniki na 2 porcje:
1 350 albo 400-gramowy bakłażan pokrojony w plasterki o grubości 1,5 centymetra 1 cukinia pokrojona na ćwiartki wzdłuż 1 czerwona papryka pokrojona wzdłuż na 6 pasków 1 średnia cebula pokrojona w plasterki o grubości około 1,5 cm 3 łyżki oliwy czosnkowej 2, 3 łyżeczki octu balsamicznego 180g pokruszonej fety 2 łyżki świeżej bazylii pokrojonej w cienkie paski
1. Rozgrzej grill (średni ogień). Na papierze do pieczenia ułóż bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.
2. Grilluj warzywa aż zmiękną i się przyrumienią, często obracając: bakłażana i cukinię przez około 6 minut, paprykę i cebulę około 10 min.
3. Rozłóż warzywa na dwóch talerzach, skrop octem balsamicznym, posyp fetą, bazylią i podawaj.
4. Podawaj z grubymi kawałkami wiejskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i zgrillowanego razem z warzywami.
Smacznego!
tekst: Katarzyna foto: www.snooth.com źródła: www.snooth.com www.epicurious.com
|