Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Lato z rosé i przekąskami



Letnie popołudnie albo wieczór z przyjaciółmi aż się prosi o różowe wino i smakowite przekąski. Przekąski, które nie wymagają katorżniczych przygotowań w tropikalnej temperaturze.

Może sałatka albo inne lekkie, odświeżające danie? Spróbujmy uczcić sezon win różowych delektując się nimi w towarzystwie kilku wybranych dań.


Rose_losos magnify Placuszki łososiowe z sałatką
Bardzo łatwe danie, można szybko przygotować przekąskę dla dużej grupy, a przy tym ciekawy sposób podania łososia. Daje też duże pole dla wyobraźni – można je dowolnie dopasowywać do własnych upodobań, dodając na przykład posiekane oliwki, jalapenos, czy koperek.

Klasycznym winem pasującym do łososia jest Pinot Noir, a to danie aż się prosi o rosé na bazie  Pinot Noir.

 

 


Składniki na 4 porcje:

110g majonezu bez tłuszczu
12g i łyżka stołowa posiekanej szalotki
2 łyżeczki musztardy Dijon, podzielone na dwie porcje
140 ml maślanki o niskiej zawartości tłuszczu
1 1/2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
450gr filetów z łososia, bez skóry, drobno posiekanego
2 białka jajek
5 łyżek kaparów
35 g bułki tartej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki oliwy z oliwek
ok 300 g mieszanych liści sałat
sól, pieprz


1. W misce wymieszaj majonez, 1 łyżkę posiekanej szalotki, łyżeczkę musztardy, maślankę i sok z cytryny i odstaw.

2. W drugiej misce porządnie wymieszaj łososia, białka jajek, pozostałą szalotkę, kapary, bułkę tartą i pozostałą musztardę, sól i pieprz. Z powstałej masy uformuj 8 grubych, okrągłych i płaskich placuszków.

3. Na dużej patelni beztłuszczowej rozgrzej oliwę. Smaż placuszki na średnim ogniu na złoty kolor około 6 minut, przerzuć i smaż na złoto około 5 minut.

4. Wymieszaj liście sałat z połową sosu z majonezu i maślanki, rozłóż na 4 talerzach i na wierzchu ułóż po dwa placuszki. Pozostały sos podaj w osobnym naczyniu.

Rose_osmiornica magnify Grillowana ośmiornica w marynacie z sherry
Wspaniałe danie, lekkie, świeże, o bardzo wyrazistym smaku. Sherry dodaje mu soczystej słodyczy, a chilli ostrości.

A wino? Na przykład Eccoci albo Tondonia Rosado.

 

 



Składniki na 4 porcje:

Marynata sherry:
60 ml oliwy z oliwek
60 ml wytrawnej sherry
6 ząbków czosnku, zmielonego
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonych płatków czerwonej papryki
łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli

680 do 900 g ośmiornicy (albo małych ośmiornic), oczyszczonych
oliwa z oliwek extra-virgin
posiekana świeża pietruszka do dekoracji


1. Marynata. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w dużej misce. Włóż ośmiornicę, przykryj i włóż do lodówki na 3-4 godziny.

2. Rozgrzej grill. Posmaruj kratkę oliwą i rozgrzej na grillu.

3. Wyjmij ośmiornicę z marynaty, połóż na kratce i grilluj 4 minuty, przewracając raz, aż ośmiornica zmatowieje, a jej brzegi i macki będą chrupiące. Nie należy przesadzać z grillowaniem, żeby ośmiornica nie zrobiła się gumowa.

4. Ułóż na tacy, skrop oliwą z oliwek i posyp pietruszką.

Rose_ratatouille magnify Grillowana sałatka ratatouille z fetą
To Ratatouille to nie do końca ratatouille. Właściwie można powiedzieć, że to bardziej sałatka z grillowanych warzyw. Można rozważyć dodanie grillowanych pomidorów, żeby bardziej przypominała klasyk z Prowansji. Pomidory ładnie połączą pozostałe składniki dania, a kremowa feta dokończy dzieła.

Rosé  z Prowansji pasuje tu idealnie.

Składniki na 2 porcje:

1 350 albo 400-gramowy bakłażan pokrojony w plasterki o grubości  1,5 centymetra
1 cukinia pokrojona na ćwiartki wzdłuż
1 czerwona papryka pokrojona wzdłuż na 6 pasków
1 średnia cebula pokrojona w plasterki o grubości około 1,5 cm
3 łyżki oliwy czosnkowej
2, 3 łyżeczki octu balsamicznego
180g pokruszonej fety
2 łyżki świeżej bazylii pokrojonej w cienkie paski


1. Rozgrzej grill (średni ogień). Na papierze do pieczenia ułóż bakłażana, cukinię, paprykę i cebulę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem.

2. Grilluj warzywa aż zmiękną i się przyrumienią, często obracając: bakłażana i cukinię przez około 6 minut, paprykę i cebulę około 10 min.

3. Rozłóż warzywa na dwóch talerzach, skrop octem balsamicznym, posyp fetą, bazylią i podawaj.

4. Podawaj z grubymi kawałkami wiejskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i zgrillowanego razem z warzywami.

Smacznego!



tekst: Katarzyna
foto:
www.snooth.com
źródła:
www.snooth.com
www.epicurious.com

Komentarze

ja tam stawiam jak zawsze na tartyhttp://www.nasze-wina.pl/forum/topic/1/842/ :) Zamiast szparag, można obecnie użyć fasolki szparagowej ;P

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.