Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Poszukiwane: Młode Wino 2013

 

 

Poszukiwane: Młode Wino
Ostatnia znana lokalizacja: zależy od regionu
Ostatnio widziane: w 2012 roku

Na całym świecie listopad jest miesiącem młodego wina, i choć to beaujolais kradnie całą uwagę, nie należy zapominać o innych regionach, które równie hucznie fetują pierwsze wino z corocznych zbiorów.

11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina, to również święto młodego wina. Stare przysłowie burgundzkie głosi, że: „Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom”. Młode wino w różnych krajach różne ma imiona...

mlode_wino_1 magnify Martinovanje















Czechy
11 listopada o godz. 11.00
Świętomarcińskie

Południowe Morawy to największy region winiarski w Czechach. Właśnie tam najhuczniej obchodzone jest święto młodego wina.
Świętomarcińskie wina, czasem sprzedawane już w kilka tygodni po zbiorach, są przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Sami winiarze zalecają, by wino wypić przed nadejściem wiosny.

Słowacja
Burčiak (burczak)

Młode wino, które ledwo co skończyło (a czasem nie skończyło) fermentować. Ponoć każdy mężczyzna musi wypić go tyle ile ma w sobie krwi.

Chorwacja
11 listopada

Martinje, czyli dzień św. Marcina, to święto wina. Huczne biesiady to okazja dla winiarzy i ich przyjaciół by podziękować św. Marcinowi za dobry urodzaj i młode wino.

Słowenia
druga sobota listopada
Martinovanje

Martinovanje to również stare ludowe święto, coś na kształt dożynek połączonych z chrztem nowego wina. Martinovanje celebruje się hucznie co roku w drugą sobotę listopada. 

Węgry
8,9, 10 i 11 listopada

Na Węgrzech dni św. Marcina rozpoczynają się 8 i 9 listopada. Oprócz tradycyjnego poświęcenia wina w całym kraju odbywają się festiwale i obchody święta młodego wina.

Austria
11 listopada
Heuriger

Serwowane prosto z beczki w gospodach o tej samej nazwie w Wiedniu i okolicach, oczywiście przy dźwiękach pieśni biesiadnych. Najlepsze Heuriger podaje się w ukrytych przed turystami knajpkach Nussdorfu i Sieveringu, gdzie atmosfera bardziej sprzyja kontemplacji młodego wina.
W Bugenlandzie, jednym z najciekawszych winiarskich zakątków Europy Środkowej, św. Marcin jest głównym patronem całej prowincji.

Hiszpania
Jóven

Młode wino, zwykle wypuszczane po roku od zbiorów, starzone w dębie bardzo krótko lub w ogóle nie starzone, przeznaczone do szybkiego wypicia.

Włochy
zwykle 10 dni przed beaujolais
Novello

Najwięcej młodych win pochodzi z regionu Veneto, ale Novello powstaje też w Trydencie, Toskanii i na Sardynii. Co roku termin oficjalnej premiery Novello w specjalnym dekrecie wyznacza ministerstwo rolnictwa.

Niemcy
koniec sierpnia
Federweißer

w południowo-zachodnich Niemczech zwany Sauser (świszczący)
w Pfalz Rauscher (szumiący) i Neuer Wein (nowe wino)
a we Franken Bremser (hamujący)
Federweißer to wino w powijakach, jeszcze fermentujący moszcz (sok wytłoczony z winogron), niezbyt wyszukany. Najlepsze jest w pierwszym miesiącu, właściwie w ciągu pierwszych dwóch tygodni.

Portugalia
Vinho Verde
, czyli zielone wino z Minho
Minho to region winiarski Minho, który liczy sobie co najmniej dwadzieścia dwa wieki.
Już Seneka i Pliniusz wychwalali je słowami: Bonum vinum laetificat cor hominis (dobre wino, rozwesela serce ludzkie). Vinho verde nie lubi leżakowania i nie należy go przechowywać dłużej niż dwa lata od daty zbiorów podanej na etykiecie.

Na św. Marcina dobrze jest uważać na „dolegliwości świętomarcińskie”, których przyczyną jest zacny trunek, skądinąd źródło siły i urody. Choćby tylko na chwil kilka.


mlode_wino_2_Heuriger magnify Heuriger

































tekst: Katarzyna
foto:
www.radiokrka.com
www.iwilltravelblog.com
źródła:
www.pinezka.pl
www.czar-slowenii.pl
www.twojahistoria.com
slowenia.lovetotravel.pl
www.oliwazoliwek.pl

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.