Poszukiwane: Młode Wino Ostatnia znana lokalizacja: zależy od regionu Ostatnio widziane: w 2011 roku
Na całym świecie listopad jest miesiącem młodego wina, i choć to beaujolais kradnie całą uwagę, nie należy zapominać o innych regionach, które równie hucznie fetują pierwsze wino z corocznych zbiorów.
11 listopada, czyli Dzień Świętego Marcina, to również święto młodego wina. Stare przysłowie burgundzkie głosi, że: „Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom”. Młode wino w różnych krajach różne ma imiona...
Czechy 11 listopada o godz. 11.00 Świętomarcińskie Południowe Morawy to największy region winiarski w Czechach. Właśnie tam najhuczniej obchodzone jest święto młodego wina. Świętomarcińskie wina, czasem sprzedawane już w kilka tygodni po zbiorach, są przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Sami winiarze zalecają, by wino wypić przed nadejściem wiosny.
Słowacja Burčiak (burczak) Młode wino, które ledwo co skończyło (a czasem nie skończyło) fermentować. Ponoć każdy mężczyzna musi wypić go tyle ile ma w sobie krwi.
Chorwacja 11 listopada Martinje, czyli dzień św. Marcina, to święto wina. Huczne biesiady to okazja dla winiarzy i ich przyjaciół by podziękować św. Marcinowi za dobry urodzaj i młode wino.
Słowenia druga sobota listopada Martinovanje Martinovanje to również stare ludowe święto, coś na kształt dożynek połączonych z chrztem nowego wina. Martinovanje celebruje się hucznie co roku w drugą sobotę listopada.
Węgry 8,9, 10 i 11 listopada Na Węgrzech dni św. Marcina rozpoczynają się 8 i 9 listopada. Oprócz tradycyjnego poświęcenia wina w całym kraju odbywają się festiwale i obchody święta młodego wina.
Austria 11 listopada Heuriger Serwowane prosto z beczki w gospodach o tej samej nazwie w Wiedniu i okolicach, oczywiście przy dźwiękach pieśni biesiadnych. Najlepsze Heuriger podaje się w ukrytych przed turystami knajpkach Nussdorfu i Sieveringu, gdzie atmosfera bardziej sprzyja kontemplacji młodego wina. W Bugenlandzie, jednym z najciekawszych winiarskich zakątków Europy Środkowej, św. Marcin jest głównym patronem całej prowincji.
Hiszpania Jóven Młode wino, zwykle wypuszczane po roku od zbiorów, starzone w dębie bardzo krótko lub w ogóle nie starzone, przeznaczone do szybkiego wypicia.
Włochy zwykle 10 dni przed beaujolais Novello Najwięcej młodych win pochodzi z regionu Veneto, ale Novello powstaje też w Trydencie, Toskanii i na Sardynii. Co roku termin oficjalnej premiery Novello w specjalnym dekrecie wyznacza ministerstwo rolnictwa.
Niemcy koniec sierpnia Federweißer w południowo-zachodnich Niemczech zwany Sauser (świszczący) w Pfalz Rauscher (szumiący) i Neuer Wein (nowe wino) a we Franken Bremser (hamujący) Federweißer to wino w powijakach, jeszcze fermentujący moszcz (sok wytłoczony z winogron), niezbyt wyszukany. Najlepsze jest w pierwszym miesiącu, właściwie w ciągu pierwszych dwóch tygodni.
Portugalia Vinho Verde, czyli zielone wino z Minho Minho to region winiarski Minho, który liczy sobie co najmniej dwadzieścia dwa wieki. Już Seneka i Pliniusz wychwalali je słowami: Bonum vinum laetificat cor hominis (dobre wino, rozwesela serce ludzkie). Vinho verde nie lubi leżakowania i nie należy go przechowywać dłużej niż dwa lata od daty zbiorów podanej na etykiecie.
Na św. Marcina dobrze jest uważać na „dolegliwości świętomarcińskie”, których przyczyną jest zacny trunek, skądinąd źródło siły i urody. Choćby tylko na chwil kilka.
tekst: Katarzyna źródła: www.pinezka.pl www.czar-slowenii.pl www.twojahistoria.com slowenia.lovetotravel.pl www.oliwazoliwek.pl
|