Musująca Australia
Większość, a mam nadzieję, że wszyscy, kojarzą nazwy Prosecco, Franciacorta, Cava oraz Szampan. Mowa tutaj o europejskich winach musujących. Jednak w innych częściach świata również wyrabiane są takie wina, na przykład w Australii. Mogą być, jak prawie wszędzie, białe, różowe, słodkie, wytrawne, lekkie i o mocnej strukturze. Bąbelki i proces produkcji wyróżnia wina musujące od innych. Australia i Szampania miały romans sięgający początków XIX w. Konsumpcja per capita umieszczała te dwa miejsca wśród czołówki konsumentów win musujących na świecie. Jednak nieuchronne wahania kursów walut, spadek finansowy w Australii (i nie tylko), zmiany w stanach posiadania dużych producentów i w konsekwencji zmiany w porozumieniach dystrybucyjnych – wszystko to wpłynęło negatywnie na australijski rynek. Co roku pojawia się pytanie – czy można używać tej samej skali porównawczej podczas degustacji szampanów i win musujących z Australii? Odpowiedź przecząca, która pojawia się najczęściej, zdaje się nie wyczerpywać tematu. Może to frustrować, ale należy sobie zdać sprawę z faktu, że w Australii nie uświadczymy najlepszych win klasy Bordeaux czy Burgundii. Nigdy nie wytworzą też szampana. Ale z powodzeniem produkują własne wina musujące – i to jakie! Przedstawiam Wam najbardziej znanych producentów win musujących w Australii oraz ich najbardziej znane wina:
Brown Brothers (New South Wales i Terytorium Północne) Brown Brothers Cienna Rosso – moc malin, truskawek, wiśni I sporo słodyczy. Niski alkohol sprawia, że łatwo się je pije. (14.66 dolarów australijskich – dalej DA).
Katnook Estate (Conawarra). Katnook Founder’s Block Sparkling Shiraz 2009 – bogata i hojna struktura kusi aromatami i smakami skóry, ściółki leśnej, ale też borówek i jagód. Dość pikantne. Polecane do kaczki, indyka i dań wieprzowych. (15 DA).
McWilliams Group (New South Wales). McWilliams McWilliams Inheritance Brut Reserve – śmietankowe aromaty, a do tego sporo owoców mango i ananasa, dobrze zbalansowane i bardzo długie. (12 DA).
Taylor Ferguson (South Eastern). Taylor Ferguson Premium Brut Cuvee – swobodnie mogłoby konkurować z Cavami, Franciacortami, a nawet Szampanami. To bardzo dobre połączenie orzeźwienia, dobrej kwasowości i bomby owocowej z nutami liczi na czele. (8 DA).
Omni Winery (Barossa). Omni Classic N/V – tostowe nuty Chardonnay i kremowa truskawa z Pinot Noir świetnie oddają charakter tego wina. Jedno z najlepszych win w relacji cena/jakość w Australii. (7 DA). Powstają specjalne rankingi win musujących z Australii, przewodniki po winnicach, bogato ilustrowane albumy… Rozmarzyć się można, prawda? Żadne z przedstawionych win nie jest importowane na dzień dzisiejszy do Polski. Może kiedyś spotkamy się degustując wina u Fergusona lub w Katnook? tekst: Michał "WineMike" Misior foto: Australian Wines źródła: Australian Wines