Opowieści karnawałowe
Szampańskie opowieści w karnawale!
Tylko dzisiaj i tylko dla Was Czarna Gwiazda podziemia! Niepowtarzalny koncert w słynnym klubie w Monte Carlo!
Wysoka Sally, w mrocznych kręgach podziemia zwana Czarną Gwiazdą, śpiewa dziś tylko dla Was w Shangri-La, najsłynniejszym klubie Monte Carlo! Jeden jedyny występ! Tylko dzisiejszej nocy oczaruje Was głos jak kryształ, oszołomi Szalony jedwab spódnic wirujących w pulsującym rytmie! Tylko dla odważnych i ludzi o mocnych nerwach...
Wysoka Sally
1 porcja
1/4 miarki brandy
1/4 miarki wytrawnego wermutu
1/4 miarki gallliano
1/4 miarki likieru mandarynkowego
lód
szampan lub wino musujące
Cztery pierwsze składniki wymieszać z lodem i przelać do wysokiego, schłodzonego kieliszka.
Uzupełnić szampanem.
Czarna gwiazda
1 porcja
1 3/4 miarki koniaku
1/4 miarki crème de mure
1/4 miarki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
lód
białe wino musujące (lub woda sodowa)
mrożone czarne porzeczki lub jeżyny
Cztery pierwsze składniki wstrząsać z lodem, aż zostaną silnie schłodzone.
Przecedzić do wysokich, schłodzonych kieliszków i uzupełnić winem musującym lub wodą sodową.
Przybrać owocami.
Shangri-La
1 porcja
1/2 miarki dżinu
1/4 miarki morelowej brandy
1/2 miarki soku pomarańczowego
kilka kropel grenadiny
lód
wytrawne wino musujące Asti spumante
plasterki cytryn i pomarańczy
Cztery pierwsze składniki wymieszać z lodem w schłodzonej, wysokiej szklance lub dużym kieliszku do wina.
Uzupełnić winem musującym i przybrać owocami.
Monte Carlo
1 porcja
1/2 miarki dżinu
1/4 miarki soku z cytryny
lód
szampan lub białe wino musujące
1/4 miarki crème de menthe
liść mięty
Dwa pierwsze składniki mieszać z lodem, aż zostaną silnie schłodzone.
Przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana i uzupełnić szampanem.
Skropić crème de menthe i przybrać liściem mięty.
Kryształ
1 porcja
1/2 miarki Poire William
odrobina pomarańczowego curacao
1 plasterek twardej gruszki
lód
szampan
kawałek świeżej gruszki
Wstrząsać wszystkie składniki wraz z lodem (poza szampanem), aż się porządnie chłodzą.
Przelać do kieliszka do szampana i uzupełnić zimnym szampanem.
Udekorować plasterkiem gruszki.
Szalony jedwab
2 porcje
1/2 miarki śmietanki
1/2 miarki malin
1 miarka framboise lub syropu malinowego
niewielka ilość drobno pokruszonego lodu
schłodzony szampan
Odłożyć 2-3 ładne maliny.
Trzy pierwsze składniki zmiksować z lodem, aż się mocno schłodzą.
Przelać do kieliszka do wina musującego i uzupełnić szampanem. Delikatnie położyć maliny na wierzchu.
Źródło:
1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.
andsewitgoes.blogspot.com