Opowieści karnawałowe
Szampańskie opowieści w karnawale!
Strudzony żeglarz zawija do portu, w którym czeka kobieta-zagadka...
Jack Spode, zwany przez przyjaciół Marzycielem, wprowadził swój jacht Królowa Maria II na spokojne wody zatoki Biskajskiej. Przez ostatnie trzy tygodnie, nieprzyjazne Wichry niemiłosiernie nimi poniewierały, nie dając chwili wytchnienia. Jacht był mocno utrudzony, a Jack obolały ze zmęczenia i niewyspania. Nareszcie spokój. Z ulgą powitał rześki, różowo-złoty Świt. Powoli Żeglując po zatoce wiedział, że za kilka godzin dopłynie do portu, gdzie czeka wierny, wysłużony Bentley, a w nim ... kobieta-zagadka – Sabrina o oczach jak Płynne Złoto. Na samo wspomnienie poczuł przyjemny dreszcz i zmęczenie jakby zaczęło odpływać...
Marzyciel
1 porcja
1/3 miarki brandy
1 łyżeczka maraskino
1 łyżeczka ciemnego curacao
1 łyżeczka angostury
lód
szampan albo białe wino musujące
świeża wiśnia
Cztery pierwsze składniki wymieszać z lodem, przecedzić do kieliszka do koktajli i uzupełnić szampanem.
Przybrać wisienką.
Królowa Maria II
8 porcji
sok z 1 limonki
cukier puder
1/2 miarki syropu (sugar syrup)
2 miarki drambuie
1 1/2 filiżanki gazowanej wody stołowej
1 butelka wina musującego, czerwonego lub różowego
wisienki z maraskino
Krawędzie kieliszków do szampana zwilżyć sokiem z limonki, a następnie zanurzyć w cukrze pudrze i schłodzić.
Resztę soku wymieszać z syropem, drambuie, wodą stołową oraz z lodem.
Koktajl przelać do kieliszków, uzupełnić winem musującym, a do każdego kieliszka dodać kilka wisienek.
Podawać z ozdobnymi słomkami.
Wichry
1 porcja
1 miarka dżinu
1/2 miarki czereśniowej brandy
1/2 miarki soku z cytryny
5-10 kropli syropu (sugar syrup)
1/2 łyżki drobno pokruszonego lodu
schłodzony szampan
czereśnie
Wszystkie składniki z wyjątkiem szampana wstrząsnąć z lodem i przecedzić do kieliszka do szampana.
uzupełnić schłodzonym szampanem i przybrać świeżymi czereśniami.
Świt
1 porcja
1 miarka soku z limonki
1 miarka półwytrawnego sherry
schłodzony szampan
W schłodzonym kieliszku do szampana wymieszać sok z limonki i sherry.
Uzupełnić schłodzonym szampanem i delikatnie zamieszać.
Żeglując po zatoce
2 porcje
pokruszone kostki lodu
2 miarki złocistego rumu
1 miarka galliano
2 miarki soku ananasowego
1 miarka soku z limonki
4 łyżeczki syropu (sugar syrup)
szampan
plasterki cytryny i limonki
wisienki koktajlowe
wydrążony ananas
Energicznie mieszać rum, galliano, sok ananasowy i z limonki oraz syrop, z lodem, aż składniki zostaną schłodzone.
Przecedzić do wydrążonego ananasa, uzupełnić szampanem i delikatnie wymieszać.
Przybrać plasterkami cytryny i limonki oraz wisienkami koktajlowymi. Podawać z dwiema słomkami.
Bentley
1 porcja
1/2 miarki koniaku lub brandy
1/2 miarki likieru brzoskwiniowego, brzoskwiniowej brandy lub schnapsa
przecedzony sok z 1 marakui
1 kostka lodu
szampan
W schłodzonym kieliszku ostrożnie wymieszać trzy pierwsze składniki.
Wrzucić kostkę lodu i powoli dolać dowolną ilość szampana.
Sabrina
1 porcja
1/2 miarki dżinu
1/8 miarki morelowej brandy
1/2 miarki świeżego soku pomarańczowego
1 łyżeczka grenadiny
1/4 miarki cinzano
słodkie wino musujące
lód
plasterki pomarańczy i cytryny
Pięć pierwszych składników wstrząsnąć z lodem.
Przelać do wysokiego kieliszka i uzupełnić winem musującym.
Przybrać plasterkami pomarańczy i cytryny.
Płynne złoto
1 porcja
1 miarka złotego rumu
1/2 miarki cointreau
schłodzony szampan
Do schłodzonego kieliszka do szampana wlać rum i likier, uzupełnić schłodzonym szampanem..
Źródło:
www.gotujmy.pl
1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.
andsewitgoes.blogspot.com