Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Opowieści karnawałowe...

 

Szampańskie opowieści w karnawale!

 

Książę Walii, rasowa klacz i podstępny lokaj...

 


 

Malinowa mgła kładła nisko, powoli otulając malinową ciszą wiekowe kamienne mury posiadłości. Złowrogi bezruch nie zaniepokoił mężczyzny, który sprężystym krokiem przemierzał dziedziniec. Książę Walii zacierał ręce z radości. Nareszcie dobił targu i Lilia z Jersey wejdzie do rodziny. Ognisty arab, który przyniesie chlubę książęcym stajniom. Powitał go ogień wesoło trzaskający w kominku i wierny Lokaj.
- Coś na wzmocnienie Wasza Wysokość?
- Coś wyjątkowego, George. Mamy co świętować! Lilia jest nasza!
- Królewski Koktajl zatem. - skłonił się lekko George.
Książę uśmiechnął się szeroko. Słynny zabójczy koktajl Georga. Wyśmienicie. Skosztował wybornego trunku i z lubością wyciągnął się w fotelu. Stopniowo ogarniało go senne odrętwienie. Oczami wyobraźni widział niekończące się wygrane. Nawet Nefryt, czempion nad czempiony, nie mógł się z nią równać. Książę westchnął z ukontentowaniem. Postanowił uraczyć się drugą już szklanką specjału, kiedy zauważył stalowy błysk czujnych oczu lokaja. Z przerażeniem zdał sobie sprawę, że nie może się ruszyć. Usiłował krzyknąć, ale nie zdołał wydobyć głosu.
Podstępny lokaj w milczeniu obserwował, jak uśmiech na zawsze zastyga na ustach księcia. Śmiertelny Królewski Koktajl. Lilia z Jersey była bezcenna...



Malinowa mgła
24porcje
6 miarek miodowego likieru Irish Mist
500g malin
drobno pokruszony lód
4 butelki mocno schłodzonego wytrawnego, białego wina musującego
24 maliny

W mikserze wymieszać likier z malinami i filiżanką (około 200 gram) pokruszonego lodu.
Gdy masa się lekko zmrozi, przełożyć do schłodzonych kieliszków do wina musującego i uzupełnić winem.
Każdą porcję przybrać maliną.


Książę Walii
1 porcja
1 miarka brandy
1 miarka madery lub muszkatelu
3 krople curaçao
2 krople angostury
lód
schłodzony szampan
skórka z pomarańczy

Wymieszać pierwsze cztery składniki, wstrząsając z lodem, i przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana.
Uzupełnić dowolną ilością szampana i udekorować elegancko zwiniętą serpentyną ze skórki pomarańczowej.

Lilia z Jersey
1 porcja
1 szklanka musującego soku jabłkowego
cukier (wedle uznania)
5 kropli angostury
kostki lodu
wisienka z maraskino i plasterek jabłka

Wymieszać niewielką ilość cukru z sokiem jabłkowym, dodać angosturę i lód. Mieszać aż drink się porządnie schłodzi.
Przecedzić do schłodzonego kieliszka. Plasterek jabłka i wisienkę nabić na patyczek i oprzeć o brzeg kieliszka. Wisienkę można wrzucić do środka.

Lokaj
1 porcja
1/2 miarki dżinu
2 miarki soku pomarańczowego
1 plasterek brzoskwini
1 kostka lodu
schłodzony szampan
1 plasterek brzoskwini (do przybrania)

Wszystkie składniki, poza szampanem, mieszać przez dziesięć sekund w mikserze, aż powstanie gładki płyn bez grudek.
Przelać do kieliszka do szampana i tuż przed podaniem uzupełnić szampanem
Przybrać plasterkiem brzoskwini.

Królewski koktajl
1 porcja
1 kostka cukru
3 gałązki świeżej mięty
1 miarka jacka Danielsa
schłodzony szampan

W szklaneczce rozgnieść cukier z miętą, dolewając niewielką ilość whiskey.
Gdy cukier się rozpuści, przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana, dolać resztę whiskey i uzupełnić szampanem.

Nefryt
1 porcja
1/4 miarki midori
1/4 miarki niebieskiego curaçao
1/4 miarki soku z limonki
5 kropli angostury
schłodzony szampan
pokruszone kostki lodu
plasterek limonki (do dekoracji)

Zmieszać midori, curaçao, sok z limonki i angosturę, dodać lód i porządnie schłodzić energicznie wstrząsając.
Przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana. Uzupełnić schłodzonym szampanem i przybrać plasterkiem limonki.


 

Źródło:

www.gotujmy.pl

1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.

andsewitgoes.blogspot.com

Komentarze

Kolejny odcinek opowieści i kolejny raz odczuwam niedosyt, bo historia tak dobrze się zapowiadała i ucięła jak dla mnie zbyt szybko. I choć nie zapominam, że na tym portalu traktujemy o winach, to mimo wszystko może warto opowieści wyróżnić?
Przecież chodzi o to, żeby biuletyn był ciekawy. I jest, również dzięki takim perełkom.

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.