Opowieści karnawałowe...
Smakowite przepisy na szampańską zabawę
Słabiej, mocniej, byle z klasą!
Akrobata ma szansę odmienić swój smętny los...
Aksamitny chłód poranka orzeźwił Akrobatę. Przeciągnął się aż chrupnęło. Miał za sobą kolejną nieprzespaną noc, i znów na próżno. Serpentyna nie zjawiał się już trzecią dobę. Czas ruszać. Dla pewności rozejrzał się po pokoju. Był sam, ale instynkt wyostrzony przez lata w zawodzie nakazywał wzmożoną czujność. Ostrożnie zdjął kratkę z otworu wentylacyjnego i wyjął niepozorny przedmiot. Odwinął przybrudzony papier i odsunął wieko małej skrzyneczki. Niewielka Pomarańczowa błyskotka, która wywołała takie poruszenie wśród kolekcjonerów, mieniła się w słabym świetle zakurzonej żarówki. Akrobata uśmiechnął się i czule pogłaskał kamień żarzący się tysiącem iskier.
- Mam nadzieję, że spełnisz Wielkie oczekiwania jakie w tobie pokładam. Moja ty przepustko do lepszego świata...
Rzucił okiem na zmięty papier. Buck's Fizz, 23.00. Do Londynu miał jeszcze kawał drogi, a czasu zostało niewiele. Musiał przed jedenastą dotrzeć do klubu. Buck's Fizz słynął z szalonych imprez. Akrobata wiedział, że nie powinien, jednak w głębi ducha liczył na niezapomniane przeżycia. Koniec nędznej złodziejskiej egzystencji. Zebrał rzeczy, zamknął walizkę i ostatni raz rozejrzał się po pokoju. Już chwytał za klamkę, kiedy usłyszał głuchy odgłos po drugiej stronie drzwi. Ostrożnie wyjrzał na korytarz.
- Serpentyna... - wyszeptał zbielałymi ustami...
Aksamitny chłód
1 porcja
2-3 łyżki stołowe soku ananasowego silnie schłodzonego
pełne, jasne piwo
silnie schłodzony szampan lub wino musujące
Sok ananasowy wlać na dno schłodzonej szklanki.
Powoli i w równych ilościach dolewać piwo i szampan.
Akrobata
1 porcja
2 miarki whiskey
1 miarka cointreau
1 miarka soku z limonki
lód
cydr
kawałek limonki
Tak długo mieszać wszystkie składniki (poza cydrem) aż się mocno schodzą.
Przecedzić do wysokiej szklanki napełnionej wodą.
Przybrać plasterkiem limonki lub cytryny.
Serpentyna
1 porcja
½ miarki zielonego crème de menthe
pokruszony lód
zwinięta skórka z limonki
schłodzony szampan
1 łyżeczka startej skórki z limonki
Wlać likier na dno kieliszka do szampana, dodać lód i skórkę limonki.
Zalać szampanem i posypać skórką startą z limonki.
Pomarańczowa błyskotka
1 porcja
2/3 miarki brandy
1/3 miarki likieru pomarańczowego
1/3 miarki soku z cytryny
lód
schłodzone, wytrawne Asti spumante
Cztery pierwsze składniki mieszać z lodem, mocno wstrząsając, aż się porządnie schłodzą.
Przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana i uzupełnić szampanem.
Udekorować plasterkiem gruszki.
Wielkie oczekiwania
1 porcja
5-6 czerwonych lub czarnych winogron
lód
5 kropli likieru mandarynkowego
schłodzony, różowy szampan lub wino musujące
Odłożyć dwa winogrona do dekoracji.
Pozostałe owoce rozgnieść w miseczce, żeby puściły sok.
Dodać lód i wlać likier, starannie wymieszać i przecedzić do schłodzonego kieliszka do szampana.
Uzupełnić szampanem. Przepołowić pozostałe winogrona, usunąć pestki i wrzucić do kieliszka.
Buck's Fizz
1 porcja
2 miarki schłodzonego, świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 miarki schłodzonego szampana (im lepszy szampan, tym smaczniejszy drink)
Schłodzony kieliszek do szampana napełnić do połowy sokiem i ostrożnie dolać zimny szampan.
Źródło:
www.gotujmy.pl
1001 koktajli, Alex Barker, Paragon Books Ltd.
andsewitgoes.blogspot.com