Czas wziąć byka za rogi i z impetem wkroczyć w świat przyjęć. To świetny sposób na zbudowanie długotrwałych relacji i zacieśnienie więzów z przyjaciółmi. Przyjaciele mogą być niewyczerpanym źródłem zacnych win. Okazuje się, że zwykle więcej wydajemy na wina, które zabieramy na przyjęcia.
Czas zrobić imprezę!
Jak zrobić fantastyczną kolację dla przyjaciół? Oto kilka pomysłów, które są nie tylko rewelacyjne, ale i proste.
Słodki Wieczór
Czas zabrać się za, jakże często pomijany, deser. Zorganizujmy deserowy wieczór. Tego typu przyjęcie wymaga win słodszych niż serwowane dania. Albo koniaku. Zaproponuj temat przewodni, tak by goście wiedzieli mniej więcej z jakim deserem się stawić, na przykład czekolada, owoce, mrożone desery itd., a ty dobierz wino. Bardzo dobry pomysł na babski wieczór, wieczór panieński albo wieczorne przyjątko w tygodniu.
Podpowiedzi:
Wina Intensywne desery czekoladowe wymagają win takich jak Banyuls, Maury, czy Vintage Port, które są wystarczająco intensywne, by sprostać nawet najbogatszemu ganache. Delikatniejsze desery, np. sernik, aż się proszą o Sauternes albo słodkie białe wino z późnego zbioru.
Wersja zdrowa Gościom na diecie zaproponuj świeże owoce. Dzięki temu wszyscy będą się dobrze bawić.
„Gościne” słodkości Jeśli goście przynoszą desery, ty możesz zapewnić wina.
Wytrawna opcja A co z tymi, którzy unikają deserów jak ognia? Podaj sery – będą świetnie współgrać ze słodkościami.
Zaufaj cukiernikowi Jeśli nie jesteś dyplomowanym cukiernikiem, sprawy tortów, ciast i słodkości pozostaw profesjonalistom. Skup się na stworzeniu idealnej atmosfery: dobierz muzykę, świece i zadbaj o łazienkę.
Spotkanie późnowieczorne
Nocne marki lubią biesiadować późnym wieczorem. Tematem przewodnim takiego wieczoru może być film, któremu kolacja towarzyszy albo, po którym kolacja następuje. Późnowieczorni biesiadnicy zwykle sobie dogadzają, także takie spotkanie będzie idealną okazją na odkopanie przepisu na np. mus z wędzonego łososia.
Podpowiedzi:
Wina Późnowieczorni biesiadnicy lubią sobie dogadzać, czas więc na ciężką artylerię winną: Zinfandel, Shiraz, Amarone i hiszpański Priorat. Nie można zaniedbać gości, którzy wina nie piją – koniak, bourbon albo whiskey powinny ich usatysfakcjonować. Podczas takiego spotkania, dobrze bardziej skupiać się na napitkach niż na jedzeniu. Małe porcje Staraj się by porcje były małe ale sycące. Goście powinni też mieć możliwość podzielenia porcji, które mają na talerzach.
Tylko w weekendy Z oczywistych powodów późnowieczorne spotkania z winem powinny się odbywać w weekendy.
Muzyka Upewnij się, że playlista zawiera żywe rytmy, które nie uśpią gości, ale też nie obudzą sąsiadów.
tekst: Katarzyna foto: www.winefolly.com źródło: www.winefolly.com
|