Czas wziąć byka za rogi i z impetem wkroczyć w świat przyjęć. To świetny sposób na zbudowanie długotrwałych relacji i zacieśnienie więzów z przyjaciółmi. Przyjaciele mogą być niewyczerpanym źródłem zacnych win. Okazuje się, że zwykle więcej wydajemy na wina, które zabieramy na przyjęcia.
Czas zrobić imprezę!
Jak zrobić fantastyczną kolację dla przyjaciół? Oto kilka pomysłów, które są nie tylko rewelacyjne, ale i proste.
Wieczór z kuchnią regionalną
Wieczór z kuchnią regionalną powinien dotyczyć konkretnego obszaru. Zamiast organizować przyjecie pt.: kuchnia włoska, warto zawęzić obszar zainteresowań do, np. włoskiego regionu Bazylikata. Dzięki temu łatwiej można stworzyć spójne menu bazujące na daniach kuchni lokalnej. Dobry pomysł na przyjęcie urodzinowe, czy świętowanie nadejścia kolejnej pory roku.
Podpowiedzi:
Wina Jeśli wina będą pochodzić z tego samego regionu co potrawy, kompozycja smaków i aromatów będzie idealna.
Muzyka Wprowadź gości w klimat dzięki muzyce z wybranego regionu.
To co razem rośnie dobrze się komponuje w potrawach Składniki, które wyrosły razem, świetnie do siebie pasują. Warto zastosować się do tej reguły kompletując menu regionalne.
Pikantny wieczór
Zorganizuj wieczór w oparciu o jedną przyprawę albo składnik. Zaskakująco wiele przypraw pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Przyprawy w swej oryginalnej postaci sprawdzają się lepiej niż te w proszku. Przykładowe tematy: imbir, kardamon, chili, cynamon, czosnek, koper włoski, kolendra, kumin, czarny pieprz, teriyaki, ziele angielskie, goździki, anyż, bazylia.
Podpowiedzi:
Wina Dopasuj przyprawę do wina, które ma nuty przypraw w smaku i aromacie. Na przykład: Grenache (skórki cytrusów), Sangiovese (papryka i pomidory), Barbera (anyż), Gewurztraminer (imbir i cynamon), Riesling (galangal), Sauvignon Blanc (świeże zioła), Vermentino (grapefruit). Neutralizatory Przyprawy mają bardzo intensywne snaki, dlatego dobrze zaproponować gościom np. sorbet cytrynowy, który odświeży podniebienie pomiędzy daniami.
Kontrola Pozwól gościom dawkować przyprawy wedle uznania, zwłaszcza jeśli mają wrażliwe podniebienia. Sosy do potraw podaj osobno i nie przyprawiaj mięs zbyt mocno.
Wieczór wegetariański
Pora ufetować przyjaciół-wegetarian. Potrawy wegetariańskie to coś więcej niż dodatki i sałatki. Grzyby i orzechy pomogą ci stworzyć dania o mięsnej strukturze. Zaproponuj przyjaciołom, żeby przynieśli swoje ulubione dania wegetariańskie, dzięki czemu cię odciążą.
Podpowiedzi:
Wina Zielone i pieczone warzywa zwykle komponują się dobrze z białymi wytrawnymi winami i lżejszymi winami czerwonymi. Pinot Noir albo Garnacha świetnie się sprawdzą podczas wegetariańskiej uczty.
Szwedzki stół Dobrym sposobem na to, by goście mogli bez skrępowania próbować „innych, dziwnych” dań jest szwedzki stół. Dzięki temu goście nie będą się zmuszać do spróbowania potraw, które wzbudzają ich nieufność.
Opisy potraw Jeśli wśród twoich przyjaciół znajdują się kulinarnie wrażliwcy, poproś gości o przygotowanie karteczek z listą składników wykorzystanych do przygotowania każdej z potraw. Pozwoli to uniknąć problemów z ewentualnymi alergiami.
Dania główne Szukasz inspiracji? Ciasteczka risotto, papryczki chili nadziewane anchois, czarna soczewica z octem sherry i grzybami smażonymi na sucho, steki z płaskurki i fasoli pinto, kasza z fetą, suszonymi pomidorami i cytryną.
tekst: Katarzyna foto: www.winefolly.com źródło: www.winefolly.com
|