na podstawie artykułu Gregory'ego Dal Piaz
Szampany nierocznikowe
Każdy duży dom szampański zawdzięcza stały dochód mieszankom nierocznikowym, które również określają jego styl. Szampany nierocznikowe to mieszanki kilku roczników, które łączą świeżość młodszych win ze złożonym smakiem tych starszych i bardziej dojrzałych, a ich zadaniem jest podtrzymywać spójność stylu danej marki. Nierocznikowe szampany są naprawdę smaczne i dobrym pomysłem może być przetrzymanie ich trzy do pięciu lat, co sprawi, że ich smak złagodnieje i zyska głębię.
Szampan rocznikowy (Vintage)
Niektóre roczniki szampana są tak dobre i wyraziste, że butelkuje się je jako wina rocznikowe. "Vintage" oznacza, że wszystkie winogrona użyte do produkcji pochodzą z tego samego rocznika. Zwykle wina te stoją o klasę wyżej niż zwyczajne wina nierocznikowe, jednak zdarzają się wyjątki. Tak jak w przypadku Crème de Tête*, rocznikowe wina musujące mogą wymagać kilku lat leżakowania w butelce zanim ich smak stanie się tak przystępny jak win nierocznikowych. Wielkie roczniki bardzo się od siebie różnią - od bogatych i dojrzałych po subtelne i wyraźnie ukształtowane. Łatwo pokochać, bądź znienawidzić dany rocznik, więc może przed zakupem warto poradzić się zaufanego sprzedawcy.
Tete de Cuvée
Louis Roederer
Wina Tete de Cuvée określają styl danego domu szampańskiego i każde z nich figuruje pod zastrzeżoną nazwą, na przykład Cristal, Dom Pérignon i Cuvée Winston Churchill. Te wina reprezentują szczyt kunsztu winiarskiego, i wiele zyskują dzięki leżakowaniu, które uwalnia ich potencjał i często jest wręcz wymagane. Świeże, degustowane niedługo po opuszczeniu półki sklepowej, mogą rozczarowywać.
Crémant
Jeśli szukacie wartościowego wina, to Wasz wybór powinien paść na Crémant, nie mylić z Cramant, wspaniałą winnicą, jak na ironię położoną w Szampanii. Wina musujące Crémant powstają z zastosowaniem Méthode Champenoise* (metody szampańskiej), jednak pochodzą spoza Szampanii. I tak mamy Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne i, najlepsze jeśli chodzi o metodę produkcji, Crémant de Loire. Te wina powstają z najlepszych winogron z każdego regionu i zawsze są wytwarzane metodą tradycyjną.
Moët & Chandon
Dom Perignon
Moët to największy dom szampański świata, który może poszczycić się najsłynniejszą marką ze wszystkich, Dom Perignon. To, czy Dom Perignon rzeczywiście zabutelkował pierwsze wino musujące wciąż nie jest ustalone, ale jakość tego wina jest niezaprzeczalna. Dom Perignon to jedno z win Tete de Cuvées, które wymaga około 20 lat leżakowania, żeby w pełni zaprezentować swą wielkość. Dom Moët ma prosty, czysty i świeży styl, a ich wina raczej nie poddają się wpływom świata winiarskiego.
Veuve Clicquot
Veuve Clicquot
Veuve Clicquot to marka odnosząca ogromne sukcesy, która jednak ostatnio trochę spoczęła na laurach. Od jakiegoś czasu wina Veuve Clicquot to zaledwie cienie dawnej świetności, jednak nie wydaje się to jakoś nadmiernie przeszkadzać konsumentom. Styl win Veuve Clicquot jest jasny i prosty, z wyraźną nutą cytrusową i domieszką drożdży. Tete de Cuvée La Grande Dame przenosi ten styl na dużo wyższy poziom, pozostając przy tym wyrafinowanym, eleganckim i finezyjnym winem o wspaniale długiej końcówce.
Perrier-Jouët
Perrier-Jouet
Perrier-Jouët to natępny sukces marketingowy. Któż nie kojarzy słynnej butelki w kwiaty? Oczywiście, butelka piękna jest, ale czasem przykuwa większą uwagę niż jej zawartość. W winach Perrier-Jouët wyraźnie dominują gruszka, jabłko, przypieczone ciastka, i wyraźna drożdżowa nuta. To wino może być przyjemnym wstępem, inicjacją przed wejściem w nieco bogatszy świat szampana.
Piper Heidsieck
Piper Heidsieck
Piper Heidsieck to zapomniana marka. Nie jest rozpoznawalna, jest trudna w zapisie, brak jej wymyślnego programy marketingowego. A to może oznaczać tylko jedno – ich wino musi być dobre. Wina Piper Heidsieck są pikantne, z nutą cytrusów i cierpką nutą jabłkową, uzupełnione delikatnymi nutami drożdżowymi, tostowymi i mineralnymi. Szampan Piper Heidsieck to wyśmienity kompan kawioru.
Nicolas Feuillatte
Nicolas Feuillatte
Nicholas Feuillatte zdobył rzesze zwolenników i sporą cześć rynku dzięki niezwykle wartościowym winom za niską cenę. Dom szampański Nicholas Feuillatte produkuje wina świeże,orzeźwiające i eleganckie. NV Brut jest lekkie i pyszne, choć dość proste.
G.H. Mumm
Cordon Rouge
Mumm jest domem legendarnego szampana - Cordon Rouge, czyli "czerwonej wstążki". To jeden z najsłynniejszych francuskich szampanów. Jego etykieta przez lata pozostała praktycznie niezmieniona, a obecność w wielu filmach umacnia tylko opinię o jego ponadczasowej wartości. Mumm stawia na bardzo lekkie, cytrusowe smaki z nutami migdałów i drożdży, które dodają winom głębi. Wina są raczej proste o orzeźwiającej, cytrusowej i mineralnej końcówce.
Laurent Perrier
Laurent Perrier
Laurent Perrier wyróżnia dość przysadzista butelka. Kształt butelek trochę frustruje, kiedy trzeba je upchnąć w lodówce, jednak, mimo że pękate, dzielnie trzymają fason i zacną zawartość. Laurent Perrier to elegancja w czystej postaci. Ich wina mają bogaty smak, jednak nigdy nie są ciężkie; są orzeźwiająco czyste i zrównoważone, skonstruowane tak, by smak można było odkrywać stopniowo.
Katarzyna
*Crème de Tête (fr.) - staroświeckie wyrażenie używane w regionie Sauternais, we Francji, określające winogrona szczególnie bogate w cukier, pochodzące z pierwszego „trie” (zbioru)
*Méthode Champenoise - metoda szampańska, tradycyjna. Sposób wyrobu win musujących polegający na wtórnej fermentacji wina w butelkach.
Źródła:
http://www.snooth.com http://www.jakiewino.pl http://czaswina.pl http://pl.wikipedia.org http://www.thewinedoctor.com http://www.pressoir-de-bacchus.fr http://liquorshop.jp http://www.wine-searcher.com http://www.ghmumm.com http://cottages-gardens.com |