Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po świecie wina - Hiszpania - Galicja



Valdeorras – Złota Dolina

Tutejszy krajobraz jest już niemal górski. Jedna z legend głosi, że nazwę zawdzięcza znajdującym się w tych okolicach rzymskim kopalniom złota. Dziś Valdeorras żyje nie złotem, a winem, które stanowi źródło utrzymania mieszkańców. Prawdopodobnie to właśnie za sprawą Rzymian wino pojawiło się w regionie.

DO Valdeorras to nieduża apelacja stworzona w 1977 roku. Leży w dolinie rzeki Sil, tuż przy granicy Galicji i León, nieopodal modnej dziś apelacji Bierzo. Uprawia się tu wiele różnych odmian, łącznie z palomino i garnacha tintorera (czyli alicante bouschet). Naprawdę wysokiej jakości wina powstają tu z dwóch odmian: białego godello i ciemnej mencíi. Godello jest najsławniejszą białą odmianą Valdeorras i drugą po albariño najważniejszą białą odmianą Galicji. Poza Valdeorras można je także spotkać w Ribeira Sacra, Monterrei i Ribeiro, a poza Galicją uprawiane jest w Bierzo. Wina z Valdeorras w 90% wypijane są w Hiszpanii. Odmiana godello trochę przypomina albariño, jednak daje wina o wyższej kwasowości, nieco obfitsze i bardziej aromatyczne, które mogą pachnieć jabłkami, brzoskwiniami i pigwą. Czasem porównywane z z loarskimi chenin blanc. Wina z Valdeorras w 90% wypijane są w Hiszpanii.

 


Miejsca, które warto odwiedzić:


Przewodnik_Hiszpania_Valdeorras_Valdesil magnify Bodegas Valdesil
Założona w roku 1991 przez rodzinę Prada Gayoso. Nazwa firmy znaczy „Dolina Sil”. Najcenniejszym skarbem Bodegas Valdesil jest Pedrouzos – niewielka, licząca 500 krzewów, winnica godello, zasadzona jeszcze w 1885 roku. Powstaje z niej wino Pedrouzos dostępne wyłącznie w butelkach magnum i to zawsze w ograniczonej liczbie, np. w rocczniku 2009 powstało ich tylko 300.

Inne, szerzej dostępne, wina z Valdesil to: dwa wina czerwone robione z mencíi – podstawowe Valderroa i starzone w dębie Valderroa Carballo – i trzy godello: podstawowe Montenovo, starzone w kadziach stalowych na osadzie Valdesil oraz fermentowane i przez pół roku starzone w baryłkach Pezas da Portela, wszystkie naprawdę godne polecenia.

adres: 32348 Vilamartin de Valdeorras, Ourense – Galicia
tel: +34 988 337 900
www.valdesil.com



Przewodnik_Hiszpania_Valdeorras_Samoza magnify Bodegas y Vinedos Somoza
Założona przez Victora Fernándeza firma Viña Somoza specjalizuje się w godello, które robi w dwóch postaciach: podstawowe, ale starzone na osadzie Godello Sobre Lías i fermentowane w baryłkach Selección. Wina charakteryzuje wysoka kwasowość i właściwie brak cukru resztkowego. Wymagające, ale bardzo smaczne.



adres: Av. Somoza s/n, 32350 A Rua, Ourense
tel: + 34 988 310 918
email: info@vinosomoza.com
www.vinosomoza.com

 

 

Przewodnik_Hiszpania_Valdeorras_A_Coroa magnify Adega A Coroa
Wprawdzie firma istnieje dopiero od 2002 roku, jednak jej korzenie sięgają XVIII wieku. Rodzina López Vincente wytwarza wina już od czterech pokoleń. Praktycznie całość upraw, 12 hektarów, to godello. Jedynym wyjątkiem jest 300 stuletnich krzewów ciemnych odmian, z których powstaje około 1500 butelek czerwonego wina Ladeira Vella. Tutejsze Godello jest niezwykle żywe i jednocześnie krystalicznie precyzyjne. Drugim białym będącym powodem do dumy jest robione od niedawna starzone na osadzie Lías – obfite i zaokrąglone, nie tak ascetyczne jak wino podstawowe.

adres: 32350 A Rúa de Valdeorras
tel: + 34 988 310 648
email: acoroa@acoroa.com
www.acoroa.com




tekst: Katarzyna
foto:
www.vinetur.com
źródło:
www.magazynwino.pl

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.