Côte de Nuits to 99% czerwonych Grands Cru słynnego burgundzkiego Côte d’Or. Samo to, że tutejsze wina to jedne z najbardziej pożądanych na świecie, wiele mówi o miejscowym terroir. Ogólnie rzecz biorąc, ten obszar długości około 20 kilometrów i szerokości około 200 metrów to winiarski Święty Graal Pinot Noir.
Wina z Côte de Nuits można opisać krótko. Dominują czerwone, pełne ciemnych owocowych smaków (z wyjątkiem win z Chambolle), finezyjne (poza winami pochodzącymi z Nuits-St-Georges), wybitne Grand Cru (chyba że mówimy o winach z dolnej części Clos Vougeot, dokładniej z jednej trzeciej Clos Vougeot). Bardziej taniczne i gęstsze, mogą wymagać dłuższego pobytu w butelce niż wina z Côte de Beaune. Warte są, wręcz wymagają tego, żeby je przechowywać… choć właściwie nie dotyczy to wszystkich win z tego regionu, a jedynie kilku wybranych. Proste, prawda? Zapraszamy na przejażdżkę z południa na północ szlakiem win z Côte de Nuits.
Postanowiliśmy trochę zostać w Gevrey-Chambertin. Dla przypomnienia:
Gevrey-Chambertin Gevrey-Chambertin to potęga. Siedziba Grand Cru, która posiada ich 9, więcej niż jakakolwiek inna wioska w Burgundii. Co więcej, znajduje się tu również najwięcej czerwonych Premier Cru - 26. Ulubione wino cesarza Napoleona Bonaparte, który co dzień, nawet w dniu klęski pod Waterloo, pijał butelkę Chambertin i mawiał, że przyszłość oglądana przez kieliszek tego wspaniałego trunku jawi się bardziej różowo. Gevrey łączy najlepsze cechy najbardziej wyszukanych apelacji Côte de Nuits z cudowną intensywnością smaku najostrzejszych win tego regionu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno pod kątem win, jak i cen. Oczywiście, pod warunkiem, że szukamy win czerwonych, ponieważ białych tutaj nie uświadczysz. Wina z Gevrey mają głęboką barwę, bogaty smak i krzepkie taniny.
Miejsca, które warto odwiedzić:
Dugat-Py W ciągu ostatnich 10 lat bardzo zyskała na znaczeniu. Obecnie prowadzona przez syna Pierre’a Dugat, Bernarda, który jest uznawany za jednego z najzręczniejszych winiarzy regionu. Bernard Dugat zawsze mówi: „Nie lubię win bogatych, wolę eleganckie.” Jego wina charakteryzują się wysoką koncentracją smaku, przy tym są bardzo stylowe i zrównoważone. Przystępne, kiedy są młode, największy potencjał pokazują po 5-8 latach leżakowania w butelce. Od 2003 roku, odkąd syn Bernada, Loïc (już trzynaste pokolenie winiarzy w rodzinie), rozpoczął współpracę z konsultantem Paulem Masson, winnica jest w pełni organiczna.
adres: Domaine Bernard Dugat-Py, Rue Planteligone, Cour de L'Aumônerie, BP 31, 21220 Gevrey-Chambertin telefon: +33 3 80 51 82 46 email: contact@dugat-py.fr www.dugat-py.com
Domaine Sylvie Esmonin Na początku lat 90-tych Sylvie Esmonin wróciła wesprzeć rodzinną firmę pod warunkiem, że jej ojciec zgodzi się, by rodzinne wina były butelkowane na miejscu. I butelkują do dzisiaj. Dziadek Sylvie pracował dla Hrabiego de Moucheron, dawnego właściciela wspaniałej winnicy Clos St Jacques. Kiedy Hrabia zmuszony był sprzedać posiadłość, dziadek Sylvie kupił kawałek winnicy z domem. Ojciec Sylvie, Michel Esmonin, pomógł rozwinąć winnicę, a wina sprzedawał w dużych pojemnościach. Aż do powrotu córki. Odkąd Sylvie przejęła winnicę, zwiększyła liczbę nowych dębowych beczek, dzięki czemu wina zyskały typową dla Gevrey moc połączoną z jedwabistą elegancją.
adres: Clos Saint Jacques, 1 rue Neuve, 21220 Gevrey-Chambertin telefon: +33 3 80 34 36 44
Domaine Rossignol-Trapet Winnica powstała dzięki małżeństwu Jacques Rossignola z Volnay z Mado Trapet pochodzącą ze znanej rodziny z Gevrey-Chambertin. Od 1990 roku winnicę prowadzą ich synowie, Nicolas i David Rossignol, konsekwentnie przerzucając się na uprawy biodynamiczne. W rezultacie ich wina są lepsze i czystsze niż kiedyś.
adres: 4 Rue de la Petite Issue, 21220 Gevrey-Chambertin telefon: +33 3 80 51 87 26 email: info@rossignol-trapet.com www.rossignol-trapet.com
Domaine Armand Rousseau Domaine Armand Rousseau jest jedną z najstarszych wielkich winnic Burgundii, z której połowę 14 hektarów porośniętych szlachetną starą winoroślą stanowią Grand Cru. To jedna z najwspanialszych winnic Burgundii pod każdym względem: historii, zasobów i jakości wina. Armand Rousseau wraz z synem Charlesem kupili znaczną część winnicy Clos St Jacques Hrabiego de Moucheron wzbogacając tym samym własne zasoby. Obecnie stery w winnicy przejął syn Charlesa, Eric, który tworzy jasne, solidnie zbudowane, niezwykle eleganckie i wytrzymałe wina. Czasami wina z Domaine Armand Rousseau w młodości mogą się wydawać lekkie, ale niemal zawsze z wiekiem “przybierają na wadze”.
adres: 1 Rue de l'Aumônerie, 21220 Gevrey-Chambertin telefon: +33 3 80 34 30 55 email: contact@domaine-rousseau.com www.domaine-rousseau.com
Domaine Christian Sérafin Przed wojną, polski emigrant, Stanisław Serafin, osiedlił się w Burgundii. Ówczesne francuskie prawo imigracyjne nie pozwalało mu pracować w zawodzie pozostawiając do wyboru kopalnie albo rolnictwo. Na szczęście Serafin wybrał to drugie i już w 1947 roku został właścicielem winnicy. Sztuki tworzenia wina uczył się sam. W 1988 roku posiadłość odziedziczył jego syn, Christian. W ostatnich latach Christian Serafin zrobił ogromne postępy. Uważnie śledzi rozwój winiarstwa w Stanach Zjednoczonych. Kontynuuje jednocześnie starania ojca by uprawy w winnicy były w 100 procentach organiczne. Tak jak w przypadku wielu burgundzkich producentów wina, filarami winiarskiej filozofii Serafina są: stara winorośl i małe zbiory. Tworzy intensywne, skoncentrowane, dębowe wina, które świetnie się starzeją.
adres: 7 Place du Chateau, 21220 Gevrey-Chambertin telefon: +33 3 80 34 35 40
Już niedługo ruszamy dalej...
tekst: Katarzyna foto: www.weygandtwines.com www.domaine-rousseau.com vvienl.wordpress.com źródła: www.bbr.com www.thewinedoctor.com www.weygandtwines.com www.burgundy-wines.fr
|