Obok Tokaju Eger nieodomiennie kojarzy się z winem, bo któż choć raz nie spróbował sławnej Byczej Krwi? Jednak na skraju Gór Bukowych wytwarza się o wiele więcej innych win, niż nam się wydaje…
Miejsca, które warto odwiedzić
Egri Csillagok Bodajże największa i najstarsza spółdzielnia w kraju. W Polsce obecni od ponad 20 lat za sprawą wprowadzenia słynnego egri bikavera. Produkuje się tam proste, codzienne, mało skomplikowane wina, które jednak znajdują rzesze fanów.
Adres: Egri Csillagok, Veroszala U. 21. H-3300 Eger tel. 36-36 417 559, fax: (36-36) 325-139 e-mail: egricsillagokrt@chello.hu, www.egricsillagokzrt.hu
Korona Borhaz Winnica nastawiona zarówno na zwykłych turystów, jak i enoturystów. Tutaj także produkuje się wina lekkie i codzienne. Poza dobrze rozwiniętą bazą hoteli i domków, dysponuje także basenami termalnymi, które po „ciężkiej” degustacji z pewnością będą przydatne.
Adres: Korona Borhaz, 3396 Demjén, Hrsz. 0183/5 tel:+36 36 550-574, fax:+36 36 550-573 e-mail: wine@koronaborhaz.hu, www.koronaborhaz.hu
Vitavin Ltd. Winnica sporo sprzedaje win do USA. Zarówno w poprzednich, jak i w tej winnicy spotkamy wina delikatne, proste, na każdą kieszeń. Początek lat 90-tych był trudnym okresem, gdyż starano się wejść z winem na inne rynki niż te należące niegdyś do ZSRR.
Adres: Vitavin Ltd., 3324 Felsőtárkány, Pf.: 8, Munkás utca 13/b tel.: +36 36/434-221, +36 36/534-061, fax: +36 36/434-091 e-mail: vitavin@vipmail.hu, www.vitavin.hu
Eger polecany jest szczególne amatorom wina i tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z winem. Produkuje się tutaj dużo prostych flaszek, nie uświadczymy beczkowych win w stylu Prioratu, czy też np. gran reservy w rozumieniu hiszpańskim. Eger to też świetne miejsce dla osób, które nie lubią tanin w winie, bo prawie wszystkie pochodzą z kadzi stalowych.
tekst: WineMike
foto:
PlanetWare
źródło:
Vinisfera
Praktyczny Przewodnik
|