Toskania pobudza wyobraźnię. Morze, góry, widoki zapierające dech w piersiach, bogactwa Sieny, Florencji, zabytkowe miasta położone na wzgórzach i słynne winnice Montalcino, Montepulciano i Chianti...
Chianti
Toskańskie Chianti, czyli tzw. "Krew Jowisza", ma wiele twarzy, od młodej, lekkiej i owocowej po omszałą i wiekową. Pochodzenie nazwy wina jest niejasne. Według niektórych to słowa “Clango,” “Clangor” albo “Clanti”, oznaczające odgłos trąbki, rogu, czy ptaka, a przypominające czasy polowań, dały początek nazwie wina. Inni twierdzą, że nazwa wywodzi się od szlacheckiego etruskiego rodu Clante. Jakkolwiek by nie było, rodowód Chianti można prześledzić aż do XIV wieku.
Co jeszcze kryje Chianti? Malownicze wzgórza porośnięte winoroślą, a pośród nich małe toskańskie miasteczka i samotne kamienne wille. Jadąc samochodem warto wybrać się jedną z najbardziej malowniczych tras samochodowych we Włoszech – Chiantigianą. Po drodze roi się od gospodarstw i winnic, które zapraszają na degustacje.
Miejsca, które warto odwiedzić:
Ruffino Jeden z wiodących producentów tradycyjnego Chianti, ambasador Toskanii. Filozofią firmy są: jakość win i, doprowadzona do perfekcji specjalność firmy – jak najwierniejsze oddanie charakteru miejsc, w których wino powstaje. Firma założona została w 1870 roku przez kuzynów Ilario i Leopolda Ruffino. Chianti Ruffino, było jednym z pierwszych win, które przekroczyły granice Włoch i przedstawiły światu wspaniałe wina włoskie. Ulubione wino między innymi rodziny Soprano.
adres: Poggio Casciano, Via Poggio Al Mandorlo 1, Quarate di Bagno a Ripoli tel: + 39 055 64 99 717 (703) (koniecznie trzeba zadzwonić przed przyjazdem; zwiedzanie możliwe pn-pt) email: edoardo.torna@ruffino.it www.ruffino.com
Querciabella Posiadłość Agricola Querciabella stworzył w 1974 r. Giuseppe Castiglioni, przemysłowiec, wielki miłośnik i kolekcjoner wina – podobno miał kiedyś największą we Włoszech kolekcję słynnego szampana Roederer Cristal. Dziś firmą kieruje jego syn, Sebastiano Cossia Castiglioni. W 2000 roku firma przeszła całkowicie na uprawy biodynamicznie, eliminując przy tym wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Z ponad 70 ha winnic około 40 przypada na region Chianti Classico. Querciabella to najwyższa półka włoska. Ogromną wagę przywiązuje się tu do szczegółów, wirtuozerii tworzenia wina.
adres: (Chianti Classico), Via di Barbiano 17, 50022 Greve, Chianti tel: + 39 055 8592 7777 email: info@querciabella.com www.querciabella.com
Villa Calcinaia Villa Calcinaia to posiadłość hrabiów Capponi. 28 ha winnic pozostaje w rękach rodziny Capponich dokładnie od 23 maja 1524 roku. Sebastiano Capponi, który należy do młodego pokolenia winiarzy w Chianti, świetnie zdaje sobie sprawę z tego, że wytwarzanie wina, oprócz wspaniałej wielowiekowej tradycji, wymaga kolosalnej pracy i zmian. Podobno Sebastiano dokonuje inspekcji winnic śmigając między rzędami winorośli fiatem panda i próbując winogron bez wychodzenia z samochodu.
adres: Conti Capponi - Villa Calcinaia, Via Citille 84, Greve, Chianti tel: +39 392 6623362 (koniecznie trzeba zadzwonić przed przyjazdem) email: commerciale@villacalcinaia.com www.villacalcinaia.it
tekst: Katarzyna foto: www.querciabella.com www.it.classvenues.com www.ruffino.com źródło: www.magazynwino.pl www.bachus-wina.pl www.snooth.com
|