Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Przewodnik po włoskich winach część III

czyli


Białe wina z Veneto

 

Biale_wina_z_Wloch_III_mapa magnify Odwiedziliśmy już kilka regionów znanych z białych win, dziś ruszamy do północnych Włoch, skosztować wspaniałych białych odmian na szlaku prowadzącym na wschód od Trentino w kierunku Veneto. W tym rejonie wina dobrze nam znane często powstają z mniej znanych odmian, a te nieznane z odmian, które znamy bardzo dobrze.

Wprawdzie w Veneto niepodzielnie rządzi Soave – najsłynniejsze białe wino regionu, jednak ta malownicza okolica kryje wiele niespodzianek.

Garganega


Jako że Soave jest królem białych win z Veneto, nie możemy nie zacząć od odmiany, z której powstaje najlepsze Soave. Soave to przynajmniej w 70 procentach Garganega, co więcej, wiele win produkuje się w tej chwili już wy łącznie z tej odmiany.

Zwykle opis tzw. 'nosa' odmiany Garganega zawiera nuty akacji, płatków róży i rumianku. Garganega często pachnie aromatycznymi ziołami, ma przy tym bardzo zróżnicowany smak: od owoców tropikalnych po dojrzałą brzoskwinię i jabłko, często w towarzystwie nut cytrusowych. Z wiekiem wina często wzbogacają nuty suszonych moreli i miodu.

 

Trebbiano di Lugana, Trebbiano di Soave, Verdicchio


Trebbiano jest we Włoszech trochę nadużywane. To szczep tak popularny w niektórych regionach, że praktycznie trudno tam znaleźć wino, które by nie współtworzył. W całych Włoszech powszechne są bardzo neutralne wina Trebbiano. W Veneto natomiast rosną dwie odmiany tego szczepu, które tak naprawdę są tym samym Verdicchio, które zasłynęło w regionie Marche.

Biale_wina_z_Wloch_III_Garganega magnify Garganega Verdicchio to starożytna odmiana winorośli, która rozprzestrzeniła się po całych Włoszech, jednak tylko w niektórych miejscach jest w stanie stworzyć wyjątkowe wina. Typowe Verdicchio również charakteryzują aromaty kwiatowe, jednak, inaczej niż w przypadku odmiany Garganega, są to dzikie kwiaty, z mocną nutą gardenii i fiołków, jak również klasyczną nutą gorzkich migdałów, suchej trawy, suszonej skórki pomarańczowej i lekkiej nuty ziół.

Paleta smaku Verdicchio również jest dość bogata: zwykle wyraźnie wyczuwalne jest zielone jabłko, tropikalne nuty banana, ananasa, a nawet mango czy papai.


Durello

 

Na północ od Soave leży mała apelacja DOC Lessini Durello. Wina przez nich produkowane powstają ze starożytnego szczepu Durello, z jasnych winogron o bardzo grubej skórce i wysokiej kwasowości.

Większość win Durello to wina musujące. Winogrona dają lekkie i świeże wino o ostrej kwasowości, świetny materiał na wina musujące. Jako wino spokojne Durello jest dość neutralne i proste, z nutami jabłkowymi, w smaku cytrusowe o mineralnej końcówce.

 

Glera

Prosecco to najsłynniejsze wino musujące z Veneto. Nazwa powszechnie używana jest w odniesieniu do odmiany winogron używanej do produkcji wina, która jednak oficjalnie nazywa się Glera. Kiedy Prosecco (wino) uzyskało status DOCG, rząd włoski postanowił chronić integralność znaku jakości oficjalnie popierając używanie historycznej nazwy tego szczepu. Rozróżnienie pomiędzy nazwą winogron a nazwą regionu również miało tu duże znaczenie.

Biale_wina_z_Wloch_III_Glera magnify Bez względu na to czy winogrona zwą się Glera, czy Prosecco, dają delikatnie pachnące wina, z często pojawiającymi się nutami ziołowymi przypominającymi majeranek, miętę i tymianek, które towarzyszą nutom skórek cytrusów albo kwiatu cytryny. Dość typowe dla Prosecco nuty smakowe to brzoskwinia, gruszka i kwaśne jabłka, natomiast w winach spokojnych wytwarzanych z odmiany Glera dodatkowo wyczuwalne są delikatne nuty orzechów laskowych i migdałów.

 


Manzoni Bianco

Mazoni Bianco, zwane też Incrocio Manzoni, to krzyżówka Rieslinga i Pinot Bianco, która zdobyła popularność, a co za tym idzie rozprzestrzeniła się w regionie Veneto. Wina z tej odmiany zwykle wykazują cechy charakterystyczne zarówno dla Rieslinga jak i Pinot Bianco. Riesling daje winom rześką kwasowość i delikatny owocowy aromat często przypominający gruszkę i niedojrzałą brzoskwinię z przyjemną nutą mineralną. Z kolei Pinot Bianco dodaje winom 'ciało', a przy okazji nuty owocowe – jabłka i gruszki – z domieszką szałwii i ziół.

 

Trebbianello

Włosi są bardzo twórczym narodem. Trebianello to nic innego tylko Tocai Friulano albo po prostu Friulano. Veneto jest sąsiadem Friuli, dlatego nie jest niczym niespodziewanym, że szczepu Friulano sadzi się tu dość dużo.

 

 


Katarzyna



Źródła:

http://www.snooth.com
http://www.smakitalii.pl
http://convivium.colangelopr.com
http://www.youritaly.it
http://wineblog.goedhuis.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.