Burgenland stanowiący tzw. krainę graniczną w świecie wina może poszczycić się jednymi z najlepszych win słodkich na świecie, a jedyne w swoim rodzaju wina czerwone uchodzą za wizytówkę regionu. Na zachodzie region graniczy z krajami związkowymi – Dolną Austrią i Styrią, na wschodzie z Węgrami, a na niewielkich odcinkach ze Słowenią na północy i południu. Oprócz mnogości świetnych winnic region coraz bardziej stawia na turystykę; park narodowy Neusiedler See-Seewinkel, swoista kombinacja wina i welness.
Miejsca, które warto odwiedzić:
Kracher Ambasador słodyczy, jak mawiają jego wierni fani. Szereg win słodkich wieńczą Hochpradikatsweine, które stały się niemalże obiektami kultu. Wina dojrzewają w beczkach z dębu austriackiego, są świeże, soczyste, posiadają bogactwo nut owocowych. Złote czasy winnicy obecnie kontynuuje Gerhard, syn Aloisa Kracher, który w regionie jest legendą winiarską.
Adres: Weinlaubenhof Kracher, 7142 Illmitz, Apetloner Strase 37,
tel. 21 – 175-3377, fax. 21 – 175-3374,
e-mail: office@kracher.at, www.kracher.at
Stubits W południowej części regionu rodzina Stubits żyje i pracuje na terenie Csaterberg, położonej wśród lasów „wyspie wina”. Posiadając jedynie 3 ha winnic należą w okolicy do „dużych” plantatorów (wielkość przeciętnej winnicy nie przekracza ¼ ha). Białe wina to głównie Gruner Veltliner oraz Welschriesling, a czerwone Blaufrankisch oraz Cabernet Sauvignon.
Adres: Weingut Stubits, Dorfstrasse 18, 7474 Eisenberg an der Pinka,
tel. +43 664-1022196. fax. +43 3365-21518,
e-mail: weinbau-stubits.at, www.stubits.at
Wellanschitz Szczep Blaufrankisch opracowano tutaj niemalże do perfekcji, który króluje na 25 ha upraw. Położona u podnóża Odenburger Gebirge winnica oddalona jest o niecałe 6 km o Jeziora Nezyderskiego. Najlepsze Blaufrankishe z konkretnego rocznika noszą określenie „Well” (oprócz nazwiska rodziny, jest to także wyrażenie „dobrze” oraz „źródło”).
Adres: Weingut Wellanschitz, 7311 Neckenmarkt, Lange Zeile 28,
tel. 26-610-423, fax. 26-10424,
e-mail: info@wellanschitz, www.wellanschitz.at
Estehazy Wein Na dworze Marii Teresy ceniono wina z tej posiadłości, a podobno sam Joseph Haydn kazał wypłacać sobie część pensji w tym właśnie winie. Korzenie winnicy sięgają XVII w. Od 1947 r. wytwórnia wina mieści się w piwnicach zamku Esterhazy w Eisenstadt. Rodzina Pusch posiada uprawy nie tylko tam, ale także w całym Burgenlandzie. Znajbardziej znanym winem jest kupaż Blaufrankisch i Cabernet Sauvignon – Cuvee Estoras.
Adres: Esteherazy Wein, 7000 Eisenstadt, Schloss Esteherazy,
tel. 2682-63348. Fax. 26-82-633-16,
e-mail: wein@esteherazy.at, www.esteherazywein.at
Położony na Nizinie Panońskiej Burgenland jest uosobieniem Weinidylle (Winnej Sielanki). Na południu regionu można dostrzec cechy charakterystyczne dla krajobrazu Styrii - zaczątku gleb piaszczysto-gliniastych. Region jest ogromny i bardzo zróżnicowany, nie sposób go opisać na kilku stronach. Zapewniam, że jest co odkrywać, bo niemal każdy winiarz prowadzi „eksperymenty” – nowe szczepy, nowe technologie czy też beczki np. z Turcji.
Tekst:
WineMike
Foto:
Infoglobe
|