Mimo, iż obecnie jest to drugi pod względem wielkości terenów uprawy winogron stan USA to w roku 1970 winnic było tam zaledwie dziesięć. W ciągu 50 lat uprawy pszenicy zamieniano na winorośl, sady na winnice i… dziś jest już prawie 600 winnic, a w ostatnich latach przemysł winiarski Waszyngtonu stał się najszybciej rozwijającym w całym sektorze rolnym USA. W ostatniej dekadzie liczba waszyngtońskich winnic wzrosła o 400%. Tamtejsze winnice przyciągają rocznie ponad dwa miliony turystów! Zatem waszyngtońskie winiarstwo to przede wszystkim melodia teraźniejszości i przyszłości. A ostatnie zmiany to wręcz lawina, niczym z Gór Kaskadowych. Niektórzy twierdzą, że w Waszyngtonie każdego tygodnia pojawia się nowy producent wina.
Jeśli zapytacie przeciętnego Amerykanina o stan Waszyngton w kontekście produkcji win, niewykluczone, że odpowie Wam: „Jak można mówić o robieniu dobrych win w takim deszczowym klimacie, jaki panuje w Seattle?” Dlatego odkrywamy Waszyngton, który mimo deszczowego klimatu w samej stolicy stanu, jest drugim po Kalifornii stanem USA produkującym wino. Winogrona uprawia się tam na ponad 12 500 hektarach.
Zbiory waszyngtońskiego Rieslinga
Wspomniane wcześniej Góry Kaskadowe odgrywają tutaj znaczącą rolę i są rozwiązaniem zagadki tego paradoksu deszczowego charakteru Seattle, a zarazem świetnych warunków do uprawy winogron części stanu. Warto więc nadmienić, że w stanie Waszyngton można wyróżnić dwa podstawowe regiony geograficzne – wschód i zachód. Linię podziału wyznaczają właśnie Góry Kaskadowe, w których znajdują się dwa czynne wulkany: Mount Rainer i Mount St. Helens. Warunki glebowe po wschodniej stronie pasma gór tworzyły przez lata liczne kataklizmy geologiczne – wybuchy wulkanów, wycieki lawy i gigantyczne powodzie w trakcie ostatniej epoki lodowcowej. Tak ukształtowana gleba okazała się idealnym podłożem do uprawy najlepszych odmian winorośli, z których powstają doskonałe wina. Pomiędzy częścią zachodnią stanu, pozostającą pod wpływem oceanu, a bardziej kontynentalną częścią wschodnią występuje ogromna różnica wielkości opadów. W części zachodniej jest to 1500mm rocznie, w części wschodniej zaledwie 200mm rocznie. Ale to właśnie na wschodzie uprawa winorośli kwitnie w najlepsze, w czym swój udział mają żyzne gleby i gorące lata i stanowią około 98% wszystkich stanowych upraw. Ta część stanu ma też znakomicie rozwinięty system nawadniania, oparty w dużej mierze na rzece Columbia. W efekcie właśnie tam rodzą się piękne, dojrzałe winogrona, dając wina wysokiej jakości.
Riesling Eroica
Mimo, iż wcześniej dominowały w uprawie winogrona czerwone teraz struktura produkcji win czerwonych do białych wynosi 44% do 56%. I do dziś Waszyngton pozostaje nr 1, jeśli chodzi o produkcję Rieslinga. To przede wszystkim zasługa winnicy Chateau Ste Michelle w Woodinville, która jest największym producentem Rieslinga na świecie. Winnica produkuje również wina z innych szczepów. Winnica Chateau Ste Michelle ma wiele wspólnych przedsięwzięć z innymi winnicami, a dobrym przykładem jest Riesling Eroica – owoc współpracy z winnicą Dr. Loosen, który pozwolił na szeroką skalę poznać Amerykanom atuty jakie prezentuje Riesling, czyniąc tę markę jedną z najbardziej rozpoznawalnych w USA!
Podobnie powstające w Waszyngtonie wina Chardonnay, znakomicie zrównoważone, z doskonałym owocem i ożywczą kwasowością, należą do najlepszych w całym kraju. Oczywiście gama uprawianych tam winogron jest znacznie szersza i podobnie jak w Nowym Jorku, o którym czytaliście w zeszłym tygodniu, uprawia się zarówno szczepy francuskie, hybrydowe oraz rodzime amerykańskie: Aligote i Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Gewurztraminer Grenache Lemberger, Leon Millot, Madeleine Angevine, Madeleine Sylvaner i Malbec, Marechal Foch, Merlot, Müller Thurgau, Muscat Canelli, Muscat Ottonel, Petit Verdot, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Roussanne, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Semillon, Siegerrebe, Syrah, Viognier, Zinfandel. Po roku 2000 pierwsze skrzypce zaczął odgrywać szczep Syrah, którego teraz uprawia się najwięcej wśród czerwonych.
Główne obszary produkcji win w Waszyngtonie reprezentuje praktycznie w całości Columbia Valley powstała w 1984, która jest największą apelacją, produkującą 95% waszyngtońskich win. Pozostałe regiony AVA (w nawiasie data powstania apelacji) to Yakima Valley (1983), Walla Walla Valley (1984), Puget Sound (1995), Red Mountain (2001), Columbia Gorge (2004), Horse Heaven Hills (2005), Wahluke Slope (2006), Rattlesnake Hills (2006). Ich położenie prezentuje bliżej załączona mapa.
Generalnie białe wina ze stanu Waszyngton często charakteryzują się świeżością nut owocowych i dość wysoką kwasowością. Oprócz wspomnianych win ze szczepu Riesling i Chardonnay, uznanie chociażby Jancis Robinson kieruje się także wobec tamtejszych win ze szczepu Semillon. Wina czerwone z tego regionu są często dość mocno wytrawne z silnie wyczuwalnymi taninami. Rezygnuje się tam z powszechnego jeszcze do niedawna szczepu Merlot i win lżejszych, bardziej owocowych na rzecz innych typowych szczepów Bordeaux i win mocno wytrawnych, z silnie wyczuwanymi garbnikami z umiarkowanie wysokim poziomem alkoholu.
Więcej informacji o tych nawet najmniejszych obszarach uprawy winorośli i winnicach Waszyngtonu znajdziecie dzięki interaktywnej mapie na stronie winesnw.com. W kolejnym tygodniu bliżej przyjrzymy się najciekawszym winnicom i najlepszym winom Waszyngtonu. Podpowiemy też jak i gdzie można najprościej kupić wina amerykańskie. Zbliżymy też winiarską specyfikę Oregonu - amerykańskiej Burgundii, gdzie napiszemy o pysznych winach ze szczepów Pinot Noir i Pinot Gris, którym „winna” jest garstka nieustraszonych pionierów sprzed czterdziestu lat...
Bartosz
Źródła:
http://www.washingtonwine.org
http://www.winecountrywashington.org
http://www.washingtonwine.org/wineries/
http://www.northwest-wine.com
http://www.winesnw.com Beat Koelliker, Bernd Kreis, Szkoła win, Oficyna Wydawnicza Delta W-Z, Warszawa
Kevin Zraly, Kurs wiedzy o winie, Wydawnictwo Explanator, Poznań 2009
|