Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Tokaj - u zbiegu rzek

 

tokaji_logo magnify Tokaji z węg. oznacza z Tokaju

Na przestrzeni ostatniego tysiąclecia węgierskie winiarstwo stanowiło potęgę zarówno kulturową, jak i ekonomiczną. Ślady tej świetności sięgają nawet czasów rzymskich. Tokaj, najsłynniejsze i najbardziej cenione wino węgierskie, produkowane jest tu bez przerwy od XVI wieku. Kevin Zraly w swoim „Kursie wiedzy o winie”, to właśnie wina z Tokaju uznaje za jedne z grupy o największym potencjale, o których będzie głośno w winiarskim świecie. Dlatego przyglądamy się bliżej temu wyjątkowemu regionowi i winom, które tam powstają.


Winnice Tokaju (właściwa nazwa regionu to Tokaj-Hegyalja) przetrwały przez wieki niejedną ciężką próbę. Jego reputacja ucierpiała co prawda w okresie komunistycznym (1949-1989), gdy produkowano masowe ilości win, nie bacząc na podnoszenie jakości, czy choćby utrzymanie dotychczasowego poziomu. Po upadku systemu powrócono do ścisłej kontroli jakości win, co w części wspomagał kapitał włoski, francuski i niemiecki. Dziś, dzięki wprowadzeniu nowoczesnej techniki i metod winifikacji, a także nieuprawianych wcześniej szczepów w rodzaju Sauvignon Blanc, Chardonnay, czy Pinot Gris, udało się odbudować pozycję węgierskiego winiarstwa, doprowadzonego wcześniej niemal do ruiny.


Ze względu na walory przyrodnicze, architektoniczne i kulturalne oraz miejscowe tradycje winiarskie w 2002 UNESCO umieściło tokajski region winiarski na liście dziedzictwa światowego. Region obejmuje 27 miejscowości (w tym 4 na Słowacji) i 5,5 tys. hektarów powierzchni. Pochyłe uliczki, pastelowe budynki z piwnicami, w których przechowuje się wino, oraz bocianie gniazda – to najczęstsze obrazki, jakie możemy zobaczyć w Tokaju. Położony jest w północno-wschodnich Węgrzech i w południowo-wschodniej Słowacji, a stolica regionu – miasto Tokaj, jest niewielkim miasteczkiem położonym u zbiegu rzek Cisy i Bodrog u podnóża wzgórza Tokaj. Obecność dwóch rzek tworzy szczególny mikroklimat, dzięki któremu możliwe jest powstanie wina tokaj!


Na szczególną uwagę zasługuje tokaj aszú. Określenie odnosi się do wysuszonych na rodzynki i dotkniętych pleśnią winogron, z których powstaje wino. Podobnie jak w przypadku win lodowych, o których pisaliśmy wcześniej, właśnie pleśń odgrywa zasadniczą rolę. Botrytis cinerea znana jako „szlachetna pleśń” – jest grzybem, który w bardzo konkretnych warunkach atakuje grona. Botrytis cinerea atakuje mianowicie pod koniec sezonu letniego, gdy dni są jeszcze ciepłe, noce już chłodniejsze, a poranki mgliste, z gęstą rosą (jest tak w Tokaju m.in. dzięki obecności Cisy i Bodrog). Grona zaczynają się wtedy kurczyć, zawarta w nich woda wyparowuje i pozostawia skoncentrowany cukier (pamiętajmy, że woda stanowi 86% masy całego owocu). Grona zakażone pleśnią nie wyglądają może uroczo – pozory jednak mylą, a potwierdzeniem jest tu zawsze wino!


tokaj_piwnica magnify Tofowa piwnica winnicy z salą degustacyjną

Bezdyskusyjnie jest to jedno z najwspanialszych słodkich win, porównywalne z najdoskonalszymi wcieleniami francuskiego Sauternes czy niemieckiego Trockenbeerenauslese. Choć w jego skład wchodzą z reguły trzy rodzime szczepy winogron, dominującym jest tu Furmint. Przez cały okres jesiennego winobrania, grona zaatakowane szlachetną pleśnią (botrytis cinerea) – zwane aszú – zbierane są z krzewów i delikatnie tłoczone, w wyniku czego powstaje gęsty i skoncentrowany moszcz. Z kolei grona niedotknięte pleśnią są fermentowane w tradycyjny sposób i przekształcane w wino bazowe. Skoncentrowany moszcz aszú zbierany jest do 25-litrowych, drewnianych wiader zwanych puttonyos, a stamtąd dolewany do brązowego wina. Słodycz finalnego produktu mierzona jest właśnie liczbą owych puttonyos, dodanych do 136-litrowych beczek wina bazowego i ta właśnie liczba podawana jest też na etykietach wina aszú. Im więcej takich zrodzynkowanych gron trafiło do wina bazowego, tym większa słodycz tokaju właściwego. Istnieją cztery klasy wina tokaj aszú, w skali 3-6

3 puttonyos: zawartość cukru – 60g/l

4 puttonyos:  zawartość cukru - 90g/l

5 puttonyos: zawartość cukru - 120g/l

6 puttonyos: zawartość cukru - 150g/l


Najsłodsze odmiany Tokaju noszą nazwę Essencia (lub Eszencia) i zawierają 180g cukru na litr – choć zdarzają się okazy o zawartości nawet 800 gramów na litr. Są to jedne z najbardziej wyjątkowych i najrzadszych win świata, bardzo trudno dostępne w sprzedaży detalicznej. W związku z tak wysoką koncentracją cukru, fermentacja wina Eszencia trwa zwykle parę lat. Efektem tego jest niewielka, zaledwie 2-5% zawartość alkoholu. Butelki Tokaju aszú mają objętość 500ml, w odróżnieniu od standardowych 750ml butelek pozostałych win.


tokaj_aszu magnify Złoty Tokaji

Zupełnie inna, czarna pleśń, tzw. cladosporium cellare, powstaje również na ścianach tufowych (tuf to rodzaj osadowej powulkanicznej skały) piwnic podczas długiego dojrzewania tych win. Tokaje dojrzewają w dębowych beczkach w stałej temperaturze 12 stopni Celsjusza. Najstarsze z obecnie sprzedawanych win leżą tutaj minimum 8 lat. Oczywiście są tokaje również o wiele, wiele starsze, ale najmłodsze mają minimum po 2 lata.


Innym rodzajem tokaju jest tokaj samorodni, czyli „samorodny”, występujący w  wersji wytrawnej oraz słodkiej, ale o mniejszym stężeniu cukru niż aszú 3 puttonyos. Nazwa dla tego „samorodnego” tokaju została wymyślona przez polskiego kupca (jedna z wersji mówi, że wino do Polski jechało jeszcze podczas fermentacji i dojeżdżało już gotowe do picia, czyli samo się rodziło). Robione jest z przejrzałych winogron (późny zbiór) i nieokreślonej ilości aszú. Może być słodkie lub wytrawne (w razie gorszego roku). Leżakuje podobnie do aszú, dwa lata w beczce i rok w butelce.


Co więcej, o znaczeniu tokaju dla węgierskiej kultury i tożsamości świadczy wzmianka o nim w węgierskim hymnie narodowym. Czy jest godny takiej nobilitacji? – przekonajcie się sami.


Źródła:


Kevin Zraly, Kurs wiedzy o winie, Wydawnictwo Explanator, Poznań 2009
http://www.nawidelcu.pl
http://www.obiezyswiat.com


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.