Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień będziemy publikować hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!



B

Beczkowe
Wino z niemiłym niuansem starej, gnijącej beczki.

Benzyna
Niezwykle przyjemny aromatyczny niuans przywodzący na myśl produkty naftowe. Występuje zwłaszcza w dojrzałym Rieslingu, rzadziej - w dojrzałym Semillion.

Bogate
Pełne smaku o bujnej konsystencji.

Brudne
Wykazujące niemiłe, nieczyste niuanse smakowe.

Budowa/moc
Cechy wina decydujące o ciężarze i zawiesistości trunku w ustach, a związane z zawartością alkoholu i poziomem ekstraktu. Alkohol jest tylko zmienną w równaniu!

Bukiet
W luźnym sensie to samo co aromat; w praktyce termin stosowany zwłaszcza w odniesieniu do subtelnych woni rozwijających się w starszych trunkach.



* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalczych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Chyba testujecie czy ktoś to czyta :) ... beczkowe to dla mnie miły niuans akurat :P, ale o.k. niech bedzie a'la korkowe, ale "Benzyna Niezwykle przyjemny aromatyczny niuans" to ja już Wasz proszę ... litości :)

Beczkowe - dla mnie niuans baaaardzo o.k. :)
Benzynę określiłbym inaczej - nie niezwykle przyjemny, lecz ciekawy i interesujący niuans

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.