Dostałe ?? A co to za słowo :)
Podręczny słownik terminów degustacyjnych
Podręczny słownik terminów degustacyjnych Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych". Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina. Dla początkujących i dla przypomnienia. Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
* W przypadku wina długiego, po połknięciu czujemy jego obecność i smak całą powierzchnią języka, u jego nasady oraz w gardle. Niemal dosłownie jest to miara linearnej rozpiętości wina. Smak krótkiego wina ledwie przemknie po języku, po czym znika. To jak długo wino wino stymuluje nasze kubki smakowe, drażni podniebienie, nazywamy długością na podniebieniu; oczywiście im dłużej tym lepiej. To samo dotyczy długości końcówki i posmaku - im dłużej smaki i aromaty pozostają w ustach i w świadomości po skończonej degustacji, tym lepsze jest wino. Wino długie i dobrej jakości pozostanie z tyłu jamy ustnej głównie jako kontynuacja smaków owocowych. Jeśli jednak kwasowość, tanina lub alkohol zdominują końcówkę kosztem nuty owocowej i aromatu, mamy do czynienia z winem niezrównoważonym i raczej kiepskiej jakości, bez względu na jego długość. * Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła: www.neurosciencemarketing.com"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS
|