Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!


H

Harmonijne
Wino o wyważonych proporcjach, w pełni zintegrowane. Młode wino może być zrównoważone, choć nie jest jeszcze harmonijne.

J

Jabłkowe
Kwaskowe jak zielone jabłko.

Jedwab
Obok aksamitu najczęstszy metaforyczny odpowiednik faktury wina. Szczególnie jedwabiste są dojrzałe burgundy. Patrz atłas.

Jędrne
Tak treściwe, często taniczne, że ma się wrażenie, że można je żuć.



* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.