Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
K (cz. I)
Karmelowe Wyczuwalny aromatyczny lub smakowy niuans palonego cukru.
Klasyczne Znakomite i modelowe w swoim typie. Kompletne Posiada wszelkie walory swojego typu.
Konfitura Cecha win z gorącego klimatu lub upalnego rocznika wynikająca z przejrzałości winogron: pozbawiony wyrazistości owocowy charakter pospolitego dżemu z czarnych owoców.
Konsystencja Dotykowe właściwości wina, porównywane często do faktury szlachetnych tkanin.
Końcówka Odczucie smaku, konsystencji i aromatu wina utrzymujące się po przełknięciu trunku. Im bardziej długotrwałe, tym lepiej (patrz długość).
Korkowe Roztwory chloru używane do sterylizacji beczek i korka w kontakcie z pleśnią obecną w drewnie mogą wytwarzać substancję zwaną trójchloroanizolem (TCA). TCA niesie woń zakurzonej, wilgotnej i zatęchłej piwnicy, maskuje treści owocowe w winie, wyostrza i skraca smak trunku - a narzuca się tym silniej, im dłużej butelka jest otwarta. Ton korkowy jest obecnie najczęściej spotykaną wadą win i najważniejszym powodem odchodzenia od stosowania korka na rzecz propylenu i zakrętek.
Korzenne Wino o niesprecyzowanej na ogół pikanterii przypraw korzennych. Niuans ten jest najwyraźniejszy w winach Gewürztraminer i w klasowych Pomerol.
* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS