Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych

 



Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!


K (cz. I)

Karmelowe
Wyczuwalny aromatyczny lub smakowy niuans palonego cukru.

Klasyczne
Znakomite i modelowe w swoim typie.

Kompletne
Posiada wszelkie walory swojego typu.

Konfitura
Cecha win z gorącego klimatu lub upalnego rocznika wynikająca z przejrzałości winogron: pozbawiony wyrazistości owocowy charakter pospolitego dżemu z czarnych owoców.

Konsystencja
Dotykowe właściwości wina, porównywane często do faktury szlachetnych tkanin.

Końcówka
Odczucie smaku, konsystencji i aromatu wina utrzymujące się po przełknięciu trunku. Im bardziej długotrwałe, tym lepiej (patrz długość).

Korkowe
Roztwory chloru używane do sterylizacji beczek i korka w kontakcie z pleśnią obecną w drewnie mogą wytwarzać substancję zwaną trójchloroanizolem (TCA). TCA niesie woń zakurzonej, wilgotnej i zatęchłej piwnicy, maskuje treści owocowe w winie, wyostrza i skraca smak trunku - a narzuca się tym silniej, im dłużej butelka jest otwarta. Ton korkowy jest obecnie najczęściej spotykaną wadą win i najważniejszym powodem odchodzenia od stosowania korka na rzecz propylenu i zakrętek.

Korzenne
Wino o niesprecyzowanej na ogół pikanterii przypraw korzennych. Niuans ten jest najwyraźniejszy w winach Gewürztraminer i w klasowych Pomerol.



* Terminy zaznaczone kursywą będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS

 


Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.