Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
N
Napięte Nie wiotkie, wyraziste.
Neutralne Przyjemne, ale bez charakteru.
Nieme Tyle co zamknięte - zwłaszcza w odniesieniu do aromatu, którego nie sposób określić.
Nierozwinięte Wino mniej rozwinięte od okazów tego samego typu lub z tego samego rocznika. Mniej rozwinięte w podstawowych aspektach, zwłaszcza pod względem kwasowości i taniny, surowe, a nawet szorstkie.
Niezrównoważone Upośledzone lub przerośnięte pod jakimś względem.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS