Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych




Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!

 

N

Napięte
Nie wiotkie, wyraziste.

Neutralne
Przyjemne, ale bez charakteru.

Nieme
Tyle co zamknięte - zwłaszcza w odniesieniu do aromatu, którego nie sposób określić.

Nierozwinięte
Wino mniej rozwinięte od okazów tego samego typu lub z tego samego rocznika. Mniej rozwinięte w podstawowych aspektach, zwłaszcza pod względem kwasowości i taniny, surowe, a nawet szorstkie.

Niezrównoważone
Upośledzone lub przerośnięte pod jakimś względem.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.