Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Podręczny słownik terminów degustacyjnych




Podręczny słownik terminów degustacyjnych


Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".

Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.

Dla początkujących i dla przypomnienia.

Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!

 

P część II

Przaśne
Szorstkie, zwykle wskutek prymitywnej winifikacji.

Przeciągnięte
Wino, które tak jak zbyt długo parzona herbata wchłonęło zbyt wiele treści i w rezultacie jest tępe w smaku, pozbawione świeżości i ściągające.

Przegrzane
Krytyczne określenie niuansów smaku i aromatu przywodzących na myśl przesmażone, spieczone, przypalone owoce (patrz konfitura).

Przenikliwy
O bukiecie: intensywny i skupiony. O smaku: intensywny, zdaje się pobudzać każdy nerw podniebienia.

Przesłodzone
Zbyt słodkie za sprawą za niskiej kwasowości.

Przydymienie
Niuans aromatyczny obecny zwłaszcza w Sauvignon Blanc z doliny Loary, Syrah z północy doliny Rodanu i w maderze Bual.

Przystępne
Dobre do picia wcześnie, już jako wino młode. Również w odniesieniu do win w zasadzie potrzebujących jeszcze czasu.

Puste
Bez smaku, krótkie.



* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.

 

 

Źródła:

www.neurosciencemarketing.com
"Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS



Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.