Przedstawiamy kolejną część "Podręcznego słownika terminów degustacyjnych".
Co tydzień publikujemy hasła pomocne w opisywaniu wina.
Dla początkujących i dla przypomnienia.
Macie własne propozycje? Bardzo chętnie dodamy je do słownika!
P część II
Przaśne Szorstkie, zwykle wskutek prymitywnej winifikacji.
Przeciągnięte Wino, które tak jak zbyt długo parzona herbata wchłonęło zbyt wiele treści i w rezultacie jest tępe w smaku, pozbawione świeżości i ściągające.
Przegrzane Krytyczne określenie niuansów smaku i aromatu przywodzących na myśl przesmażone, spieczone, przypalone owoce (patrz konfitura).
Przenikliwy O bukiecie: intensywny i skupiony. O smaku: intensywny, zdaje się pobudzać każdy nerw podniebienia. Przesłodzone Zbyt słodkie za sprawą za niskiej kwasowości.
Przydymienie Niuans aromatyczny obecny zwłaszcza w Sauvignon Blanc z doliny Loary, Syrah z północy doliny Rodanu i w maderze Bual.
Przystępne Dobre do picia wcześnie, już jako wino młode. Również w odniesieniu do win w zasadzie potrzebujących jeszcze czasu.
Puste Bez smaku, krótkie.
* Terminy zaznaczone kursywą zostały już wyjaśnione albo będą wyjaśnione w dalszych częściach Słownika.
Źródła:
www.neurosciencemarketing.com "Degustacja win", Michael Schuster, WIG-PRESS