Jeśli na powierzchni języka wielkości oczka zrobionego przez dziurkacz masz więcej niż 30 kubków smakowych, jesteś super-degustatorem. Co więcej, możesz też być wybrednym smakoszem. Kim jest super-degustator? I jakie są szanse, że nim jesteś? Sprawdźmy. Jeśli okaże się, że nie, nie ma powodu do zmartwienia, możesz też nauczyć się jak być specem od winnej degustacji. Czy wiecie, że jest dwa razy bardziej prawdopodobne, że super-degustator będzie kobietą?
Istnieją 3 typy degustatorów: - Super-degustator - Przeciętny degustator - Odporny
Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jesteś super-degustatorem Za pomocą dziurkacza przedziuraw czysty kawałek plastiku albo woskowanego papieru i przyłóż do przedniej części języka. Teraz policz większe kubki smakowe zwane brodawkami. Nie jest łatwo je zauważyć, więc możesz ułatwić sobie zadanie pijąc wcześniej trochę czerwonego wina, które zabarwi język. Policz kubki smakowe i sprawdź jakim typem degustatora jesteś.
Super-degustator: 30+ kubków smakowych Wszystko smakuje bardzo intensywnie. Słone, słodkie, kwaśne, tłuste, gorzkie. Zdradza cię niechęć do gorzkich warzyw, takich jak brukselka, czy jarmuż. Mimo potęgi drzemiącej w nazwie super-degustator możesz czerpać mniej przyjemności z picia gorzkiego piwa, czy mocnego, tanicznego czerwonego wina (mając do wyboru Pinot Noir i Nebbiolo, wybierzesz to pierwsze). Skłaniać się będziesz również ku delikatniejszym potrawom, ponieważ bardzo bogate smaki mogą być dla ciebie zbyt „oleiste”. Jesteś bardzo wybredny, ale to nie musi oznaczać nic złego, wręcz przeciwnie. Linda Bartoshuk, badacz z Uniwersytetu Yale, udowodniła, że w porównaniu z odpornymi super-degustatorzy dużo rzadziej cierpią na otyłość.
Przeciętny degustator: 15-30 kubków smakowych Lubisz gorzkie warzywa i prawdopodobnie ziemiste, aromatyczne wina. Około połowa społeczeństwa to przeciętni degustatorzy. Wyczuwasz te same gorzkie smaki co super-degustator, ale nie wykręcają ci one twarzy. Dzięki temu chętnie próbujesz wszystkiego. Wystarczy popracować nad kilkoma aspektami i zdecydowanie poprawisz swoje zdolności degustacyjne.
Odporny: poniżej 15 kubków smakowych Tajska potrawa oznaczona w karcie największą liczbą ostrych papryczek nie robi na tobie wrażenia. Uwielbiasz mocno taniczne wina. Z szerokiego wachlarza potraw wybierasz bogate, zdecydowane smaki, ostre i mocno przyprawione dania. Dlaczego? Ponieważ nie odbierasz gorzkiego smaku tak jak pozostali. Niektórzy odporni w ogóle go nie wyczuwają. Twoje doświadczenia z winem i jedzeniem są zupełnie inne niż dwóch pozostałych typów degustatora. Zapewne nie dziwi cię, że twoi znajomi nie są w stanie podołać smakom, które tobie sprawiają przyjemność. Nie ma jednak powodów do zmartwienia. Jeśli jesteś miłośnikiem wina, możesz popracować nad swoimi umiejętnościami degustatora. Przy okazji, zwróć większą uwagę na zdrowe jedzenie, nawet jeśli wydaje ci się nudne.
Procent super-degustatorów pośród Azjatów, Afrykanów i mieszkańców Ameryki Południowej jest wyższy niż pośród ludności rasy białej.
Bez względu na to jakim typem degustatora jesteś, możesz ulepszyć swoje umiejętności: Używaj nosa Większość smaków zawdzięczamy nosowi właśnie. Zwracaj uwagę na strukturę Poza smakiem, wino i jedzenie mają swoją strukturę; zwróć na nią uwagę, jak również na to, jak smak rozwija się w ustach. Zwolnij Nie spiesz się degustując. Pomoże ci to rozwinąć zmysł smaku.
Ciekawostka Na początku każdy ma około 10000 kubków smakowych, które nasze ciało zastępuje nowymi co dwa tygodnie. Z wiekiem, liczba ta spada o około połowę. Ważnym więc jest, żeby zmaksymalizować okazje do degustowania, póki jeszcze jest czas. Palenie i picie wrzących napojów również zmniejsza liczbę kubków smakowych.
tekst: Katarzyna foto: winefolly.com źródło: winefolly.com
|