Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Winne Porady Zająca Wielkanocnego

 

Dopasowanie win do wielkanocnych potraw może spędzić sen z powiek najzagorzalszych Miłośników Wina. Wielkanocny Zając radzi: „Jeśli nie wiadomo co podać, zawsze na ratunek pospieszy szampan, który każdej okazji nada odświętny charakter, a jego świeża kwasowość przebija się przez pokłady potraw.”

Do dań wielkanocnych może nam posmakować wytrawny, aromatyczny Grüner Veltliner, a miłośnikom mniej zwiewnych nastrojów - alzacki Gewürztraminer, który dziarsko dotrzyma kroku każdej wędlinie, a i sernikowi da radę.

Australijski Shiraz Cabernet idealnie podkreśli smak wielkanocnych dań mięsnych, np. z cielęciny, i drobiu o ciemnym mięsie, np. kaczki w pomarańczach.

Australijski Riesling Gewurztraminer będzie wspaniałym towarzyszem potraw z ryb i owoców morza.

A oto inne propozycje naszego Zająca-Eksperta:

Białe mięsa i wędliny – białe wytrawne Trebbiano d'Abruzzo
Białe i czerwone mięsa, sery – czerwone wytrawne Bordeaux
Pieczona jagnięcina – kalifornijskie Cabernet Sauvignon, Rioja, czerwone Bordeaux, Merlot, Malbec, Rosso di Montalcino
Świeża szynka – kalifornijskie Chardonnay
Pieczona szynka – różowe wina z Doliny Loary na bazie Cabernet Franc, lżejsze Pinot Noir, różowe wina na bazie Merlot, Pinot Nero z Alto Adige
Mazurek z ciemną czekoladą - Maury
Mazurek pomarańczowy albo cytrynowy – Riesling z późnego zbioru, lekko musujące Moscato d’Asti
Jaja i dania z jaj - Champagne albo wino musujące: Blanc de Blancs Champagne, musujące Chardonnay, Prosecco, Cava; Sauvignon Blanc z Sonoma County, Chenin Blanc z Południowej Afryki, zwłaszcza jeśli jajka łączymy z serem; jeśli do jaj dodamy mięso, warto spróbować Valpolicelli


I kilka potraw wielkanocnych, na wszelki wypadek...

 

Jajka w kokilkach

Wino: Champagne albo wytrawne wino musujące; Valpolicella


Wielkanoc_2012_jajka_kokilki magnify

Składniki:
świeże jajka
masło
cebula pokrojona w kostkę
sól, pieprz
dodatki: szynka gotowana, pomidor, śmietana

 

1. Na maśle przesmaż na złoto cebulę.

2. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę.

3. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie.

4. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem.

5. Piekarnik rozgrzej do 200stC. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok.12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.


Staropolska zupa chrzanowa

Wino: Grüner Veltliner, Trebbiano d'Abruzzo, Chardonnay

Wielkanoc_2012_zupa_chrzanowa magnify

Składniki:
500 g białej kiełbasy
200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
mała cebula
2-3 ząbki czosnku
listek laurowy
3-5 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu
6-7 szklanek wody
sól
150 g tartego chrzanu
2 łyżki wiórków chrzanowych
łyżeczka soku z cytryny
2 surowe żółtka
szklanka gęstej śmietany
100 g różnych pieczonych mięs
4 jajka na twardo


1. Do garnka włóż białą kiełbasę, wędzonkę, ziele, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalej gorącą wodą, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut, przecedzić przez sito.

2. W garnku dokładnie rozkłóć śmietanę z żółtkami, powoli wlewaj, stale mieszając, gorący przecedzony wywar, mocno podgrzej, dodaj starty chrzan, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą.

3. Zestrugane wiórki chrzanu ułóż na sicie, przelej wrzątkiem skrop sokiem z cytryny.

4. Pokrój drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę, włóż do zupy razem z wiórkami chrzanu, lekko podgrzej.

5. Podawaj z ćwiartkami jajek na twardo.

 

 

Szynka pieczona całą noc z glazurą z musztardy i Rieslinga

Wino: Riesling

Wielkanoc_2012_pieczona_szynka magnify

Składniki:
Glazura:
1 szklanka wytrawnego Rieslinga
1 szalotka, drobno posiekana
½ szklanki miodu
¾ szklanki ziarnistej musztardy
cała duża gotowana szynka z kością, ok. 4,5 kg

 

1. Przygotuj glazurę, gotując w małym rondlu, na małym ogniu wino z szalotką, aż zredukuje się do ok. ¼ szklanki.

2. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj miód i musztardę.

3. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni C. Ułóż szynkę w brytfannie i ponacinaj skórę w odstępach 1,5 cm. Wstaw do piekarnika bez przykrycia na 7 godzin.

4. Po tym czasie, posmaruj szynkę połową glazury i podlewając od czasu do czasu, piecz jeszcze 1½ godziny.

5. Pokrój mięso i podaj z pozostałą glazurą.



Wesołych Świąt!

 

Katarzyna


Źródła:

http://www.kuchniaplus.pl
http://www.ototrend.pl
http://today.msnbc.msn.com
http://www.matchingfoodandwine.com
http://www.thedailymeal.com
http://www.w-spodnicy.pl
http://magazynstyle.pl

Komentarze

mmm fajne przepisy muszę zrobić jajeczka i zupkę :)

Dżezu! Zając Wielkanocny jedzie po bandzie w tym roku. Solidna zupa chrzanowa z jajem i trebbiano? Szkoda wina lepiej wodą popić i tak aromatu czy smaku wina nie uświadczymy, może gruner by się sprawdził lecz nie podstawowy, zielony tylko coś pełniejszego z dobrej parceli. Do szyny musztardowej raczej jakieś kwasowe czerwone pinot noir, gamay czy blaufranisch lub zweigelt, pieczyste więcej struktury potrzebuje niż riesling jest w stanie zaoferować.

Fakt, też przynajmniej tego Rieslinga nie rozumiem :), ale może to po programie Kruka, gdzie stwierdził, że Riesling pasuje do wszystkiegoCo do chrzanowej ... to nie musi być solidna ;)

A ja wszystkim Klubowiczom życzyć będę tylko tyle i aż tyle, żeby przez całe Święta kieliszki były pełne dobrego wina!!!

Wesołych i smacznych Świąt!

Dobrego wina w Święta, reszta przyjdzie po pierwszym kieliszku ;)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.