Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wigilijne potrawy z winem

 

Rybka lubi pływać w ... winie

 

Dla tych, którzy kochają tradycję...


Szczupak po polsku

Składniki:

Szczupak
sól do zasypania ryby
2 białe cebule
½ szklanki grochu
4 kromki czerstwego chleba
½ szklanki rodzynek
ok. szklanki wina (wedle uznania)
masło
starty korzeń imbiru (wedle uznania)
starta gałka muszkatołowa
biały pieprz

Przygotowanie:

Sprawionego szczupaka bez kości grzbietowej kroimy wzdłuż i na połówki, zasypujemy solą na 4 godziny.
Kroimy w plastry dwie cebule, gotujemy pół szklanki grochu, robimy cztery grzanki z czerstwego chleba, moczymy pół szklanki rodzynek w winie.
Cebule szklimy na maśle, dodajemy ugotowany groch, rodzynki z winem i pokruszony chleb, starty imbir, startą gałkę muszkatołową i biały pieprz. Dodajemy opłukanego z soli szczupaka. Podlewamy winem i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.

 


Karp w szarym sosie

Składniki:

1 karp (1,6 kg)
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
½ selera
4 goździki
1 liść laurowy
4 ziarna ziela ang.
4 ziarna pieprzu
50 g piernika
150 ml czerwonego wina
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
50 g rodzynek
50 g migdałów
sól

Przygotowanie:

Rybę należy sprawić i oskrobać z łuski, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności, skrzela i oczy, odciąć płetwy. Wypłukać z krwi, osuszyć, osolić i odstawić na 30 minut.
Obrać warzywa, opłukać, zalać 1 l wody, dodać goździki, liść laurowy, ziele angielskie pieprz. Gotować 20 minut, wywar przecedzić, zalać nim rybę i gotować 30 minut na małym ogniu.
Wyjąć karpia na półmisek, pokroić na 6 porcji, usunąć kawałki kręgosłupa i większe ości.
Wywar ponownie przecedzić.
Mąkę zrumienić na maśle, dodać wywar z ryby, sok z cytryny, wino, piernik, rodzynki.
Zrumienić cukier na patelni, sparzyć migdały i obrać je ze skórki.
Dodać migdały i karmel z cukru do sosu, gotować, a kiedy zgęstnieje doprawić solą.
Porcje karpia włożyć do sosu i podgrzać. Rybę można pokroić na dzwonka przed ugotowaniem Zamiast piernika do sosu można dodać 1 kromkę chleba żytniego. Wywar można przygotować z 500 ml piwa i 500 ml wody, ale nie należy wtedy dodawać wina do sosu. Do sosu można dodać 3 suszone śliwki lub łyżkę powideł.

 


Karp smażony z orzechami

Składniki:

2 filety z karpia ze skórą ok 1 kg
10 dag masła
2 łyżki maki
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
2 łyżki soku z cytryny
przyprawa do ryb
sol, pieprz

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy z obu stron przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Następnie kroimy rybę na porcje i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy porcje karpia z obu stron na zloty kolor. Usmażonego układamy w żaroodpornym półmisku i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlewamy wino i gotujemy parę minut, mieszając drewnianą łyżką. Sos możemy doprawić sola i pieprzem. Na suchej patelni prażymy orzechy i posypujemy nimi porcje karpia. Polewamy sosem.


Śledzie winne

Składniki:

6 matiasów
2 cebule
3 i
½ szklanki wytrawnego białego wina
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka cukru
5dag.suszonych moreli
5 dag rodzynek
¼ szklanki oliwy
½ cytryny

Przygotowanie:

Matiasy kroimy na kawałki. Wino gotujemy z cukrem, przyprawami, namoczonymi rodzynkami i morelami, Całość studzimy, a następnie łączymy z oliwą i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. W dużym słoju układamy na przemian śledzie i pokrojoną w piórka cebulę, zalewamy zalewą i wstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.


Śledzie w białym winie

Składniki:

50 dag filetów ze śledzia norweskiego ze skórką
½ szklanki octu winnego
¼ łyżeczki cukru
szklanka białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 cebule
kilka ziaren czarnego pieprzu
3 liście laurowe
ziele angielskie
kawałek korzenia chrzanu

Przygotowanie:

Zagotowujemy ocet z wodą w proporcji 1:1, z cukrem i przyprawami. Dolewamy wino i olej.
Cebule obieramy, kroimy, przelewamy wrzątkiem i osączamy. Filety śledzia norweskiego zwijamy w ruloniki, zalewamy sosem, dekorujemy cebulą, ewentualnie zblanszowaną marchewką.

 


 

A dla tych, którzy lubią dania mniej tradycyjne...

 

Halibut z winem

Składniki:

170g filet z halibuta
20g czarnej soczewicy
1 pomidor
20g bobu
5g parmezan
10g czarnych oliwek
20g cukru
10 ml sosu sojowego
10 ml soku z cytryny
10 g pasty sojowej „miso”
20 ml białego wina
Chrupiące warzywa do dekoracji
Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę na pół twardo. Dodać do niej concase z pomidora, sos sojowy i 5 ml soku z cytryny. 20 ml oleju z pestek winogron, dodać do soczewicy. Bób ugotować, dodać oliwki i parmezan. „Miso”- pastę wymieszać z winem sokiem z cytryny i cukrem. Filet obsmażyć, posmarować pastą „miso” i całość zapiec. Dekorować chrupiącymi warzywami.


Halibut pieczony z winem

Składniki:

60 dag filetów halibuta
1/8 l białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany
6 dag tłuszczu
sól

Przygotowanie:

Filety oprószyć solą po czym przełożyć do półmiska żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, skropić stopionym tłuszczem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 40min.
Podczas pieczenia skrapiać winem wymieszanym z wodą.
Następnie gdy ryba będzie miękka zalać ją śmietaną i pozostawić w piekarniku jeszcze na 5min.


Halibut pieczony z winem

Składniki:

1 kilogram halibuta
½ szklanki białego wina
½ szklanki śmietany
2-3 łyżki masła
pół cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cukier
sól

Przygotowanie:

Pierwszą czynnością, jaką należy zrobić to umycie halibuta, oczyszczenie go i pozbycie się skóry. Osuszonego halibuta należy posolić. Dość duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim rybę, po czym polewamy ją roztopionym tłuszczem. Ustawiamy piekarnik na około 200 stopni i wstawiamy naczynie z rybą do środka. Całość pieczemy około 25 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewamy rybę białym winem rozcieńczonym niewielką ilością wody. Kiedy widzimy, że ryba staję się miękka wylewamy na nią śmietanę i pieczemy jeszcze około 5 minut. Połówkę cytryny kroimy w plasterki i po wyjęciu ryby z piekarnika dekorujemy ją nimi. Rybę pozostawiamy w naczyniu i tak ją podajemy. Dla kontrastu posypujemy ją jeszcze posiekaną pietruszką.


Źródła:

http://flapperdoodle.blogspot.com
http://swieta24.pl
www.knorr.pl
http://przepisy24.pl
www.gotujmy.pl
www.mojegotowanie.pl

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.