Wina z Dreszczykiem
Wina, które wspaniale pokrzepią po Halloweenowych psikusach, a jakie inspirujące mają kostiumy! Polecamy zamiast cukierków, które pozostawiamy nieletnim duchom i potworom...
|
|
Krwawy Czerwony Kapturek |
|
|
|
2004 Domaine Les Roches Bleues Côte de Brouilly Cuvée des Lys |
|
|
|
|
|
|
Upiorna wysłanniczka winnicy Domaine les Roches Bleues. Tego wieczoru spacer po lesie nabiera mrocznego znaczenia, a czerwony płaszczyk złowieszczo migający między drzewami to sygnał, by brać nogi za pas... |
|
|
|
|
|
Wyśmienite Beaujolais z winogron szczepu Gamay. Bardzo tradycyjne, w smaku przypomina maliny pite przez żwirową słomkę. Eleganckie, powściągliwe, bardzo mineralne. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Złowieszcza Roszpunka |
2005 Domaine de L'Engarran Vin de Pays |
|
Groźna blondynka? Zwana także Złotowłosą, Złowieszcza Roszpunka wabi śmiałków do wieży, gdzie podstępne włosy kończą dzieło. Motyw rodem z horroru Aleksandra Dumas syna, w Halloween sprawdza się znakomicie. |
|
|
|
|
|
Wino z południa Rodanu, „krwista” mieszanka Cabernet Franc, Syrah, i Merlota. Piękna kompozycja aromatu ziół, skóry i wiśni i smaku wiśni, ziemi, tytoniu, i przypraw. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krwawa Czaszka |
|
|
|
|
2006 Twisted Oak River of Skull Mourvedre |
|
|
|
|
|
Czy jest coś bardziej odpowiedniego na Halloween? Przeznaczenie odbija się w krwistej toni... |
|
|
|
|
|
Wino wielkie, owocowe, zaskakująco lekkie, o dekadenckiej, jedwabistej strukturze. Aromaty wiśni, cynamonu, a do tego smak placka z wiśniami, ziela angielskiego i goździków i ciemny, dymny tajemniczy posmak. Zwykle wypuszczane w limitowanej serii w okolicach Halloween. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Czerwony Potwór |
NV Big Red Monster |
|
Groźny stwór o palącym oddechu. Etykieta rodem z filmów klasy B, na której czarno na białym jest napisane, że wino przed podaniem musi oddychać przez godzinę. |
|
|
|
|
|
Bardzo okazałe czerwone wino. Mieszanka Syrah, Zinfandel i Petite Syrah. W smaku brązowo-czerwone owoce i wyczuwalny alkohol, lekko palący podniebienie |
|
|
|
|
|
|
|
|
Odcięta Dłoń |
2007 Owen Roe Sinister Hand |
|
|
|
|
|
Zakrwawiona odcięta dłoń irlandzkiego bohatera Owena Roe O'Neilla, zwanego Czerwonym Owenem, śle halloweenowe pozdrowienia. A może przestrzega? Przypomina się opowieść o odciętej dłoni o morderczych skłonnościach, która atakuje znienacka... |
|
|
|
|
|
Prawdziwa historia nazwy wina głosi, że dawno temu, w XI wieku, dwie irlandzkie rodziny O’Neillów i O’Reillych postanowiły rozstrzygnąć spór o bardzo pożądany, piękny kawał ziemi w wyścigu wioślarskim. Zasady były proste: ten kto pierwszy przepłynie jezioro i dotknie wymarzonej ziemi ten zdobędzie ją na własność. Załogi ruszyły, jednak łódź rodziny O’Neill zaczęła zostawać w tyle. W ferworze walki jeden z członków załogi złapał miecz, odciął własną dłoń i rzucił ją na brzeg, tym samym zdobywając prawo do ziemi, która do dziś pozostaje w rodzinie. |
|
|
|
|
|
Mieszanka Grenache, Syrah i Mourvedre w niezawodnym rodańskim stylu. Pieprzne czerwone wino z wyraźnie wyczuwalnymi malinami i jeżynami. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zamaskowany... Przysmak |
2006 Michael-David Vineyards Incognito |
|
|
|
|
|
Prosta maska kryje pyszne Viognier. Maska wzięła się stąd, że zaczynając właściciele winnicy nie byli pewni z jakim szczepem mają do czynienia. Testy wykazały, że to wyborne francuskie Viognier, słynące z owocowego smaku i aromatu kapryfolium. |
|
|
|
|
|
Bogate nuty miodu i brzoskwini. Świetne na przyjęcie. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zło |
R Winery Evil Cabernet Sauvignon |
|
|
|
|
|
Etykieta zieje złem, a wino kusi grzesznym bogactwem smaków i aromatów. |
|
|
|
|
|
Południowoaustralijskie Cabernet Sauvignon o bogatym nosie, smaku pełnym śliwek, jagód i borówek, zawiesiście owocowym, z domieszką dębu i pikantną końcówką z nutą tytoniu. |
|
|
|
|
|
Dla tych którzy wolą białe, jest Czyste Zło – Pure Evil Chardonnay. |
A oto wina, które towarzyszyły nam w godzinie duchów w zeszłym roku. Może i w tym nas pokrzepią?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
|
Oko Ropuchy
Eye of the Toad Pinot Noir Rosé
|
|
Oko traszki to przy tym betka. W Halloween podajemy tylko Oko Ropuchy, czyli Eye of Toad z Toad Hollow Vineyards. To wspaniałe Rosé, lekkie, nie przesadnie słodkie, prawdziwie różowe, z nutą truskawki. Świetne w duecie z pikantnymi przegryzkami. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon |
Diabelska legenda z chilijskiej winnicy Concha y Toro Winery – wino o głębokiej krwistej (nomen omen) barwie. Diabelski czar wina podkreśla ostry smak porzeczki i aksamitna faktura. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bycza Krew
Egri Bikavér
|
|
|
|
|
Węgierski #1.
|
Jak głosi jedna z legend, István Dobó, kapitan zamku w Egerze, w czasie obrony przed Turkami w 1552 roku uraczył obrońców winem z zamkowych piwnic dla podniesienia animuszu. Turcy (jako muzułmanie nie pijący wina) widząc czerwone wino cieknące po brodach węgierskich żołnierzy wzięli je za byczą krew i wpadli w popłoch. W ten sposób Egri Bikavér przyczyniło się do sukcesu słynnej obrony Egeru.
Mocne, pełne czerwone wino, o mocnym smaku z pięknym owocowym bukietem, z akcentami pieprzu według tradycji regionu nadającymi "męski" charakter. Najlepsze do mięs z grila, ostrych dań.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wina Wampirze
Vampire Wines
|
Krew winorośli, czyli "Smak Nieśmiertelności". Trudno je znaleźć, ale warto 'wbić w nie zęby'. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Chardonnay i Pinot Noir z Vampire Wines pochodzą z samego serca Transylwanii.
|
|
Vampire Vineyards Pinot Noir |
Pinot Noir ma smak owoców leśnych, dębu i poziomkowy aromat. Na pierwszy rzut oka jasne i przejrzyste, zaskakuje dojrzałym smakiem. Zupełnie jak Hrabia Dracula, który na swój wiek nie wygląda, a skrywa wiele mrocznych sekretów. |
|
Inne wina z Vampire Wines: Trueblood Napa Valley Syrah, Dracula Pinot Noir, Trueblood Pinot Noir, Vampire Merlot, Chateau Du Vampire Bordeaux Style Cabernet Blend |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odrobina Trucizny
Poizin Zinfandel z winnicy Armida Winery
|
"Zabójczo dobre". Wielki Zinfandel w niepozornej trumience. Bogaty, lekko owocowy smak z nutami przypraw i dębu. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cmentarzysko Duchów
Ghost Block Cabernet Sauvignon Oakville Winery
|
Nazwane na cześć cmentarza pierwszych osadników, który sąsiaduje z winnicą. Ghost Block Cabernet Sauvignon to mocne wino o ciemnej barwie, aromacie z nutami korzenną i ciemnej czekolady; w smaku czarna porzeczka wiśnia i kakao z wiśniowo-karmelowo-porzeczkowo-kawową końcówką. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ojciec Draculi
Niebaum-Coppola Rosso
|
Wino twórcy filmu Dracula Francisa Forda Coppoli. Pełne, złożone z nutami owocowymi (porzeczki, wiśni), a także korzennymi i dębu. Świetne do wołowiny, jagnięciny i cielęciny. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wytrawne aż do Kości
Bone Dry Red Cabernet Sauvignon z Elk Creek Vineyards
|
Idealne na imprezy Halloween – upiornie uwodzicielskie. W smaku dojrzała wiśnia, czerwona porzeczka, czekolada i nuty korzenne. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Upiornie Blade
Ghostly White Chardonnay z Elk Creek Vineyards
|
Wino, którym duchy delektują się na przyjęciach w Halloween. W smaku dojrzałe jabłko i nuty cytrusowe. |
|
|
Katarzyna
|