Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wina z Dreszczykiem - Reaktywacja

 

 

Wino w trumnie? A może Oko Ropuchy? Dla wybrednych i spragnionych wrażeń - wizyta na Cmentarzysku Duchów... Wina, które wspaniale pokrzepią po Halloweenowych psikusach, a jakie inspirujące mają kostiumy! Polecamy zamiast cukierków, które pozostawiamy nieletnim duchom i potworom...


WzD_2011_Czerwony_Kapturek_Cote_de_Brouilly magnify Krwawy Czerwony Kapturek
Domaine Les Roches Bleues Côte de Brouilly Cuvée des Lys


Upiorna wysłanniczka winnicy Domaine les Roches Bleues. Tego wieczoru spacer po lesie nabiera mrocznego znaczenia, a czerwony płaszczyk złowieszczo migający między drzewami to sygnał, by brać nogi za pas...

Wyśmienite Beaujolais z winogron szczepu Gamay. Bardzo tradycyjne, w smaku przypomina maliny pite przez żwirową słomkę. Eleganckie, powściągliwe, bardzo mineralne.


WzD_2011_Roszpunka_L_Engarran magnify Złowieszcza Roszpunka
Domaine de L'Engarran Vin de Pays

Groźna blondynka? Zwana także Złotowłosą, Złowieszcza Roszpunka wabi śmiałków do wieży, gdzie podstępne włosy kończą dzieło. Motyw rodem z horroru Aleksandra Dumas syna, w Halloween sprawdza się znakomicie.

Wino z południa Rodanu, „krwista” mieszanka Cabernet Franc, Syrah, i Merlota. Piękna kompozycja aromatu ziół, skóry i wiśni i smaku wiśni, ziemi, tytoniu, i przypraw.



WzD_2011_Red_Skull_Mourvedre magnify Krwawa Czaszka
Twisted Oak River of Skull Mourvedre


Czy jest coś bardziej odpowiedniego na Halloween? Przeznaczenie odbija się w krwistej toni...

Wino wielkie, owocowe, zaskakująco lekkie, o dekadenckiej, jedwabistej strukturze. Aromaty wiśni, cynamonu, a do tego smak placka z wiśniami, ziela angielskiego i goździków i ciemny, dymny tajemniczy posmak. Zwykle wypuszczane w limitowanej serii w okolicach Halloween.





WzD_2011_Big_Red_Monster magnify Czerwony Potwór
NV Big Red Monster

Groźny stwór o palącym oddechu. Etykieta rodem z filmów klasy B, na której czarno na białym jest napisane, że wino przed podaniem musi oddychać przez godzinę.

Bardzo okazałe czerwone wino. Mieszanka Syrah, Zinfandel i Petite Syrah. W smaku brązowo-czerwone owoce i wyczuwalny alkohol, lekko palący podniebienie


WzD_2011_Sinister_Hand magnify Odcięta Dłoń
Owen Roe Sinister Hand


Zakrwawiona odcięta dłoń irlandzkiego bohatera Owena Roe O'Neilla, zwanego Czerwonym Owenem, śle halloweenowe pozdrowienia. A może przestrzega? Przypomina się opowieść o odciętej dłoni o morderczych skłonnościach, która atakuje znienacka...

Prawdziwa historia nazwy wina głosi, że dawno temu, w XI wieku, dwie irlandzkie rodziny O’Neillów i O’Reillych postanowiły rozstrzygnąć spór o bardzo pożądany, piękny kawał ziemi w wyścigu wioślarskim. Zasady były proste: ten kto pierwszy przepłynie jezioro i dotknie wymarzonej ziemi ten zdobędzie ją na własność. Załogi ruszyły, jednak łódź rodziny O’Neill zaczęła zostawać w tyle. W ferworze walki jeden z członków załogi złapał miecz, odciął własną dłoń i rzucił ją na brzeg, tym samym zdobywając prawo do ziemi, która do dziś pozostaje w rodzinie.

Mieszanka Grenache, Syrah i Mourvedre w niezawodnym rodańskim stylu. Pieprzne czerwone wino z wyraźnie wyczuwalnymi malinami i jeżynami.


WzD_2011_Incognito_white magnify Zamaskowany... Przysmak
Michael-David Vineyards Incognito

Prosta maska kryje pyszne Viognier. Maska wzięła się stąd, że zaczynając właściciele winnicy nie byli pewni z jakim szczepem mają do czynienia. Testy wykazały, że to wyborne francuskie Viognier, słynące z owocowego smaku i aromatu kapryfolium.

Bogate nuty miodu i brzoskwini. Świetne na przyjęcie.



WzD_2011_Evil_Cabernet_Sauvignon magnify Zło
R Winery Evil Cabernet Sauvignon


Etykieta zieje złem, a wino kusi grzesznym bogactwem smaków i aromatów.

Południowoaustralijskie Cabernet Sauvignon o bogatym nosie, smaku pełnym śliwek, jagód i borówek, zawiesiście owocowym, z domieszką dębu i pikantną końcówką z nutą tytoniu.

Dla tych którzy wolą białe, jest Czyste Zło – Pure Evil Chardonnay.



WzD_eye_of_the_toad_label magnify Oko Ropuchy
Eye of the Toad Pinot Noir Rosé

Oko traszki to przy tym betka. W Halloween podajemy tylko Oko Ropuchy, czyli Eye of Toad z Toad Hollow Vineyards. To wspaniałe Rosé, lekkie, nie przesadnie słodkie, prawdziwie różowe, z nutą truskawki. Świetne w duecie z pikantnymi przegryzkami.





WzD_Casillero_del_Diablo magnify Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Diabelska legenda z chilijskiej winnicy Concha y Toro Winery – wino o głębokiej krwistej (nomen omen) barwie. Diabelski czar wina podkreśla ostry smak porzeczki i aksamitna faktura.




WzD_Egri_Bikaver_label magnify Bycza Krew
Egri Bikavér

Węgierski #1.

Jak głosi jedna z legend, István Dobó, kapitan zamku w Egerze, w czasie obrony przed Turkami w 1552 roku uraczył obrońców winem z zamkowych piwnic dla podniesienia animuszu. Turcy (jako muzułmanie nie pijący wina) widząc czerwone wino cieknące po brodach węgierskich żołnierzy wzięli je za byczą krew i wpadli w popłoch. W ten sposób Egri Bikavér przyczyniło się do sukcesu słynnej obrony Egeru.
Mocne, pełne czerwone wino, o mocnym smaku z pięknym owocowym bukietem, z akcentami pieprzu według tradycji regionu nadającymi "męski" charakter. Najlepsze do mięs z grila, ostrych dań.


WzD_Vampire_cabernet_label magnify Wina Wampirze
Vampire Wines


Krew winorośli, czyli "Smak Nieśmiertelności". Trudno je znaleźć, ale warto 'wbić w nie zęby'. Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Chardonnay i Pinot Noir z Vampire Wines pochodzą z samego serca Transylwanii.

Vampire Vineyards Pinot Noir

Pinot Noir ma smak owoców leśnych, dębu i poziomkowy aromat. Na pierwszy rzut oka jasne i przejrzyste, zaskakuje dojrzałym smakiem. Zupełnie jak Hrabia Dracula, który na swój wiek nie wygląda, a skrywa wiele mrocznych sekretów.

Inne wina z Vampire Wines: Trueblood Napa Valley Syrah, Dracula Pinot Noir, Trueblood Pinot Noir, Vampire Merlot, Chateau Du Vampire Bordeaux Style Cabernet Blend
.


WzD_Poizin_red magnify Odrobina Trucizny
Poizin Zinfandel z winnicy Armida Winery


"Zabójczo dobre". Wielki Zinfandel w niepozornej trumience. Bogaty, lekko owocowy smak z nutami przypraw i dębu.








WzD_Ghost_Block_label magnify Cmentarzysko Duchów
Ghost Block Cabernet Sauvignon Oakville Winery


Nazwane na cześć cmentarza pierwszych osadników, który sąsiaduje z winnicą. Ghost Block Cabernet Sauvignon to mocne wino o ciemnej barwie, aromacie z nutami korzenną i ciemnej czekolady; w smaku czarna porzeczka wiśnia i kakao z wiśniowo-karmelowo-porzeczkowo-kawową końcówką.








WzD_Coppola_Rosso_label magnify Ojciec Draculi
Niebaum-Coppola Rosso


Wino twórcy filmu Dracula Francisa Forda Coppoli. Pełne, złożone z nutami owocowymi (porzeczki, wiśni), a także korzennymi i dębu. Świetne do wołowiny, jagnięciny i cielęciny.





WzD_Bone_Dry_red_label magnify Wytrawne aż do Kości
Bone Dry Red Cabernet Sauvignon z Elk Creek Vineyards


Idealne na imprezy Halloween – upiornie uwodzicielskie. W smaku dojrzała wiśnia, czerwona porzeczka, czekolada i nuty korzenne.



WzD_Ghostly_White_label magnify Upiornie Blade
Ghostly White Chardonnay z Elk Creek Vineyards


Wino, którym duchy delektują się na przyjęciach w Halloween. W smaku dojrzałe jabłko i nuty cytrusowe.




tekst: Katarzyna
foto:
www.elkcreekvineyards.com
www.bondedwinery9.com
www.envieregalosabolivia.com
www.lan-z.net
www1.epinions.com
www.toadhollow.com
www.wickedwinesonline.com
www.armida.com
www.rhinowino.com

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.