Bożena Skibicka
Odsłona druga: "Weingut Stadt Krems"
Swoją relację z marcowego festiwalu win wine4you rozpoczęłam od Schlumbergera. Była to odsłona pierwsza. Odsłona druga, ze względu na moje prywatne przeżycia odsunęła się nieco w czasie, ale za to po odsłonie drugiej bardzo szybko będzie trzecia i czwarta.
Po kolei.
Austrię cenię bardzo za wina, szczególnie białe. Powtórzę to co mówiłam i pisałam wielokrotnie. Dobre wina austriackie oprócz tego, że są naprawdę dobre, są jeszcze wyrafinowane w smaku. Klimat Austriaków nie rozpieszcza, nie daje tyle słońca co np. Włochom. Austriacy muszą się bardziej starać. A jak już się postarają…. wina wychodzą im po prostu niezwykle dobre.
Takie też są testowane przez nas podczas Festiwalu win wina z winnicy Stadt Krems, liczącej ponad 550 lat, jednej z najstarszych w Austrii, a nawet w Europie. Samo miasto Krems liczy ponad 1000 lat. Winnica należy do miasta, a zarządza nią charyzmatyczny enolog Fritz Miesbauer. Ziemia, na której położona jest winnica znakomicie nadaje się do uprawy Vetlinera.
Ale piliśmy nie tylko Vetlinery.
Zaczęliśmy od: Grüner Veltliner Wachtberg Kremstal dac 2008 Owocowe, mineralne, lekkie wino. Bardzo długie. Bardzo dobre. 13% alkoholu. Można to wino przetrzymywać do 15 lat. Pasuje do austriackich potraw, również do kuchni azjatyckiej. Producent rekomenduje przelanie do dekanterki 3 do 5 godzin przed podaniem.
Kolejne bardzo dobre wino: Riesling Grillenparz "Erste Lage" Kremstal dac Reserve 2010 Owocowe, mineralne, długie wino. 13,5% alkoholu. Można przechowywać do 20 lat. Pasuje do kurczaka, ryby, także sushi, chińszczyzny lub kuchni hinduskiej.
Potem: Grüner Veltliner Lössterrassen 2009 Dobre, bardzo świeże, owocowe wino. Wyraźne nuty ananasa I grejfruta. Zrównoważone – bardzo dobry balans pomiędzy słodyczą a kwasowością. Długa końcówka. 12% alkoholu. Pasuje do wieprzowiny, kurczaka, kuchni włoskiej i azjatyckiej. i: Grüner Veltliner Weinzierlberg Kremstal dac 2009 Bardzo dobre, bardzo aromatyczne, pełne wino o długim finiszu. Delikatne. 13% alkoholu. Można przechowywać 4 do 6 lat. Pasuje do tradycyjnych austriackich potraw, także do kuchni azjatyckiej. Można podawać do makaronów, wieprzowiny i kurczaka.
Na koniec niezwykle dobre, bardzo eleganckie wino. Riesling Steinterrassen Kremstal dac 2009 Mineralne. Bardzo owocowe. Pachnie brzoskwiniami. Zrównoważone. 12,5% alkoholu. Można przechowywać do 10 lat. Pasuje do wędzonych przekąsek, smażonej ryby.
Wina nalewał i o nich opowiadał Thomas Schlumberger, młody członek rodziny właścicieli. Opowiadał barwnie, nalewał szczodrze. Niestety nie wszystko udało mi się zapisać. Zresztą warunki do pisania nie były najlepsze. No i wolałam się delektować niż pisać.
Garść spisanych wrażeń uzupełnionych informacjami ze strony internetowej: www.domaines-schlumberger.com zamieszczam poniżej.
Wino o pięknym cytrynowym kolorze z zielonymi refleksami. Pachnie delikatnie owocami cytrusowymi, białymi kwiatami, imbirem. W smaku znacznie mniej mineralne niż typowy riesling. Smakuje dobrą, domową szarlotką. Wyczuwalna również brzoskwinia i limonka. Eleganckie, nawet dostojne. Bardzo dobre. Najlepsze z sałatką z krewetek z dodatkiem imbiru lub przegrzebkami w sałatce z owoców cytrusowych. Wymaga czasu zanim się go otworzy. Zalecany okres serwowania to pomiędzy 5, a 7 rokiem. Serwujemy w temperaturze 12 stopni.
Bozena
|