Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Festiwal win Wine4You 2011 w czterech odsłonach - I


Bozena_Skibicka magnify Bożena Skibicka

Odsłona pierwsza: “Pod znakiem Schlumbergera”.

Festiwal win Wine4You organizowany jest co roku, chyba zawsze w marcu.
Zawsze wielu wystawców, zawsze dużo win, zawsze fajna atmosfera.
Odkąd prowadzimy portal nasze wina, odwiedzamy festiwal w godzinach dla prasy i mediów. Mniej ludzi, swobodniej, przychylniejsza atmosfera do rozmów i wymiany poglądów z wystawcami.
Trudno obejść wszystkie stoiska i spróbować wszystkich win, tym bardziej, że jakoś nie umiem „testować, testować”, szczególnie gdy wino nadzwyczaj dobre. Gdy wino słabsze mniejszy żal wylać. A że tych dobrych zawsze trochę jest na winnym festiwalu, to trochę się wypije….
Tym razem postanowiliśmy podejść do zwiedzania systemowo - wytypować producentów lub regiony do przetestowania. Tak też zrobiliśmy.

Zaczęliśmy od Schlumbergera i gdyby nie chęć poznania, zgodnie z planem, innych win, pozostałabym przy Schlumbergerze cały wieczór. Bo było przy czym! Wszystkie wina co najmniej bardzo dobre.  
Wyobraziłam sobie letnie przyjęcie, w ogrodzie, na trawie, pod starymi drzewami. Ciepło, lekki wiaterek, pachną  trawy. Okrągłe stoły, zasłane białymi obrusami. Eleganckie panie w zwiewnych sukniach, w kapeluszach. Panowie w letnich garniturach, koniecznie z muszkami. Na stołach wykwintnie podane fois gras, owoce morza, sałaty. I kelnerzy serwujący różne gatunki Schlumbergera, w zależności od potrawy na talerzu. A więc Reisling jako aperitif, Gewurztaminer do skorupiaków i wędzonych ryb, Pinot Gris do grillowanych ryb, makaronów z owocami morza i w końcu Pinot Gris Kitterle Grand Cru do foie gras i serów. Wszystkie wina dobrze schłodzone.
Takie marzenia….

wine4you_5 magnify

Wina nalewał i o nich opowiadał Thomas Schlumberger, młody członek rodziny właścicieli. Opowiadał barwnie, nalewał szczodrze.  Niestety nie wszystko udało mi się zapisać. Zresztą warunki do pisania nie były najlepsze.  No i wolałam się delektować niż pisać.


Garść spisanych wrażeń uzupełnionych informacjami ze strony internetowej:
www.domaines-schlumberger.com
zamieszczam poniżej.


wine4you_1 magnify Riesling Les Princes Abbes Domaines Schlumberger 2007

Wino o pięknym cytrynowym kolorze z zielonymi refleksami.  Pachnie delikatnie owocami cytrusowymi, białymi kwiatami, imbirem. W smaku znacznie mniej mineralne niż typowy riesling. Smakuje dobrą, domową szarlotką. Wyczuwalna również brzoskwinia i limonka. Eleganckie, nawet dostojne. Bardzo dobre. Najlepsze z sałatką z krewetek z dodatkiem imbiru lub przegrzebkami w sałatce z owoców cytrusowych.
Wymaga czasu zanim się go otworzy.  Zalecany okres serwowania to pomiędzy 5, a 7 rokiem. Serwujemy w temperaturze 12 stopni.

wine4you_2 magnify Gewurztraminer Les Princes Abbes Domaines Schlumberger 2007

Wino koloru złotego z delikatnymi zielonymi refleksami. Pięknie pachnie. Gewurztraminer inny niż wszystkie mi znane. Głębokie wino, jednocześnie wyjątkowo świeże. Bogate, ale nie ciężkie. W smaku wytrawne, co bardzo mi odpowiada. Pasowałoby chyba do wszystkiego. Doskonałe też będzie do picia bez niczego. Wyborne z królewskimi krewetkami podawanymi z mango.
Zalecany okres serwowania to pomiędzy 3, a 4 rokiem. Serwujemy w temperaturze 12 stopni.

 

wine4you_3 magnify Pinot Gris Domaines Schlumberger 2006

Wino o jasno żółtym kolorze z zielonymi refleksami. Pachnie owocami, najbardziej gruszką, ale też wyraźnie pigwą i lukrecją. Bardzo dobrze zbalansowane.  Szlachetne w smaku. Stosunkowo długie. Pasuje do pasztetu z drobiu.
Zalecany okres serwowania do 6 roku. Serwujemy w temperaturze 12 stopni.

 


wine4you_4 magnify Pinot Gris Grand Cru Kitterle Domaines Schlumberger 2006

Wino o pięknym złocistym kolorze, z lekkimi zielonymi refleksami i mineralnym zapachu. Gdy powiedziałam, że to wino pachnie ropą, obecny przy tym przedstawiciel producenta powiedział mi "na ucho": "never say petrol, say mineral". Powiedział mi też, już nie "na ucho", ze wino to uważane jest za najlepsze Grand Cru w Alzacji. Rzeczywiście wino doskonałe!!! Cudownie smakuje suszonymi owocami z lekkim miodem.
Można przechowywać do 10 lat, serwujemy w temperaturze 12 stopni. Smakuje z chicken col-au-vent czyli pasztecikami na francuskim cieście wypełnionymi kurczakiem.


Wszystkie wina doskonałe.

Bozena

Komentarze

haha !! "never say petrol, say mineral" :) , oj chciałbym, ale dla mnie to niestety nadal "petrol" , wina z Mozeli zdecydowanie szybciej zawładnęły mym sercem

Pozazdrościć ... niestety nie dotarłem w tym roku... a co do wyobrażeń, zgadzam sie na wszystko poza "muszką" :P

W istocie rzeczy Pinot Gris, Pinot Gris Grand Cru i Gewurz od Schlubergera, były niekwestionowanymi gwiazdami tego smętnawego eventu.

Z tym się zgadzam w całej rozciągłości, natomiast zupełnie nie zgadzam się z sugestią podawania Pinot Gris do foie gras i serów.
v.

Przeglądając ofertę Piotra i Pawła (co prawda "jesień 2010") znalazłem wina musujące wina od Schlumbergera ;)

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.