Odkorkować Nowy Jork!
Winnice USA Stany Zjednoczone Ameryki z pewnością są potęgą winiarską, z roku na rok coraz większą. Dzieje się tak z wielu powodów, a do najważniejszych należy m. in. największe spożycie wina w USA pod względem całkowitej konsumpcji na świecie. Per capita Amerykanów przeganiają jedynie Francuzi, a rynek konsumpcji wina w USA ciągle się rozwija i prognozy wskazują, że już w najbliższym czasie także spożycie wina na osobę będzie wyższe niż we Francji. Winogrona uprawia się we wszystkich 51 stanach - nawet na najzimniejszej Alasce i najbardziej gorących Bahamach! W wielu przypadkach są to raczej eksperymenty z uprawą winorośli – jednak trzeba przyznać, że coraz bardziej udane. Trzeba zaznaczyć, że wina amerykańskie przez bardzo długi czas produkowano bez regulacji prawnych na wzór europejski. W 1983 roku wprowadzono podział na amerykańskie regiony winiarskie – American Viticultural Areas (AVA), które są bardziej liberalnymi odpowiednikami europejskich apelacji. Regiony AVA mogą zawierać w sobie mniejsze subregiony, ponadto poszczególne AVA mogą też na siebie zachodzić. System klasyfikacji AVA dotyczy jedynie miejsca pochodzenia winogron – 85% wina musi być wyprodukowane z zadeklarowanej odmiany, nie ingeruje się natomiast (jak w Europie) w parametry takie jak wydajność winnicy, metody wytwarzania wina czy odmiany uprawianych winorośli. W cyklu publikacji na Portalu przyjrzymy się czterem największym pod względem uprawy winorośli stanom Ameryki: Oregon, Nowy Jork, Waszyngton, a także światowej winiarskiej potędze Kalifornii. Produkcja win w tych stanach jest nie tylko obfita, ale i różnorodna. Poznajmy je zatem bliżej.
Uncork New York! Mapa winiarska stanu Nowy Jork Opowieść o Wielkiej winiarskiej czwórce USA zaczynamy od regionu Nowy Jork. W ostatnich latach obok samej stolicy stanu, także stanowe winnice zyskują światowy rozgłos. Przyjrzyjmy się zatem specyfice regionu i drodze, którą przeszedł od win niewyszukanych do win wysokiej jakości. Region Nowy Jork jest trzecim największym rejonem produkcji wina w Stanach Zjednoczonych. Prawie 1 000 winnic do produkcji wina daje łącznie 150.000 ton winogron rocznie. W regionie znajduje się dziewięć apelacji AVA - jednak to trzy z nich odgrywają najważniejszą rolę. Finger Lakes z największą koncentracją produkcji wina na wschód od Kalifornii, Hudson Valley, gdzie znajduje się najwięcej winnic wytwarzających wina najwyższej klasy i Long Island, które jest nowojorskim zagłębiem win czerwonych. Nowojorski Concord Zakres uprawianych w Nowym Jorku winorośli jest bardzo szeroki: Aurore, Baco Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Catawba, Cayuga, Chambourcin, Chardonnay, Chelois, Chenin Blanc, Colobel, Concord, De Chaunac, Delaware, Diamond, Elvira, Frontenac, Gewürztraminer, Isabella, Ives Noir, Leon Millot, Marechal Foch, Melody, Merlot, Niagara, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling, Rougeon, Sauvignon Blanc, Seyval Blanc, Saint Vincent, Steuben, Traminette, Vidal Blanc, Vignoles, Vincent. Z tej listy w uprawie dominują rodzime szczepy amerykańskie oparte na gatunku Vitis labrusca - stanowią 83% powierzchni winnic w całym stanie. Reszta winnic uprawia w około 9% Vitis vinifera i 8% szczepów mieszanych. Należy przypomnieć, że szczepy mieszane łączą cechy smakowe właściwe odmianom europejskim z pożądaną na północnym wschodzie USA odpornością na gorsze warunki klimatyczne. Francuscy specjaliści opracowali te krzyżówki już w XIX stuleciu – najsłynniejsze wśród białych to Seyval Blanc i Vidal, zaś wśród czerwonych to Baco Noir i Chancellor. Vignoles jest używany szczególnie dla późnych zbiorów winogron i win lodowych. Dwa nowojorskie największe i najszybciej rozwijające się regiony winiarskie, Finger Lakes i Long Island, są tak różne, jak Burgundia i Bordeaux. Spektakularny region Finger Lakes, który fizycznie przypomina winnicę wzdłuż Renu - produkuje wina Riesling i rywalizuje o miano najlepszych na świecie. Podobną renomą cieszą się tamtejsze wina musujące i wina szczepu Cabernet Franc. Morski klimat wschodniej Long Island zapewnia idealne warunki dla Merlot i innych klasycznych odmian czerwonych gron, jak i równie dobrych Chardonnay - ponad 200 słonecznych dni w roku i dłuższy okres wegetacji. Nagrodzone wina z winnicy Swedish Hill Mimo, iż obecnie nowojorskie wina wygrywają złote medale w najważniejszych międzynarodowych konkursach – długo nie wierzono w powodzenie uprawy winorośli szlachetnej Vitis vinifera. W latach 50-tych zmienił to dr Konstantin Frank - ukraiński specjalista winorośli i twórca wina. Wraz z Francuzem Charles’em Fourier’em (właścicielem winnic w Gold Seal leżącym w okręgu Finger Lakes) rozpoczęli eksperyment uprawy szczepów tradycyjnych. Już po dziesięciu latach stworzyli wysokiej jakości wina ze szczepów takich jak Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Gewürztraminer, i Cabernet Sauvignon. Tym tropem zaczęło podążać coraz więcej winnic w regionie. Sam okręg Finger Lakes w końcu stał się centralnym obszarem przemysłu winiarskiego w Nowym Jorku w XX. wieku. Dla rozwoju tamtejszego winiarstwa przyczyniają się władze stanu Nowy Jork, które poprzez odpowiednie regulacje prawne, stworzyły sprzyjające warunki dla winiarskiego biznesu. Po drugie sam klimat dla poprawnie dobranych szczepów okazał się odpowiedni. Tutaj wart podkreślenia jest wkład Laboratorium Winifikacji i Piwowarstwa Uniwersytetu Cornell, którego praca badawcza pomaga skuteczniej uprawiać winorośl. Po trzecie wpływ ma szczególne łączenie konkurencji i kolegialności, którą obserwuje się wśród tamtejszych winiarzy. W Nowym Jorku winiarze współpracują bardzo blisko, aby każdy jak najbardziej podniósł poprzeczkę jakości swoich win.
Nowojorska degustacja regionalnych win
Paradoksalnie - dla nowojorskich win najtrudniejszym rynkiem jest… Nowy Jork - uznawany za jeden z najbardziej konkurencyjnych rynków winiarskich na świecie. W Nowym Jorku panuje przekonanie, że lokalne wino nie może być dobre i trudno jest przekonać Nowojorczyków do większego zainteresowania. Wszędzie indziej w USA mieszkańcy uznają swoje lokalne wina za powód do dumy i chętnie po nie sięgają . Chociażby w San Francisco preferuje się wina z Kalifornii, Seattle preferuje wina z Waszyngtonu. Należy chyba zawołać ’’Uncork New York!’’, jak to czyni Jim Trezis – największy popularyzator nowojorskich win. Poznajcie także winiarskie roczniki Nowego Jorku. Więcej na temat winiarskiej historii, win, a także kuchni Nowego Jorku znajdziecie pod stronami:
Źródła: http://wiemer.com http://nywcc.com http://www.swedishhill.com http://www.northwest-wine.com http://www.winesnw.com Beat Koelliker, Bernd Kreis, Szkoła win, Oficyna Wydawnicza Delta W-Z, Warszawa Kevin Zraly, Kurs wiedzy o winie, Wydawnictwo Explanator, Poznań 2009 |