Odkorkować Nowy Jork!
Winnice USA Stany Zjednoczone Ameryki z pewnością są potęgą winiarską, z roku na rok coraz większą. Dzieje się tak z wielu powodów, a do najważniejszych należy m. in. największe spożycie wina w USA pod względem całkowitej konsumpcji na świecie. Per capita Amerykanów przeganiają jedynie Francuzi, a rynek konsumpcji wina w USA ciągle się rozwija i prognozy wskazują, że już w najbliższym czasie także spożycie wina na osobę będzie wyższe niż we Francji. Winogrona uprawia się we wszystkich 51 stanach - nawet na najzimniejszej Alasce i najbardziej gorących Bahamach! W wielu przypadkach są to raczej eksperymenty z uprawą winorośli – jednak trzeba przyznać, że coraz bardziej udane. Trzeba zaznaczyć, że wina amerykańskie przez bardzo długi czas produkowano bez regulacji prawnych na wzór europejski. W 1983 roku wprowadzono podział na amerykańskie regiony winiarskie – American Viticultural Areas (AVA), które są bardziej liberalnymi odpowiednikami europejskich apelacji. Regiony AVA mogą zawierać w sobie mniejsze subregiony, ponadto poszczególne AVA mogą też na siebie zachodzić. System klasyfikacji AVA dotyczy jedynie miejsca pochodzenia winogron – 85% wina musi być wyprodukowane z zadeklarowanej odmiany, nie ingeruje się natomiast (jak w Europie) w parametry takie jak wydajność winnicy, metody wytwarzania wina czy odmiany uprawianych winorośli. W cyklu publikacji na Portalu przyjrzymy się czterem największym pod względem uprawy winorośli stanom Ameryki: Oregon, Nowy Jork, Waszyngton, a także światowej winiarskiej potędze Kalifornii. Produkcja win w tych stanach jest nie tylko obfita, ale i różnorodna. Poznajmy je zatem bliżej.
Uncork New York!
Region Nowy Jork jest trzecim największym rejonem produkcji wina w Stanach Zjednoczonych. Prawie 1 000 winnic do produkcji wina daje łącznie 150.000 ton winogron rocznie. W regionie znajduje się dziewięć apelacji AVA - jednak to trzy z nich odgrywają najważniejszą rolę. Finger Lakes z największą koncentracją produkcji wina na wschód od Kalifornii, Hudson Valley, gdzie znajduje się najwięcej winnic wytwarzających wina najwyższej klasy i Long Island, które jest nowojorskim zagłębiem win czerwonych.
Z tej listy w uprawie dominują rodzime szczepy amerykańskie oparte na gatunku Vitis labrusca - stanowią 83% powierzchni winnic w całym stanie. Reszta winnic uprawia w około 9% Vitis vinifera i 8% szczepów mieszanych. Należy przypomnieć, że szczepy mieszane łączą cechy smakowe właściwe odmianom europejskim z pożądaną na północnym wschodzie USA odpornością na gorsze warunki klimatyczne. Francuscy specjaliści opracowali te krzyżówki już w XIX stuleciu – najsłynniejsze wśród białych to Seyval Blanc i Vidal, zaś wśród czerwonych to Baco Noir i Chancellor. Vignoles jest używany szczególnie dla późnych zbiorów winogron i win lodowych. Dwa nowojorskie największe i najszybciej rozwijające się regiony winiarskie, Finger Lakes i Long Island, są tak różne, jak Burgundia i Bordeaux. Spektakularny region Finger Lakes, który fizycznie przypomina winnicę wzdłuż Renu - produkuje wina Riesling i rywalizuje o miano najlepszych na świecie. Podobną renomą cieszą się tamtejsze wina musujące i wina szczepu Cabernet Franc. Morski klimat wschodniej Long Island zapewnia idealne warunki dla Merlot i innych klasycznych odmian czerwonych gron, jak i równie dobrych Chardonnay - ponad 200 słonecznych dni w roku i dłuższy okres wegetacji.
Dla rozwoju tamtejszego winiarstwa przyczyniają się władze stanu Nowy Jork, które poprzez odpowiednie regulacje prawne, stworzyły sprzyjające warunki dla winiarskiego biznesu. Po drugie sam klimat dla poprawnie dobranych szczepów okazał się odpowiedni. Tutaj wart podkreślenia jest wkład Laboratorium Winifikacji i Piwowarstwa Uniwersytetu Cornell, którego praca badawcza pomaga skuteczniej uprawiać winorośl. Po trzecie wpływ ma szczególne łączenie konkurencji i kolegialności, którą obserwuje się wśród tamtejszych winiarzy. W Nowym Jorku winiarze współpracują bardzo blisko, aby każdy jak najbardziej podniósł poprzeczkę jakości swoich win.
Więcej na temat winiarskiej historii, win, a także kuchni Nowego Jorku znajdziecie pod stronami:
Źródła: http://wiemer.com http://nywcc.com http://www.swedishhill.com http://www.northwest-wine.com http://www.winesnw.com Beat Koelliker, Bernd Kreis, Szkoła win, Oficyna Wydawnicza Delta W-Z, Warszawa Kevin Zraly, Kurs wiedzy o winie, Wydawnictwo Explanator, Poznań 2009 |