6 najczęściej spotykanych aromatów kwiatowych w winie
Aromaty kwiatowe w winie to tak naprawdę cała gama związków chemicznych. Nuta geranium w winie na przykład świadczy o obecności geraniolu, związku z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Wielu ekspertów winiarskich używa takich słów jak estry, terpeny, tiole. Tak naprawdę nie musimy wiedzieć co dokładnie oznaczają te pojęcia, warto wiedzieć natomiast jakie wino pachnie różą. Tradycję romantyczną mamy w końcu we krwi.
Aromaty kwiatowe w winie
Róża Złożony aromat, który znajdziemy w wielu białych i czerwonych winach. Przykłady: Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Nebbiolo. (cis-rose oxide, β-damascenone, geraniol, nerol)
Geranium W zbyt dużym natężeniu uważany za wadę wina, ze względu na to, że związek chemiczny geraniol nie jest naturalnym składnikiem moszczu (zmiażdżonych winogron jeszcze przed fermentacją). Przykłady: Muscat, Gewürztraminer, Torrontes, Malbec, Petit Verdot
Kwiaty cytrusowe Bardzo skomplikowany nuta perfum pożądana w białych winach. Przykłady: Riesling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay. (nerol, linalool, citronella)
Białe kwiaty Delikatny kwiatowy aromat towarzyszący smakom owocowym w białych winach. Przykłady: Pinot Gris, Chenin Blanc, Torrontes, Pinot Blanc, Muscadet, Semillon, Fiano. (α-terpineol, kwas anyżowy, alkohol fenyloetylowy)
Lawenda Aromat kwiatowy, który znajdziemy głównie w czerwonych winach. Przykłady: Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, Tempranillo, Sangiovese. (cis-rose oxide, linalool, nerol, geraniol)
Fiołek Aromat, który znajdziemy w lżejszych czerwonych winach. Przykłady: Merlot, Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, Petite Sirah, Malbec, Cabernet Sauvignon. (alfa-izometylojonon)
tekst: Katarzyna foto: www.eswalls.com www.commons.wikimedia.org www.thegreendragonfly.wordpress.com blog.absolutechinatours.com źródło: winefolly.com
|