Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Wino dla Piwoszy

 

 

Kolorowe parasole, chłodny, pienisty napój, słońce grzeje plecy... sezon ogródkowy rozpoczęty. Na 97 litrów piwa spożyte rocznie przez statystycznego Polaka przypada 0,4 litra wina. Jak sprawić, żeby proporcje były bardziej wyrównane?

Spróbujmy odkryć wino z innej perspektywy: poszukajmy wina dla piwoszy. Oto sześć najpopularniejszych rodzajów piwa:

Lager i Piwo Niskoalkoholowe
Pale Ale
India Pale Ale
Ale Pszeniczne
Ale Belgijskie
Portery i Ciemne Ale


Wino_dla_piwoszy_cava magnify Miłośnicy Lagerów i Piw Niskoalkoholowych

Wszelkiego rodzaju Lagery i Pilsner to jedne z najbardziej odświeżających piw. Zimne, łatwe w odbiorze: szklanka jasnego piwa to najlepszy sposób na zmęczenie po długim dniu.

Spróbuj: Cava Brut

Cava to hiszpański szampan, który ma na tyle przystępną cenę, że z czystym sumieniem można go pić regularnie.

Dlaczego Cava?

Jest pienista i odświeżająca, zupełnie jak piwo typu Lager, i tak jak Lager pasuje do bardzo wielu potraw.






Wino_dla_piwoszy_pinot_noir magnify Miłośnicy Pale Ale

Piwa Pale Ale mają bogatszy smak niż lekkie piwa. Mają zdecydowaną strukturę. Piwosz, który gustuje w Pale Ale docenia jego zrównoważony, niezbyt gorzki smak.

Spróbuj: Pinot Noir


Pinot Noir to czerwone wino, które należy do winnej wagi lżejszej. Zwykle jest zrównoważone i niezbyt taniczne (czyli gorzkie).

Dlaczego Pinot Noir?

Pinot Noir, podobnie jak inne lekkie czerwone wina, ma dobrą strukturę, ale bez gorzkich tanin. A że jest lżejsze niż inne czerwone wina, można je podawać bardziej schłodzone.



Wino_dla_piwoszy_carmenere magnify Miłośnicy Indian Pale Ale

Ktoś kto kocha Indian Pale Ale, kocha je dla złożonego smaku. Piwa tego typu mogą być owocowe i słodkie, a jednocześnie niezwykle gorzkie. Wyższy poziom alkoholu wzbogaca smak i strukturę piwa.

Spróbuj: Carmenere

Carmenere smakowicie balansuje pomiędzy pikantnym smakiem, owocowością i goryczą.

Dlaczego Carmenere?

Dla pikantnych nut, które powinny przemówić do miłośników Indian Pale Ale.






Wino_dla_piwoszy_chardonnay magnify Ale Pszeniczne

Piwa pszeniczne są jedwabiste, kremowe, czasem nawet słodkawe. Pszeniczne Ale jest odświeżająco bogate.

Spróbuj: Maślanego Chardonnay

W Chardonnay można znaleźć odświeżające nuty jabłka i cytryny, a dzięki starzeniu w dębowych beczkach – nuty wanilii i kremu cytrynowego. Viognier, Roussanne i Semillon również powinny przypaść do gustu miłośnikom pszenicznych piw.

Dlaczego Chardonnay?

Chardonnay to wino od którego powinien zacząć miłośnik piwa pszenicznego, ponieważ równie dobrze gasi pragnienie, a przy tym ma jedwabiście kremowy smak.


Wino_dla_piwoszy_shiraz magnify Fani Belgium Ale

W piwach typu Belgium Ale różne zboża tworzą jedwabistą, lekką, musującą strukturę. To piwo o wyższej zawartości alkoholu i odrobinę słodsze. 


Spróbuj: Shiraz albo Kupażu na Bazie Grenache

Shiraz albo kupaż na bazie Grenache z Côtes du Rhône będą podobnie jedwabiste i oleiste jak Belgium Ale o równie owocowo-dymnej słodyczy.

Dlaczego Wina z Owocową Nutą?

Zarówno Belgium Ale jak i wina z nutami owoców, takie jak Shiraz, są bardzo niezależne. Dodatkowo podobnej mocnej budowy, wysokiego poziomu alkoholu i nieodłącznej słodyczy, świetnie wyglądają w dużym kieliszku.


Wino_dla_piwoszy_bordeaux magnify Miłośnicy Porterów

Portery są średnio zbudowane, za to bardzo ciemne i ziemiste w smaku. Są na tyle lekkie, że można je pić, i na tyle mocne, żeby zjeżyć włos na głowie, tudzież plecach. Miłośnika Porterów nie przeraża lekki cios w szczękę, wręcz przeciwnie.

Spróbuj: Bordeaux albo Chianti

Zarówno wina Bordeaux jak i toskańskie Chianti mają zdecydowanie ziemisty smak. I jedne i  drugie zwykle mają trochę niższą zawartość alkoholu, dzięki czemu mają trochę lżejszą budowę, przy zachowaniu wysokiej taniczności.

Dlaczego właśnie te wina?

Smakosz Porterów doceni fakt, że i jedne i drugie wina pasują do tych samych potraw. Zrównoważony poziom alkoholu w Bordaeux i Chianti sprawia, że dobrze się je pije, doświadczając przy tym wspaniałego ziemistego smaku.





tekst: Katarzyna
foto:
www.winefolly.com
źródła:
www.winefolly.com
www.egospodarka.pl
www.newseria.pl

 

 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.