Wiosna w pełni, a to oznacza urodzaj młodych warzyw, sezon na chrupiące sałatki i świeże smaki. Pycha! Jedynym co nam może spędzać sen z powiek jest dobór wina do tych wszystkich wiosennych frykasów. Teoretycznie zielenina jest wrogiem wina. Gorycz siarki w smaku karczocha, czy szparaga to zaprzeczenie pojęcia jedzenia pasującego do wina. Są jednak sposoby na to, by rozkoszować się winem w towarzystwie nowalijek. Są też, trochę niekonwencjonalne, sposoby na znalezienie idealnego wina do szparaga.
Wino i nowalijki
Wino i liściaste Jeśli wybierając przystawkę otwierasz menu na stronie z sałatami, zapamiętaj poniższe wskazówki, ponieważ pomogą ci dobrać wino do ulubionego entree.
Kwasowość Jeśli wino będzie bardziej kwasowe niż sałata, nie będzie smakowało płasko. Warto zrezygnować z Chardonnay, czy Viogner, chyba że sałata podana jest z delikatnym kremowym sosem. Zrównoważenie goryczy Większość liściastych warzyw ma w sobie gorzką nutę, dlatego upewnij się że wino tej nuty nie zawiera. Czerwone zachowaj na potem, a spróbuj białego wina. Wkład mięsny Zamawiając sałatkę ze stekiem lądujemy w strefie, w której czerwone wino jest jak najbardziej wskazane. Może warto wybrać lżejsze wino o mniejszej zawartości tanin. ‘Zielone’ wina Sałaty sprawią, że białe wina z „zielonymi” nutami agrestu czy papryki będą błyszczeć. Warto spróbować Vinho Verde, Grüner Veltliner, Verdejo, Sauvignon Blanc i Albariño. Wina musujące: Cremant de Limoux, Cremant d'Alsace, Cava Białe wina: Grüner Veltliner, Verdejo, Vinho Verde, Sauvignon Blanc i Albariño
Wino i świeże owoce Zarówno miłośnik truskawek jak i zagorzały wielbiciel pomarańczy powinni rozważyć poniższe zestawienia wina z daniami, które zawierają świeże owoce.
Wino powinno być słodsze Do słodkich dań dobrze jest wybrać wino, którego smaku nie zagłuszy słodycz potrawy, czyli wino słodsze. Warto o tym pamiętać zwłaszcza przy deserach. Może Moscato, Riesling albo Gewürztraminer? Kwiaty Wino o kwiatowych aromatach mają pociąg do do owoców. Dania z owocami podkreślą kwiatowe aromaty wina. Kwasowość Podobna wskazówka jak wyżej – wino powinno mieć wyższą kwasowość niż danie również w przypadku dań z owocami. Aromatyczne potrawy Różowe wina bardzo dobrze komponują się z aromatycznymi daniami z owocami. Trzeba pamiętac, by wino było tak samo intensywne jak potrawa, na przykład różowe Pinot Noir i delikatny, aromatyczny krem truskawkowy, różowe Sangiovese i dania kuchni marokańskiej. Nie należy też zapominać o Schiava. Wina musujące: Cremant d'Alsace, Lambrusco, Schiava (czerwone) Wina białe: Moscato, Riesling, Gewürztraminer, Chenin Blanc, Fiano, Viogner
Wino i wiosenne warzywa korzeniowe Nowalijki to także marchewka, młody burak, papryka, które, przyprawione i upieczone, świetnie się komponują z winem. Czym przyprawione? Zwykle przyprawami, które większość z nas wykorzystuje podczas pieczenia. Garam masala, cynamon i kurkuma odmienią każde wiosenne warzywo.
Przyprawy Warzywa korzeniowe i wina potrzebują płaszczyzny porozumienia. Gdzie jej szukać? W smaku i zapachu przypraw, które dodajemy i nieodłącznych nut korzennych w winach. Wina białe: Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Moscatel Wina czerwone: Barbera, Grenache, Carmenere, Cabernet Franc, Zinfandel
Wino i karczoch
Najtrudniej dobrać wina do takich delikwentów jak karczoch, szparag, brokuł i brukselka. Wszystko przez ich siarkowo-mięsne nuty, które sprawiają, że wino wypada przy nich paskudnie. Co ciekaw, wina celowo utlenione dobrze się sprawdzają w tym zestawieniu. Utlenienie dodaje winom nut orzechowych, dzięki czemu dobrze się komponują z warzywami z rodziny kapustowatych. Na jakie wina warto zwrócić uwagę? Sercial Madera (wytrawna), Manzilla Sherry, a nawet Marsala Fine.
tekst: Katarzyna foto: winefolly.com źródło: winefolly.com
|