Obowiązkowo trzeba wspomnieć o produkowanym najbliżej nas - Eiswein.
Wino i cukier
Wina określane jako wzmacniane i deserowe nie są zwykłymi winami, na które możemy mieć ochotę każdego dnia. Zawierają więcej alkoholu niż inne wina oraz odznaczają się słodkim smakiem. Włochy Znani producenci: Marco de Bartoli (wino Vecchio Samperi), Pelegrino, Rallo i Florio. Na wyspach Eolskich (lub Lipari) wytwarzana jest Malvasia delle Lipari z winnicy Carla Haunera. Pomarańczowo-bursztynowa barwa i bogaty kwiecisto-ziołowo-morelowy aromat charakteruzują to niemalże syropowe wino. Z małej wysepki Pantelleria, 70 km na północ od Tunezji, pochodzi Moscato di Pantalleria. Skomponowane w 100% z odmiany Zibibbo. Znani producenci : Salvatore Murana, Pellegrino, Donnafugata, Murana Martingana Porto
Znani producenci: Taylor-Fladgate, Fonseca, Ramos Pinto, Ferreira, Niepoort, Calem.
Obszernie opisałem tutaj. Madera Znani producenci: Barbeito, Borges, Henriques&Henriques, Justino Henriques, Pereira d’Oliveira oraz Madera Wine Company. Sauternes Znani producenci: Chateau d’Yquem, Chateau de Fargues, Chateau Raymond –Lafon, Chateau Suduiraut. Tokaj
Znani producenci: Alana, Gróf Degenfeld, Dobogó, Füleky, Barta, Béres, Dereszla, Disznókő, Patricius, Gábor Orosz, Sauska Tokaj, Samuel Tinon, Tokaj Nobilis tekst: Michał "WineMike" Misior źródło: Wine for Dummies foto: Tripadvisor |
Komentarze
Który produkuje się także w Kanadzie. :)
i?
vin santo?
Kiedyś próbowałem do ciasteczek cantuccini ;)
A w jaki sposób? podobno cantuccini trzeba na chwilę zanurzyć w winie :)
Aż (ostrożnie) wziąłem do ręki buteleczkę od Rocca di Montegrossi: 3 miesiące suszenia, później 6... lat w małych beczułkach wiśniowo-dębowych, cukier na poziomie 387g/l i to tylko po to, by zanurzyć w nim ciacho....
Dokładnie tak. Do małego kieliszka vin santo dostałem około 10 cantuccini. I każde maczałem sobie w winie
Ale kiedy to było hohoho ;)