Włoskie ognie, czyli wina z bąbelkami
Określenie "wino musujące" nie zostało użyte we Włoszech w kontekście wina aż do 1908 roku, ponad 40 lat po zabutelkowaniu pierwszego włoskiego wina musującego zrobionego metodą klasyczną (tzw. méthode champenoise). Wyprodukowane zostało przez winiarza Carlo Gancia, które oficjalnie nazwane zostało "Moscato Champagne". Włoskie wina musujące znane są na całym świecie; coraz więcej osób rozpoznaje Franciacortę z Lombardii, Asti z Piemontu, Lambrusco z Emili i Prosecco z regionu Veneto, a ostatnio również Trento DOC zyskuje na popularności. Choć wina Franciacorta wykonane są metodą klasyczną, to najbardziej znane włoskie bąbelki - Asti i Prosecco - wykonane są metodą charmat. Asti jest lekko słodkim winem zrobionym z winogron Moscato, w prowincji Asti. Jest znane i lubiane z powodu stosunkowo niskiej zawartości alkoholu (maksymalnie około 8%) oraz świeżych i soczystych aromatów. Moscato d'Asti jest frizzante (lekko musujące). Jest słodsze i zawiera nawet mniej alkoholu, zazwyczaj około 5,5%. W regionie Franciacorta, położonym na północ od Brescii, produkowane jest wino musujące o najwyższej jakości we Włoszech. Wykonane głównie z gron Chardonnay i Pinot Bianco może zawierać domieszkę Pinot Noir, jednak nie większą niż 15%. Trento DOC jest nazwą zarezerwowaną dla musujących win białych i różowych, które produkowane są metodą klasyczną. Do produkcji tego wina używa się odmian Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc i Pinot Meunier. Wina takie muszą dojrzewać minimum 15 miesięcy, 24 miesiące dla wina rocznikowego oraz 36 miesięcy dla wina Riserva. Prosecco – najbardziej znane w Polsce wino musujące z Italii – jest orzeźwiające, pełne cytrusowych aromatów i smaków. Produkowane jest w okolicach chłodnych wzgórz wokół miasta Valdobbiadene. Tekst: Michał "WineMike" Misior Źródło: Italian Wine |