Włoskie ognie, czyli wina z bąbelkami
Włoskie wina musujące znane są na całym świecie; coraz więcej osób rozpoznaje Franciacortę z Lombardii, Asti z Piemontu, Lambrusco z Emili i Prosecco z regionu Veneto, a ostatnio również Trento DOC zyskuje na popularności. Choć wina Franciacorta wykonane są metodą klasyczną, to najbardziej znane włoskie bąbelki - Asti i Prosecco - wykonane są metodą charmat. Asti jest lekko słodkim winem zrobionym z winogron Moscato, w prowincji Asti. Jest znane i lubiane z powodu stosunkowo niskiej zawartości alkoholu (maksymalnie około 8%) oraz świeżych i soczystych aromatów. Moscato d'Asti jest frizzante (lekko musujące). Jest słodsze i zawiera nawet mniej alkoholu, zazwyczaj około 5,5%. W regionie Franciacorta, położonym na północ od Brescii, produkowane jest wino musujące o najwyższej jakości we Włoszech. Wykonane głównie z gron Chardonnay i Pinot Bianco może zawierać domieszkę Pinot Noir, jednak nie większą niż 15%. Trento DOC jest nazwą zarezerwowaną dla musujących win białych i różowych, które produkowane są metodą klasyczną. Do produkcji tego wina używa się odmian Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc i Pinot Meunier. Wina takie muszą dojrzewać minimum 15 miesięcy, 24 miesiące dla wina rocznikowego oraz 36 miesięcy dla wina Riserva. Prosecco – najbardziej znane w Polsce wino musujące z Italii – jest orzeźwiające, pełne cytrusowych aromatów i smaków. Produkowane jest w okolicach chłodnych wzgórz wokół miasta Valdobbiadene. Tekst: Michał "WineMike" Misior Źródło: Italian Wine |