XL Panel degustacyjny Nasze-Wina (sesje warszawska, krakowska i łódzka)
25 marca 2013 - Łódź 23 marca 2013 - Kraków 21 marca 2013 - Warszawa
Wina do jajka z majonezem dobrali i dostarczyli, w porządku alfabetycznym:
Adex Wina - Pinot Bianco Vignalta 2009, cena 49 zł Ocena Panelu - 5
Dom Wina - Pinot Blanc Verus 2011, cena 60 zł Ocena Panelu - 7
Dom Wina - Furmint Verus 2011, 60 zł Ocena Panelu - 7
LIDL - Sancerre Saint-Jean d'Ardieres 2012, cena 29.99 zł Ocena Panelu - 5
LIDL - Vino Nobile di Montelpulciano EGT 53040 Cetona Italia 2010, cena 24.99 zł Ocena Panelu - 7
Mielżyński - Riesling Charm Georg Breuer 2011, cena 49.50 zł Ocena Panelu - 7
Solera - Sauvignon Blanc Orchidea Bodega Inurrieta 2012, cena 49.99 zł Ocena Panelu - 8
Solera - Domaine Grand Veneur Reserve Alain Jaume&Fils 2010, cena 55 zł Ocena Panelu - 5
WineAndYou - Chardonnay Fattoria Poggio Capponi 2010, cena 49 zł Ocena Panelu - 5
Żabka - Chianti Colli Fiorentini Uggiano 2010, cena 19.99 zł Ocena Panelu - 6
Te same wina degustowaliśmy z jajkiem i majonezem 21, 23 i 25 marca w 3 miastach: - w Łodzi w Klubie Wino (25 marca) - w Krakowie w WinoKawaOliwa (23 marca) - w Warszawie w redakcji Portalu (21 marca)
Uczestnicy wszystkich trzech paneli jako najlepiej dopasowane do jajka z majonezem wybrali wina:



Łódź
„Klub Wino to lokalna, rodzinna firma, powstała z miłości do wina. Prowadzimy ją razem: Agata i Michał - małżeństwo z 4-letnim stażem. Często jesteśmy pytani skąd pomysł, jak to się zaczęło? Nie mamy wyjątkowej historii związanej z początkiem naszej pasji. Od lat lubimy wino, w którymś momecie zaczęliśmy degustować częściej, coraz więcej wyjeżdżaliśmy zagranicę, gdzie próbowaliśmy miejscowych win. Głębsze zainteresowanie przyszło naturalnie. Obydwoje ukończyliśmy kursy Wine & Spirits Education Trust (WSET) zakończone zdanymi pomyślnie egzaminami. Cały czas się rozwijamy, szkolimy, szukamy nowych smaków.” (za stroną www.klubwino.pl)

Degustowali: Karolina Mikołajczyk, Jakub Baraniak, Maciej Nowicki, Tomasz Partyka, Michał Rutkowski, Krzysztof Rychlicki-Kicior oraz Gospodarz Panelu Mateusz Papiernik.
Opisy i oceny degustowanych win:
Pinot Blanc Verus 2011 - Aromaty chlebowo-jabłkowo-cytrusowe. W ustach rześkie, harmonijne.
Ogólna ocena - 7
Pinot Bianco Vignalta 2009 - Ciemno złocista barwa. Pierwszy nos miodowy, drugi lekko chemiczny.
Ogólna ocena - 6
Sancerre Saint-Jean d'Ardieres 2012 - Aromaty liczi, wanilii, cytrusy, miód, kwiaty czyli miło i przyjemnie. W ustach już cudne nie jest, zbyt duża kwasowość przytłacza inne smaki, choć możemy wyczuć owoce cytrusowe
Ogólna ocena -6
Sauvignon Blanc Orchidea Bodega Inurrieta 2012 - Świeże rzeskie, trawiaste aromaty. w smaku grejpfruty, ananasy.
Ogólna ocena -7
Riesling Charm Georg Breuer 2011 - Aromat naftowy, kwiatowy, świeżej trawy. W ustach świeże, kwaskowe, posmak ziołowy.
Ogólna ocena - 6
Domaine Grand Veneur Reserve Alain Jaume&Fils 2010 - Barwa słomkowa, przejrzyste. Bukiet dość intensywny, interesujący, nuty mineralne, naftowe.
Ogólna ocena - 7
Furmint Verus 2011 - Barwa oleista, słomkowa. W nosie cytrusy, ale brakowało mi dominującego aromatu. W ustach ciekawe z lekkim musikiem
Ogólna ocena - 6
Chardonnay Fattoria Poggio Capponi 2010 - Intensywny kolor, w aromacie miód, lipa, akacja. niestety aromaty szybko znka. Oleiste nuty na podniebieniu, w smaku gorzkie jabłka. niemiła goryczka na finiszu.
Ogólna ocena - 4
Chianti Colli Fiorentini Uggiano 2010 - Barwa brudna wiśniowa, nos truskawkowy, ale szybko umyka.. W ustach - jakby ktoś wody dolał. Zero konkretu. Takie krótkie, porzeczkowo-wiśniowo-truskawkowe, nie zapadające w pamięć.
Ogólna ocena - 6
Vino Nobile di Montelpulciano EGT 53040 Cetona Italia 2010 - Aromat czerwonych owoców/dżemu z czerwonych owoców, wybijajaca się pestka wisni. Szorstkie, srednio taniczne
Ogólna ocena - 7
Kraków
„Wine Concept to nie tylko sprzedaż wina. Myślą przewodnią firmy jest promowanie wyselekcjonowanego, specjalistycznego biznesu stawiającego na jakość, świadomość żywienia, ekologiczność produktu. To koncepcja świadomego i radosnego życia, powrotu do naturalności na tyle na ile jest to możliwe w świecie hipermarketów, postępującej anonimowości i wyobcowania.” (za stroną www.wineconcept.pl)

Degustowali: Janina Skop, Kornelia Skop, Ewa Neumann, Małgorzata Pawlińska, Łukasz Pawliński, Paweł Stefanowicz, Tomasz Wagner oraz Gospodarz Panelu Dominik Woźniak
Opisy i oceny degustowanych win:
Pinot Blanc Verus 2011 - Cytrusy i trochę mineralności w niezbyt intensywnym aromacie. W ustach podobnie ze słodką nutą ananasowo-miodową. Dość zdominowane przez alkohol, ale poprzez dobrą kwasowość broni się.
Ogólna ocena - 6
Sancerre Saint-Jean d'Ardieres 2012 - W aromacie lipa, akacja, mirabelka, nuty miodowe. W ustach cytrusy, świeżo skoszona trawa, lekko ziołowe. Wygląda jak arneis, pachnie jak muszkat, a smakuje jak sauvignon - tak jednym zdaniem określiłbym to wino. Więcej niż dobre i ciekawe.
Ogólna ocena - 6
Sauvignon Blanc Orchidea Bodega Inurrieta 2012 - Świetny sauvignon, rześki i świeży. Mamy tu ananasa i cytrusy, jest grejfrut i nuta melona, jest kocia nutka w tle. Swietny "trzeci nos", bardzo aromatyczne i radosne wino. Dobrze zbudowane, z bardzo dobrą kwasowością.
Ogólna ocena - 7
Riesling Charm Georg Breuer 2011 - Zielone refleksy, klarowne i pięknie błyszczy. Nos rozczarowywuje niską intensywnością aromatów, usta pełniejsze jabłkowo-cytrusowe i znowu jesteśmy zadowoleni:-). Zrównoważone, z dobrą kwasowością, poprawnie zrobione wino.
Ogólna ocena - 7
Furmint Verus 2011 - W aromacie jabłka, trawa, cytrusy, niezły trzeci nos. W ustach atakuje cała gama cytrusowych smaków, nutka kwiatowa... Świeże i bardzo aromatyczne wino, jest kwasowość, alkohol, dobrze zrobione.
Ogólna ocena - 6
Chardonnay Fattoria Poggio Capponi 2010 - Piekny kolor starego złota, beczka i może dłuższa maceracja, myslę sobie. Aromaty słabe, nuty miodowe i wanilia. W ustach fajniejsze, choć za dużo tej beczki trochę, przytłacza nuty tostu, ziół. Wyraźny alkohol, tępy. Goryczka na finiszu, w którym brakuje tej miodowej nuty z aromatu. Kwasowość dość dobra, wino z wagi średniej, jeśli chodzi o budowę, w sumie nie jest złe.
Ogólna ocena - 5
Chianti Colli Fiorentini Uggiano 2010 - Kolor bez głębi, lekko mętne. Aromaty słabe kompotowe, lekko stęchłe. Wino średniej budowy, pozbawione owocowości i z niską kwasowością. Cierpkie i wodniste.
Ogólna ocena - 4
Vino Nobile di Montelpulciano EGT 53040 Cetona Italia 2010 - Kolor ciemny, lekko przymglony. W aromacie wilgotna dykta, stęchłe nuty, usiłująca wydobyć się wiśnia z pod ogólnego przygnębienia. W ustach nic pozytywnego, raczej równa z aromatem.
Ogólna ocena - 4
Warszawa
Degustowali: Ewa Hutny, Wojciech Galiński, Michał Misior, Paweł Tyszer oraz Gospodarze Panelu Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński
Opisy i oceny degustowanych win:
Pinot Blanc Verus 2011 – Ładnie wygląda w kieliszku, przejrzyste, połyskujące, jasno złotawe. Bukiet delikatny,lekka aromat kiszonej kapusty. Z pewnością nie atakuje nosa. W smaku mineralne, ale wyczuwam słodkie jabłko. Smak zmienia się od słodyczy, poprzez kwasowość, aż do lekkiej goryczki.
Ogólna ocena - 7
Pinot Bianco Vignalta 2009 – Barwa ciemno złota. Bukiet bardzo mocny - miód, nuty korzenne, dużo słodyczy, miód pitny.
Ogólna ocena - 5
Sancerre Saint-Jean d'Ardieres 2012 – Jasne, słomkowe, przejrzyste. Bukiet sympatyczny, a w nim cytrusy, ananas. Może nieco landrynkowy na początku. W smaku wino rześkie, świeże. Kwaśne jabłko miesza się z białą porzeczką i cytrusami. Dość wysoka kwasowość.
Ogólna ocena - 6
Sauvignon Blanc Orchidea Bodega Inurrieta 2012 – Agrestowo-melonowe nuty, niuanse dojrzałych jabłek i gruszek, sporo odświeżającej kwasowości. W nosie sporo nut morelowo-konfiturowych, dobry kręgosłup kwasowy, usta soczyste a alkohol dobrze zaakcentowany.
Ogólna ocena - 8
Riesling Charm Georg Breuer 2011 – Nuty kwiatowo-owocowe, kwasowosc nieco przykryta słodyczą. Słodkawy nos, nuty toffi, usta przystępne, nad wyraz miękkie i dość krótkie, słodkawe wino,
Ogólna ocena - 7
Domaine Grand Veneur Reserve Alain Jaume&Fils 2010 – Dosc intensywne aromaty naftowe, które góruja nad ustami, które wydaja się byc zdominowane przez gorzkie nuty. Nosowe wino, sporo lizolu, utlenienie, usta waniliowe, spora kwasowość.
Ogólna ocena - 5
Furmint Verus 2011 – Cytrusowo-kredowy nos, spore musowanie, usta przywodzą na myśl banany, bardzo rześkie wino. Świeży nos, usta lekko pikantne, dość długie i zrównoważone, sporo musowania, usta bardzo orzeźwiającego, to nie miało być wino musujące?
Ogólna ocena - 7
Chardonnay Fattoria Poggio Capponi 2010 – Sporo aromatów kiszonych, jednak usta prawie typowe dla Chardonnay, nieco zbyt krótkie i matowe. Oleiste, maślane, waniliowa beczka, nuty skórki od chleba, zwarte, dobra równowaga.
Ogólna ocena - 5
Chianti Colli Fiorentini Uggiano 2010 – Dużo gorzkich nut jest obecnych w tym winie. Kolor ciemno wiśniowy. Bukiet ciemno owocowy, a w nim wiśnie i maliny. W smaku kwaśna wiśnia. Jest ostre, gorzkawe i wodniste.
Ogólna ocena - 6
Vino Nobile di Montelpulciano EGT 53040 Cetona Italia 2010 – Ostrawe, spora tanina idzie w parze z równie okazałą kwasowością. Ciemno rubinowe, nieźle prezentuje się w kieliszku.Bukiet przyjemny - wiśnie, skóra i trochę beczki. W smaku sprawia wrażenie młodego wina poprzez swój ostry smak. Mocno wyczuwalne taniny. Kwasowość też mocna. Smakuje czarną porzeczką z pieprzem.
Ogólna ocena - 7
Protokołowała (Warszawa): Bożena Skibicka & Michał Misior (Kraków): Dominik Woźniak
(Łódź): Mateusz Papiernik
|