Na propozycję łączenia barszczu z winem pewnie niejednej osobie korkociąg z ręki wypadł ;)
Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIII, 13 grudnia, 2012 r.
Wina świąteczne - odsłona druga
Drugiego dnia Świątecznego Panelu Degustacyjnego Klubu Nasze Wina przyszło nam dobierać wina do karpia, barszczu i makowca. Wszakże nie od wczoraj wiadomo, że zmorą sprzedawców wina jest odpowiedź „różne rzeczy” na pytanie „co będzie jedzone”. I jak tu wybierać? W ciemno, oczywiście, co pozwala myślom płynąć swobodnie i przechyla szalę spontanicznego empiryzmu nad chłodny racjonalizm. Na drugi zestaw potraw zaproponowano mniej potraw niż dzień wcześniej (14 kontra 8), unikano dobierania wina do barszczu czy też makowca. Pamiętam, jak bliska mi osoba mawiała, że – mówiąc kulturalnie – tylko niemądrzy ludzie nie piją przy zupie, a ciasto wymaga wyłącznie słodkiego wina. Pozostając częściowo w zgodzie z tym poglądem przystąpiliśmy do dobierania win do: śledzia z cebulą i jabłkiem, barszczu z uszkami oraz makowca.
Nasi partnerzy zaproponowali do śledzia z cebulą i jabłkiem następujące wina: Do barszczu z uszkami: I do makowca: A jak wybieraliśmy wina? Degustowali: Tomasz Zieliński, Jacek Kasprzak, Zosia Pasula, Jerzy Pasula, Paweł Tyszer, Michał Misior oraz gospodarze Panelu - Bożena Sibicka oraz Krzysztof Chełpiński.
Najlepszym winem do śledzia z cebulą i jabłkiem został Riesling (Georg Breuer) od Mielżyńskiego, które podkreśliło kremową strukturę śledzia, wcale nie kłócąc się z młodą cebulką i lekko kwaskowatym jabłkiem. Barszcz z uszkami Makowiec
Przedstawiamy Państwu wszystkie wina z opisem i ocenami, bo może ktoś z Państwa zadecyduje inaczej. Wszystkie wina są dobrze dopasowane do poszczególnych potraw i możecie Państwo dobierać inaczej niż ocenili Paneliści.
Ogólna ocena: 5
Ogólna ocena: 6
Ogólna ocena: 6
Ogólna ocena: 5
Ogólna ocena: 3
Ogólna ocena: 5
Ogólna ocena: 6
Ogólna ocena: 5
Foto potraw: Winiary, Przepis Protokołowali: Bożena Skibicka i Michał "WineMike" Misior
|
Komentarze
Dlaczego? Jeśli chodzi o czysty barszczyk kolory to zgodność kolorystyczna z bordo jest duża ;)
Ja proponuję najpierw barszczyk a dopiero do dania głównego wino. Mam wątpliwości połączenia z pierogami (kapusta i grzyby) ale z rybą - na pewno. A nic Panowie nie piszecie o deserach? Tort makowy z kremem kawowym i sernik z rodzynkami u Nas będzie - nie wiem co się nadaje?
Rioja, nie sięgam daleko, jeśli chodzi o wino do tortu makowego z kremem kawowym - Porto Tawny, a do sernika z rodzynkami (znam wersję "plus włoskie orzechy") - sprawdza się u mnie np. sherry pale cream lub madera malmsey.
Trzeba zacząć od odwiedzi na pytanie czy lubimy wina wzmacniane? Jeżeli nie to porto czy sherry odpada. A może lepiej tokaj lub auslese?
Czy lepiej/gorzej jest tylko jeden sposób, żeby się przekonać ;)
Pawle "przyłóż się" do Porto, naprawdę fajne wina , idealne na obecna porę roku.
Może jak pojadę na wakacje do Portugalii to spróbuję. Tutaj mam za dużo zapasów ;)
Fakt, że dobrze spróbowac takie 10-20 letnie, ale bardzo fajny jest Sandeman http://www.nasze-wina.pl/core/wine/11646/ jak Ci nie posmakuje, masz genialne wino do wątróbek (których nie jadasz :P), ew. bigosu czy marynat ... ale wtedy troche żal kasy ;)