Bardzo udany panel :)
Po raz pierwszy łączyliśmy wino z potrawami i po raz pierwszy degustowaliśmy w ciemno.
Degustację w ciemno trzeba będzie powtarzać ;)
Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIII, 12 grudnia, 2012 r.
Wina świąteczne - odsłona pierwsza
Poszliśmy dalej – poprosiliśmy Panelistów, żeby spośród zaproponowanych win, wybrali to, które ich zdaniem najlepiej pasuje właśnie do karpia, pierogów z kapustą i grzybami i bigosu. Nasi partnerzy zaproponowali do smażonego karpia następujące wina: Do pierogów z kapustą i grzybami: I do bigosu: A jak wybieraliśmy wina? Degustowali: Małgorzata Wojtanowska, Michał Misior, B.P., Paweł Tyszer, Wojciech Wojtanowski, Tomasz Zieliński, Krzysztof Żłak oraz gospodarze Panelu: Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński.
Pierogi z kapustą i grzybami Bigos
Przedstawiamy Państwu wszystkie wina z opisem i ocenami, bo może ktoś z Państwa zadecyduje inaczej. Wszystkie wina są dobrze dopasowane do poszczególnych potraw i możecie Państwo dobierać inaczej niż ocenili Paneliści.
Carmim Regia Colheita 2011 (Biedronka) Świeże, mineralne aromaty, trochę beczki oraz wanilii, raczej krótkie. Cena - 19.99 zł
Pinot Grigio Granetto 2011 (Adex Wina) Mała kwasowość i kamienny nos to atuty tego wina, które swobodnie można określić mianem gastronomicznego. Cena - 34 zł.
Chateau Rollan de By 2009 (LIDL) Sporo się tutaj dzieje - porzeczkowe niuanse z dymnymi oraz tanina przyjemnie łączą się w tym winie. Cena 69.99 zł.
Chateau Gravillas 2009 (LIDL) Dużo aromatów roślinnych, pojawia się ten nuta cynamonu, raczej dedykowane do łączenia z jedzeniem z uwagi na jego lekki charakter. Cena - 32.99 zł.
Gadiva Bianco 2011 (Biedronka) Jedno z bardziej kontrowersyjnych win, jakie degustowaliśmy w ogóle. Jedni upatrywali w nim złociste, połyskliwe akcenty, inni wytykali mu matowość i płaski charakter. Jest jedna możliwość, żeby zweryfikować nasze oceny - wiedzą Państwo jaka! Cena - 19.99 zł.
Dobogo Tokaji Furmint 2010 (Mielżyński) Zapach jabłek z konfitury, świeże, utlenione, sporo akcentów jabłkowych. Cena - 62 zł.
Roger Sabon Plaisir Blanc 2011 (Enoteka Polska) Nuty kwiatowe, kamienne, gładkie i aż prosi się, żeby je łączyć z jedzeniem. Cena - 37.50 zł.
Soave Superiore Panvinio 2008 (Adex Wina) Miodowo-korzenne, średnio utlenione, nos góruje nad ustami, które poza średnią kwasowością niewiele mają do zaoferowania. Cena - 64 zł.
Chateau Naujan Lapereyre 2009 (LIDL) Ziemisty nos, czarna porzeczka, papryka, również pojawia się mała owocowość. Cena - 19.99 zł.
Pianadeicieli Nero d’Avola 2009 (Adex Wina) A aromatach wiśnia z maliną, usta pikantne, cierpkie. Kontrowersyjne. Cena - 39 zł.
Montelpulciano Guasco Rosso Conero DOCG Garofoli 2011 (Marek Kondrat Wina Wybrane) Ciemnowiśniowe, usta niosą wrażenie słodyczy oraz porzeczek, malin, lekkiego alkoholowego posmaku. Cena - 99 zł.
Malbec Suipacha Estate Line 2008 (Estancia del Vino) Sporo śliwki oraz aromatów piwnicznych w nosie, średnio długie, Malbec codzienny. Cena - 52 zł.
Serdecznie dziękujemy Panu Maciejowi Bombol za udostępnienie części swojej restauracji na przeprowadzenie Panelu Świątecznego.
Foto: Paweł Protokołowali: Bożena Skibicka i Michał "WineMike" Misior
|
Komentarze
Blind tasting never lie ;)
Właśnie, miałem kilka wpadek przy określeniu szczepu degustowanych win. Trzeba niestety mieć więcej pokory. Popieram Michała - więcej ślepych prób.
Jak dla mnie i tak rewelacyjnie trafiałeś w szczepy - szacun! ;]