Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIII, 12 grudnia, 2012 r.

 

 

Wina świąteczne - odsłona pierwsza


Jakie wino podać do karpia przy wigilijnym stole? Jakie do pierogów z grzybami? A jakie do bigosu? – zastanawiali się Paneliści Naszych Win podczas pierwszej odsłony XXXIII Panelu Degustacyjnego, który odbył się wczoraj w Enotece Polskiej przy ul. Długiej w Warszawie.

Pomysł zorganizowania świątecznego Panelu pojawił się już w ubiegłym roku. Pisaliśmy wtedy:
 „Grudzień, jak to zwykle grudzień, to miesiąc wytężonej pracy – zamykamy kontrakty, odwiedzamy klientów, organizujemy świąteczne spotkania, kupujemy prezenty…. Zajęć mamy wszyscy co niemiara.
Nasze plany zorganizowania panelu polecającego świąteczne wina wciąż się przesuwały.
Spotkaliśmy się w końcu 20 grudnia, nieco za późno, żeby proponować świąteczne wina, ale nie za późno by poznać kolejne ciekawe miejsce i kolejne ciekawe wina.”
Reasumując - nie pomogliśmy w ubiegłym roku naszym Czytelnikom w wyborze odpowiednich win do wigilijnych potraw.


Za to w tym roku zaczęliśmy planowanie znacznie wcześniej i udało się. Mamy nadzieję, że nasza praca okaże się przydatna i w zależności od upodobań i zasobności świątecznego portfela łatwo kupicie Drodzy Czytelnicy odpowiednie, dobrze dobrane do naszego wigilijnego menu, wino.


Przedstawiamy Państwu kilkadziesiąt win dobranych przez współpracujące z nami firmy do wigilijnych potraw.  Czternaście win dobranych do - smażonego karpia (5 win), pierogów z kapustą (5 win) i bigosu (4 wina), przedstawiamy dzisiaj.  Jutro zaprezentujemy wina do barszczu z uszkami, śledzia w śmietanie z jabłkiem i cebulą oraz makowca.


Dobrane do poszczególnych potraw wina przygotowały nam współpracujące firmy: Adex Wina, Biedronka, Enoteka Polska, Estancia del Vino, LIDL, Marek Kondrat Wina Wybrane oraz Mielżyński.

 

Poszliśmy dalej – poprosiliśmy Panelistów, żeby spośród zaproponowanych win, wybrali to, które ich zdaniem najlepiej pasuje właśnie do karpia, pierogów z kapustą i grzybami i bigosu. 

Nasi partnerzy zaproponowali do smażonego karpia następujące wina:
1.    Carmim Regia Colheita 2011 (Biedronka)
2.    Witmann Hugel 100 Riesling Trocken 2011 (Enoteka Polska)
3.    Pinot Grigio Granetto 2011 (Adex Wina)
4.    Chateau Rollan de By 2009 (LIDL)
5.    Oddero Dolcetto d’Alba 2010 (Mielżyński)


Do pierogów z kapustą i grzybami:
1.    Chateau Gravillas 2009 (LIDL)
2.    Gadiva Bianco 2011 (Biedronka)
3.    Dobogo Tokaji Furmint 2010 (Mielżyński)
4.    Roger Sabon Plaisir Blanc 2011 (Enoteka Polska)
5.    Soave Superiore Panvinio 2008 (Adex Wina)

I do bigosu:
1.    Chateau Naujan Lapereyre 2009 (LIDL)
2.    Garofoli Guasco Rosso Conero DOCG 2011 (Marek Kondrat Wina Wybrane)
3.    Pianadeicieli Nero d’Avola 2009 (Adex Wina)
4.    Malbec Suipacha Estate Line 2008 (Estancia del Vino)


A jak wybieraliśmy wina?
Każde wino zostało odziane w specjalną „skarpetę degustacyjną”, co uniemożliwiło rozeznanie, jaką dane wino ma etykietę. Każdy z zebranych najpierw oceniał w ciemno samo wino, następnie wino z potrawą. Spośród zaproponowanych win Paneliści wybierali to, które ich zdaniem najlepiej komponuje się z konkretną potrawą.




Degustowali: Małgorzata Wojtanowska, Michał Misior, B.P., Paweł Tyszer,  Wojciech Wojtanowski, Tomasz Zieliński, Krzysztof Żłak oraz gospodarze Panelu: Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński.


Smażony karp

Do smażonego karpia najlepiej podać Rieslinga – mówili ci, którzy nie przepadają za karpiem, a w towarzystwie wina z tego szczepu właśnie uznali, że można było go zjeść bez problemu. Ci, którzy lubią karpia,zdecydowanie zagłosowali za Pinot Grigio. W naszej grupie było zdecydowanie więcej tych, którzy chyba za karpiem nie przepadają, bo wygrało wino Riesling od Wittmana, które można nabyć w Enotece Polskiej  za 43.50 zł. Wino pięknie wyglądające w kieliszku, słomkowe, błyszczące, pachnące i smakujące mineralnie, ale również cytrusami, limonką. Wino mocne, dobrze zbalansowane, które na pewno wzbogaciło mdłego karpia. Nieco mniej było zwolenników rzeczywiście dobrze dopasowanego do smażonego karpia Pinot Grigio z Adexu w cenie 34 zł za butelkę. Wino i karp uzupełniały się doskonale.




Pierogi z kapustą i grzybami
Przy tej potrawie nie obyło się bez sporej różnicy zdań. Panie jednomyślnie wybrały do pierogów Soave z Adexu w cenie 64 zł, ale, że były w mniejszości, to zdecydowanie wygrało wino Gadiva Bianco z Biedronki za 19,99 zł wybrane przez część mężczyzn, jednak niektórym wydało się płaskie i bez wyrazu. Ładnie prezentuje się w kieliszku, jednak w połączeniu z pierogami brak wyrazistości już tak nie raził. Finalnie wybrane zostało wino
Dobogo Tokaji Furmint 2010 od Mielżyńskiego - wielowymiarowość i drugie dno wina zadecydowały, iż świetnie komponowało się ono z pierogami!




Bigos
Do bigosu jako najlepsze większość uznała Rosso od Kondrata za 99 zł. Skomponowało się znakomicie. Wino mocne, zrównoważone, które dobrze odnalazło się w zestawieniu z młodym, kwaskowatym bigosem.

 



Przedstawiamy Państwu wszystkie wina z opisem i ocenami, bo może ktoś z Państwa zadecyduje inaczej. Wszystkie wina są dobrze dopasowane do poszczególnych potraw i możecie Państwo dobierać inaczej niż ocenili Paneliści.


regia-biedronka magnify Carmim Regia Colheita 2011 (Biedronka) Świeże, mineralne aromaty, trochę beczki oraz wanilii, raczej krótkie. Cena - 19.99 zł


 

 

 

 



witmann-hugel magnify Wittmann Hugel 100 Riesling Trocken 2011 (Enoteka Polska) Jasno-złotawa barwa, orzeźwiające, mineralne, krągłe, lekko beczkowe. Cena - 43.50 zł.

 

 

 

 

 

 

granetto magnify Pinot Grigio Granetto 2011 (Adex Wina) Mała kwasowość i kamienny nos to atuty tego wina, które swobodnie można określić mianem gastronomicznego. Cena - 34 zł.

 

 

 

 

 

 

rollan magnify Chateau Rollan de By 2009 (LIDL) Sporo się tutaj dzieje - porzeczkowe niuanse z dymnymi oraz tanina przyjemnie łączą się w tym winie. Cena 69.99 zł.

 

 

 

 



odderoalba magnify Oddero Dolcetto d’Alba 2010 (Mielżyński) Wiśniowe, połyskliwe, odrobinę słodkawe, w ustach orzeczy i ponownie wiśnia, bardzo długie. Cena - 58.50 zł.

 

 

 

 

 


gravillas magnify Chateau Gravillas 2009 (LIDL) Dużo aromatów roślinnych, pojawia się ten nuta cynamonu, raczej dedykowane do łączenia z jedzeniem z uwagi na jego lekki charakter. Cena - 32.99 zł.

 

 

 

 

 

gadivabianco magnify Gadiva Bianco 2011 (Biedronka) Jedno z bardziej kontrowersyjnych win, jakie degustowaliśmy w ogóle. Jedni upatrywali w nim złociste, połyskliwe akcenty, inni wytykali mu matowość i płaski charakter. Jest jedna możliwość, żeby zweryfikować nasze oceny - wiedzą Państwo jaka! Cena - 19.99 zł.

 

 

dobogotokaji magnify Dobogo Tokaji Furmint 2010 (Mielżyński) Zapach jabłek z konfitury, świeże, utlenione, sporo akcentów jabłkowych. Cena - 62 zł.


 

 

sabon-blanc magnify Roger Sabon Plaisir Blanc 2011 (Enoteka Polska) Nuty kwiatowe, kamienne, gładkie i aż prosi się, żeby je łączyć z jedzeniem. Cena - 37.50 zł.

 

 

 


 

soave2 magnify Soave Superiore Panvinio 2008 (Adex Wina) Miodowo-korzenne, średnio utlenione, nos góruje nad ustami, które poza średnią kwasowością niewiele mają do zaoferowania. Cena - 64 zł.

 

 

 

naujan magnify Chateau Naujan Lapereyre 2009 (LIDL) Ziemisty nos, czarna porzeczka, papryka, również pojawia się mała owocowość. Cena - 19.99 zł.

 

 

 

 

 

pianaavola magnify Pianadeicieli Nero d’Avola 2009 (Adex Wina) A aromatach wiśnia z maliną, usta pikantne, cierpkie. Kontrowersyjne. Cena - 39 zł.

 

 

 

 

 

garofoli magnify Montelpulciano Guasco Rosso Conero DOCG Garofoli 2011 (Marek Kondrat Wina Wybrane) Ciemnowiśniowe, usta niosą wrażenie słodyczy oraz porzeczek, malin, lekkiego alkoholowego posmaku. Cena - 99 zł.

 

 

 

 

suip-malbec magnify Malbec Suipacha Estate Line 2008 (Estancia del Vino) Sporo śliwki oraz aromatów piwnicznych w nosie, średnio długie, Malbec codzienny. Cena - 52 zł.

 

 

 

 

 

 

 

Serdecznie dziękujemy Panu Maciejowi Bombol za udostępnienie części swojej restauracji na przeprowadzenie Panelu Świątecznego.

 

Foto: Paweł

Protokołowali: Bożena Skibicka i Michał "WineMike" Misior



Komentarze

Bardzo udany panel :)
Po raz pierwszy łączyliśmy wino z potrawami i po raz pierwszy degustowaliśmy w ciemno.
Degustację w ciemno trzeba będzie powtarzać ;)

Blind tasting never lie ;)

Właśnie, miałem kilka wpadek przy określeniu szczepu degustowanych win. Trzeba niestety mieć więcej pokory. Popieram Michała - więcej ślepych prób.

Jak dla mnie i tak rewelacyjnie trafiałeś w szczepy - szacun! ;]

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.