Panel Degustacyjny Klubu Nasze-wina.pl, (XXXIX) - Sushi w Warszawie, Krakowie i Łodzi
Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIX XXXIX Panel degustacyjny postanowiliśmy poswięcić sushi i winom pasującym do tej tradycyjnej, japońskiej potrawy.
Adex Wina - I Gelsi Bianco Statti 2012, cena 34 zł Ocena Panelu: 6 Ocena Panelu: 6 Ocena Panelu: 7 Ocena Panelu: 7
Te same wina degustowaliśmy z sushi prawie równocześnie 7 i 9 marca 2013 roku w 3 miastach: Uczestnicy wszystkich trzech paneli jako najlepiej dopasowane do sushi uznali jednogłośnie Chablis Pierre Chavin 2011 dostarczone przez Żabkę. Warszawski Panel za dobrze dopasowane do sushi uznał również wino Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 dostarczone przez Klub Wino. Natomiast winem XXXIX Panelu zostało wino Catarratto Castelucci Miano 2011 dostarczone przez Mielżyńskiego. Wygrało głosami uczestników paneli warszawskiego i krakowskiego. Panel łódzki za wino Panelu uznał Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 dostarczone przez Klub Wino. Łódź
Degustowali:
Ogólna ocena: 6 2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - pokazało się od dużo lepszej strony zarówno solo, jak i w połączeniu. Ananasowo-gruszkowe w nosie, z wyraźnymi aromatami kwiatowymi i miodowymi. Bardzo aromatyczne. Długie, eleganckie, nieco mineralne — w ustach dużo egzotycznego owocu, nektarynki, z delikatnym słonym finiszem. Bardzo zyskuje po czasie, warto dać mu postać z godzinę po otwarciu. Ogólna ocena: 7 3. Chablis Pierre Chavin 2011 - Wiedząc, co to jest, możnaby spodziewać się różnych rzeczy — sęk w tym, że nie wiedzieliśmy. W nosie niezmiernie cytrusowe, z jakąś lekką nutą mango i arbuza. W ustach wysoka kwasowość cytrusów i zielonego jabłka. Choć solo przeciętne (ale wcale znów nie takie słabe), okazało się czarnym koniem degustacji w łączeniu z sushi. Ogólna ocena: 6 4. Catarratto Castelucci Miano 2011 - Aromaty niedojrzałych brzoskwiń i grejpfrutów były dość ulotne. Lekkie słonawe usta, nieco tłuste, dawały o sobie znać nutą owocu i przyjemnym kwaśnym finiszem, ale całość była raczej jednowymiarowa i nudna. Sycylijskie catarratto nie należy do win łatwych i oczywistych, ale to, w przeciwieństwie do kilku innych, nie zrobiło na nas wrażenia. Ogólna ocena: 6 5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - zaatakowało niezmiernie słodkim nosem pełnym mango, moreli, ananasa i miodu. W ustach niestety bardzo mało kwasu przy dużej słodyczy, przez co okazało się nieco męczące i mdłe. Szkoda — alkohol był świetnie zintegrowany i przy odrobinie większej kwasowości propozycja mogłaby być naprawdę smaczna. Ogólna ocena: 7 Kraków „Wine Concept to nie tylko sprzedaż wina. Myślą przewodnią firmy jest promowanie wyselekcjonowanego, specjalistycznego biznesu stawiającego na jakość, świadomość żywienia, ekologiczność produktu. To koncepcja świadomego i radosnego życia, powrotu do naturalności na tyle na ile jest to możliwe w świecie hipermarketów, postępującej anonimowości i wyobcowania.” (za stroną www.wineconcept.pl)
Degustowali: Opisy i oceny degustowanych win: 1. I Gelsi Bianco Statti 2012 - Jasnożółte, z lekkimi bąbelkami. Nos rześki, mineralny, cytrusy i agrest oraz słodkawe nuty. Bardzo żywe w ustach, początkowo pełne, sporo owocu, dobrze zrównoważona kwasowość i słodycz, a potem długo utrzymuje się orzeźwiająca kwasowość. Ogólna ocena: 6 2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - Wyraziste aromaty kwiatu lipy, gruszek i ananasa nabierają elegancji jakiś czas po otwarciu. W ustach owoce egzotyczne, nektarynki, zielona śliwka. Dobra kwasowość. Słony finisz. Ogólna ocena: 6
3. Chablis Pierre Chavin 2011 - Przejrzyste, połyskliwe o złotawym zabarwieniu. Bukiet duszący, maślany, bardzo intensywny z aromatami tostowymi, korzennymi, zielonymi łodygami i dodatkiem obórki. W smaku za to mineralne ostre, atakuje kwasowością - kwaśne jabłka cytrusy, agrest. Ogólna ocena: 5
4. Catarratto Castelucci Miano 2011 – Intensywnie słomkowy, atrakcyjny kolor. Nos początkowo delikatny, mokry wapień czy kamień, kurz piwniczny, potem rumianek, skórka grejpfruta. W ustach mocna struktura, oleiste. Potem pojawia się umiarkowana kwasowość i delikatna goryczka. Ogólna ocena: 7
5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - Klarowne, ładne wino. Aromat cytrusów, wiosennej kwiatowej łąki. Drugi nos waniliowy. W ustach miodowe, melon, nuta wanilii w temacie. Alkohol ładny, przyjemnie rozgrzewa, bardzo aromatyczne wino, dobra kwasowość, zbalansowane, cieliste, nuta goryczki na finiszu, który jest dość długi. Ogólna ocena: 5
Warszawa W Warszawie gościła Panelistów restauracja Gruba Ryba, mieszcząca się przy ulicy Kasprzaka 7. Manager lokalu, Arkadiusz Kulesza, bardzo entuzjastycznie zareagował na propozycję zorganizowania u niego doboru win do sushi. Sam lokal istnieje od niemal 3 lat i radzi sobie niezwykle dobrze, mimo nie najłatwiejszego dojazdu, co związane jest z budową II linii metra. Wieść o tym, że na Kasprzaka w Grubej Rybie dają dobre sushi rozeszła się po stolicy i na brak klientów właściciele restauracji nie mogą narzekać. Degustowali: Opisy i oceny degustowanych win: 1. I Gelsi Bianco Statti 2012 - Wino o słomkowej barwie, lekko musujące. W bukiecie dojrzałe jabłka, mocniejszy po zamieszaniu. W smaku kwaśne jabłko z rabarbarem. Wysoka kwasowość. Ogólna ocena: 6
2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - Barwa słomkowa, przejrzyste, lśniące, ładnie wygląda w kieliszku. Bukiet niezbyt intensywny, mineralny z aromatami smoły i asfaltu. Sympatycznie wypełnia usta, jest zbilansowane. W smaku jabłko, morela i biały pieprz. Ogólna ocena: 6
3. Chablis Pierre Chavin 2011 - W kieliszku przejrzyste, połyskliwe o złotawym zabarwieniu. Bukiet duszący, maślany, bardzo intensywny z aromatami tostowymi, korzennymi, zielonymi łodygami i dodatkiem obórki. W smaku za to mineralne ostre, atakuje kwasowością - kwaśne jabłka cytrusy, agrest. Ogólna ocena: 6
4. Catarratto Castelucci Miano 2011 - Słomkowe, ładne oleiste wino. W nosie mineralne, owocowe z wyczuwalnym mango. W ustach zrównoważone z przyjemną kwasowością, pojawiły się również nuty mydlane. Ogólna ocena: 7
5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - Barwa złotawa, pieni się przy nalewaniu. Bukiet mało intensywny- dojrzała gruszka. Smak ciekawy - rabarbar w miodzie posypany białym pieprzem. Pełne usta, intensywne, długie. Mocno wyczuwalna goryczka. Ogólna ocena: 7
Okazało się, że dobranie win do sushi wcale nie jest trudne. Należy tylko pamiętać, iż istnieje wiele rodzajów sushi i od rodzaju właśnie zależy jakie wino będzie pasowało najbardziej, bo inaczej smakuje z sushi z dodatkiem wasabi, inaczej jeszcze gdy dodamy sos sojowy. Świat łączenia wina z potrawami jest nieskończony.... A na następnym XL Panelu Klubu Nasze-Wina dobierać będziemy wino do jajka z majonezem. Wielkanoc tuż, tuż... A tak nawiasem mówiąc jajko z majonezem uznawane jest za najtrudniejszą potrawę do łączenia z winem. Już niebawem sami sie o tym przekonamy.
Sushi i Wino - relacja z Panelu w Łodzi (Winne-Przygody)
(Łódź): Mateusz Papiernik |