Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej Zgadzam się

Panel Degustacyjny Klubu Nasze-wina.pl, (XXXIX) - Sushi w Warszawie, Krakowie i Łodzi



Panel degustacyjny Klubu Nasze-Wina, sesja XXXIX        

XXXIX Panel degustacyjny postanowiliśmy poswięcić sushi i winom pasującym do tej tradycyjnej, japońskiej potrawy.  

       
7 marca 2013 - Łódź
9 marca 2013 - Kraków
9 marca 2013 - Warszawa



Chablis Pierre Chavin 2011 winem polecanym do sushi!


Wina do sushi dobrali i dostarczyli, w porządku alfabetycznym:


 Adex Wina - I Gelsi Bianco Statti 2012, cena 34 zł


Ocena Panelu: 6

 Klub Wino – Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011, cena 53 zł


Ocena Panelu: 6

Mielżyński - Catarratto Castelucci Miano 2011, cena 49,50 zł


Ocena Panelu: 7

Solera - Viognier Jean-Michel Cazes 2011, cena 39 zł


Ocena Panelu: 7

Żabka - Chablis Pierre Chavin 2011, cena 39,99 zł


Ocena Panelu: 6

 

 

Te same wina degustowaliśmy z sushi prawie równocześnie 7 i 9 marca 2013 roku w 3 miastach:
- w Łodzi w restauracji Ato Sushi przy ul. 6 sierpnia 1/3 (7 marca)
- w Krakowie w restauracji Wine Concept przy ul. Merkuriusza Polskiego 2 (9 marca)
- w Warszawie w restauracji Gruba Ryba przy ul. Kasprzaka 7 (9 marca)


Uczestnicy wszystkich trzech paneli jako najlepiej dopasowane do sushi uznali jednogłośnie Chablis Pierre Chavin 2011 dostarczone przez Żabkę.


Warszawski Panel za dobrze dopasowane do sushi uznał również wino Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 dostarczone przez Klub Wino.


Natomiast winem XXXIX Panelu zostało wino Catarratto Castelucci Miano 2011 dostarczone przez Mielżyńskiego. Wygrało głosami uczestników paneli warszawskiego i krakowskiego. Panel łódzki za wino Panelu uznał Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 dostarczone przez Klub Wino.


Łódź


 „W Japonii mówi się, że najpierw się je oczami, a potem językiem. W ATO SUSHI dbamy o to by dania cieszyły oczy, zachwycały sposobem podania i były wykwintne w smaku. W naszej restauracji, szacunek dla japońskiej tradycji, łączymy z otwartością na nowe smaki. W menu ATO SUSHI znajdą Państwo zarówno tradycyjne formy sushi; nigiri, maki, sashimi, jak i nowoczesne odmiany; FASHION STYLE. Polecamy także dania gorącej kuchni japońskiej, które są kulinarnym dziełem sztuki o wybornym smaku.”
(www.atosushi.pl)


Degustowali:
Karolina Mikołajczyk, Justyna Tylicka, Jakub Kierc, Krzysztof Rychlicki-Kicior, Maciej Nowicki, Piotr Partyka i Michał Rutkowski oraz Gospodarz Panelu Mateusz Papiernik


Opisy i oceny degustowanych win:


gelsi magnify 1. I Gelsi Bianco Statti 2012 - kalabryjski kupaż chardonnay i greco, okazał się typowym codziennym średniakiem. Mocno owocowy bukiet, pływający gdzieś między cytrusami a melonem, zwiastuje fajne, rześkie wino. W ustach niezbyt kwasowe, tłuste, a całość kręci się wokół zielonego jabłka. Przyjemna równowaga sprawia, że mimo braku fajerwerków i złożoności dobrze się je pije.


Ogólna ocena: 6


fonne2 magnify 2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - pokazało się od dużo lepszej strony zarówno solo, jak i w połączeniu. Ananasowo-gruszkowe w nosie, z wyraźnymi aromatami kwiatowymi i miodowymi. Bardzo aromatyczne. Długie, eleganckie, nieco mineralne — w ustach dużo egzotycznego owocu, nektarynki, z delikatnym słonym finiszem. Bardzo zyskuje po czasie, warto dać mu postać z godzinę po otwarciu.


Ogólna ocena: 7


chavin magnify 3. Chablis Pierre Chavin 2011 - Wiedząc, co to jest, możnaby spodziewać się różnych rzeczy — sęk w tym, że nie wiedzieliśmy. W nosie niezmiernie cytrusowe, z jakąś lekką nutą mango i arbuza. W ustach wysoka kwasowość cytrusów i zielonego jabłka. Choć solo przeciętne (ale wcale znów nie takie słabe), okazało się czarnym koniem degustacji w łączeniu z sushi.


Ogólna ocena: 6


miano magnify 4. Catarratto Castelucci Miano 2011 - Aromaty niedojrzałych brzoskwiń i grejpfrutów były dość ulotne. Lekkie słonawe usta, nieco tłuste, dawały o sobie znać nutą owocu i przyjemnym kwaśnym finiszem, ale całość była raczej jednowymiarowa i nudna. Sycylijskie catarratto nie należy do win łatwych i oczywistych, ale to, w przeciwieństwie do kilku innych, nie zrobiło na nas wrażenia.


Ogólna ocena: 6

cazes magnify

5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - zaatakowało niezmiernie słodkim nosem pełnym mango, moreli, ananasa i miodu. W ustach niestety bardzo mało kwasu przy dużej słodyczy, przez co okazało się nieco męczące i mdłe. Szkoda — alkohol był świetnie zintegrowany i przy odrobinie większej kwasowości propozycja mogłaby być naprawdę smaczna.


Ogólna ocena: 7


Kraków


 „Wine Concept to nie tylko sprzedaż wina. Myślą przewodnią firmy jest promowanie wyselekcjonowanego, specjalistycznego biznesu stawiającego na jakość, świadomość żywienia, ekologiczność produktu. To koncepcja świadomego i radosnego życia, powrotu do naturalności na tyle na ile jest to możliwe w świecie hipermarketów, postępującej anonimowości i wyobcowania.” (za stroną www.wineconcept.pl)

 

 

Degustowali:
Borysa Łasko, Ewa Neumann, Janina Skop, Kornelia Skop, Tomasz Wagner oraz Gospodarz Panelu Dominik Woźniak


Opisy i oceny degustowanych win:


gelsi magnify 1. I Gelsi Bianco Statti 2012 - Jasnożółte, z lekkimi bąbelkami. Nos rześki, mineralny, cytrusy i agrest oraz słodkawe nuty. Bardzo żywe w ustach, początkowo pełne, sporo owocu, dobrze zrównoważona kwasowość i słodycz, a potem długo utrzymuje się orzeźwiająca kwasowość.


Ogólna ocena: 6


fonne2 magnify 2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - Wyraziste aromaty kwiatu lipy, gruszek i ananasa nabierają elegancji jakiś czas po otwarciu. W ustach owoce egzotyczne, nektarynki, zielona śliwka. Dobra kwasowość. Słony finisz.


Ogólna ocena: 6

 


chavin magnify 3. Chablis Pierre Chavin 2011 - Przejrzyste, połyskliwe o złotawym zabarwieniu. Bukiet duszący, maślany, bardzo intensywny z aromatami tostowymi, korzennymi, zielonymi łodygami i dodatkiem obórki. W smaku za to mineralne ostre, atakuje kwasowością - kwaśne jabłka cytrusy, agrest.


Ogólna ocena: 5

 


miano magnify 4. Catarratto Castelucci Miano 2011 – Intensywnie słomkowy, atrakcyjny kolor. Nos początkowo delikatny, mokry wapień czy kamień, kurz piwniczny, potem rumianek, skórka grejpfruta. W ustach mocna struktura, oleiste. Potem pojawia się umiarkowana kwasowość i delikatna goryczka.


Ogólna ocena: 7

 


cazes magnify 5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - Klarowne, ładne wino. Aromat cytrusów, wiosennej kwiatowej łąki. Drugi nos waniliowy. W ustach miodowe, melon, nuta wanilii w temacie. Alkohol ładny, przyjemnie rozgrzewa, bardzo aromatyczne wino, dobra kwasowość, zbalansowane, cieliste, nuta goryczki na finiszu, który jest dość długi.


Ogólna ocena: 5

 


Warszawa


W Warszawie gościła Panelistów restauracja Gruba Ryba, mieszcząca się przy ulicy Kasprzaka 7. Manager lokalu, Arkadiusz Kulesza, bardzo entuzjastycznie zareagował na propozycję zorganizowania u niego doboru win do sushi. Sam lokal istnieje od niemal 3 lat i radzi sobie niezwykle dobrze, mimo nie najłatwiejszego dojazdu, co związane jest z budową II linii metra. Wieść o tym, że na Kasprzaka w Grubej Rybie dają dobre sushi rozeszła się po stolicy i na brak klientów właściciele restauracji nie mogą narzekać.

Degustowali:
Agata Gebhardt, Magdalena Korona, Sylwia Krzyżycka, Dorota Młynarczyk, Zofia Pasula, Jacek Mędrala, Michał Misior, Jerzy Pasula, Marc Pick, Paweł Tyszer, Grzegorz Wajner oraz Gospodarze Panelu Bożena Skibicka i Krzysztof Chełpiński


Opisy i oceny degustowanych win:


gelsi magnify 1. I Gelsi Bianco Statti 2012 - Wino o słomkowej barwie, lekko musujące. W bukiecie dojrzałe jabłka, mocniejszy po zamieszaniu. W smaku kwaśne jabłko z rabarbarem. Wysoka kwasowość.


Ogólna ocena: 6

 


fonne2 magnify 2. Pinot Blanc Vielles Vignes Meyer-Fonne 2011 - Barwa słomkowa, przejrzyste, lśniące, ładnie wygląda w kieliszku. Bukiet niezbyt intensywny, mineralny z aromatami smoły i asfaltu. Sympatycznie wypełnia usta, jest zbilansowane. W smaku jabłko, morela i biały pieprz.


Ogólna ocena: 6

 


chavin magnify 3. Chablis Pierre Chavin 2011 - W kieliszku przejrzyste, połyskliwe o złotawym zabarwieniu. Bukiet duszący, maślany, bardzo intensywny z aromatami tostowymi, korzennymi, zielonymi łodygami i dodatkiem obórki. W smaku za to mineralne ostre, atakuje kwasowością - kwaśne jabłka cytrusy, agrest.


Ogólna ocena: 6

 


miano magnify 4. Catarratto Castelucci Miano 2011 - Słomkowe, ładne oleiste wino. W nosie mineralne, owocowe z wyczuwalnym mango. W ustach zrównoważone z przyjemną kwasowością, pojawiły się również nuty mydlane.


Ogólna ocena: 7

 


cazes magnify 5. Viognier Jean-Michel Cazes 2011 - Barwa złotawa, pieni się przy nalewaniu. Bukiet mało intensywny- dojrzała gruszka. Smak ciekawy - rabarbar w miodzie posypany białym pieprzem. Pełne usta, intensywne, długie. Mocno wyczuwalna goryczka.


Ogólna ocena: 7

 

 

Okazało się, że dobranie win do sushi wcale nie jest trudne. Należy tylko pamiętać, iż istnieje wiele rodzajów sushi i od rodzaju właśnie zależy jakie wino będzie pasowało najbardziej, bo inaczej smakuje z sushi z dodatkiem wasabi, inaczej jeszcze gdy dodamy sos sojowy.  Świat łączenia wina z potrawami jest nieskończony.... A na następnym XL Panelu Klubu Nasze-Wina dobierać będziemy wino do jajka z majonezem. Wielkanoc  tuż, tuż... A tak nawiasem mówiąc jajko z majonezem uznawane jest za najtrudniejszą potrawę  do łączenia z winem. Już niebawem sami sie o tym przekonamy.

 

Sushi i Wino - relacja z Panelu w Łodzi (Winne-Przygody)


Protokołowała (Warszawa): Bożena Skibicka
                         (Kraków): Dominik Woźniak

(Łódź): Mateusz Papiernik


 

Komentarze

Zaloguj się aby skomentować ten tekst

Zaloguj się do serwisu aby obserwować aktywność innych użytkowników i odbierać od nich wiadomości.