Morgenhof Republika Południowej Afryki Stellenbosch |
Historia winnic Morgenhof rozpoczęła się ponad 300 lat temu, w 1692 roku. Od tego czasu, regularnie zmieniała właścicieli.
Od 1812 roku zarządcą farmy był Hermanus Christoffel Esterhuizen. W roku 1820 r. wyprodukowano 58 tys. litrów wina,
czyniąc z ich właściciela jednym z ośmiu największych producentów wina w regionie Stellenbosch.
Na początku 1993 roku, Morgenhof po raz kolejny zmieniło właściciela, bowiem zostało sprzedane Anne Cointreau-Huchon.
Jej rodzina zajmuje się sztuką winiarstwa już od 1210 roku i do dziś jest w posiadaniu Gosset Champagne, Vedrenne Liqueurs oraz Cognac Frapin.
Anne Cointreau była pierwszą Francuzką, która zainwestowała w RPA, jeszcze przed upadkiem apartheidu. W ciągu trzynastu lat przeobraziła szerzej nie znaną farmę winną w jedną z pięciu najważniejszych winnic wartych zobaczenia w tym regionie.
Za rozwój tej inwestycji Cointreau została uhonorowana wieloma nagrodami i wybrana w 2001 roku przez amerykańską Star Group, jedną z czołowych czterdziestu kobiet-przedsiębiorców na świecie. Anne Cointreau zasiada w Radzie Women’s Leadership Board Harvard Business School. Jest także finalistką konkursu Business Woman of the Year (2002). W listopadzie 2005 roku została odznaczona Legią Honorową – najwyższym francuskim odznaczeniem państwowym za jej osiągnięcia gospodarcze właśnie w RPA.
WŚRÓD NAJWIĘKSZYCH PRODUCENTÓW
Winnica Morgenhof była w 1820 roku jedną z dziesięciu największych farm winorośli w regionie Stellenbosch, a dziś, 150 lat później, jest jednym z dziesięciu największych, regionalnych producentów wina.
Morgenhof Wine Estate jest częścią najstarszego szlaku winnego w RPA (Stellenbosch Wine Route). Apelacja z okręgu Simonsberg ma najlepsze terroir, potrzebne do produkcji czerwonego wina i jest oznaczona jako “Kraina Cabernet”. Winnica produkuje wyśmienite Cabernet Sauvignon lub kupaże oparte na tym szczepie.
Wina Morgenhof mają wyjątkowy charakter, ponieważ są doskonałą kombinacją stylów nowego i starego świata.
Charakteryzuje je klasyczny, elegancki styl z domieszką owocowych tanin. Najlepiej smakują jako dodatek do potraw, mają jednak spory potencjał starzenia.
Flagowe wino, The Morgenhof Estate, jest doskonałym przykładem wszystkich powyżej wymienionych cech.
Winnica z ponad 300 letnią tradycją, założona w 1680 roku przez francuskich hugenotów. Obecnie należy do znanej Anne Cointreau, której przodkowie od 1210 roku związani są z produkcją likierów i koniaków znanych na całym Świecie. Doświadcznie i tradycja mają znamienny wpływ na wysoką jakość produkowanych w Morgenhof win.
Wyróżnienia i nagrody
Morgenhof Estate Brut Reserve 2006, John Platter
Guide 2011: 4 gwiazdki w SA
Komentarz | Autor | Data |