Dodaj zdjęcie |
Opis Evohe to projekt podjęty w 2004 roku w pobliżu Saragossy, w obrębie apelacji VdlT del Bajo Aragon, gdzie obecnie znaleźć można uprawy najlepszych krzewów Garnachy w Hiszpanii. Zamierzeniem twórców było wydanie wina o rdzennie hiszpańskim charakterze, który wyraźnie odcinałby się od wszechobecnych Cabernetów, Merlotów i mieszanek z ich udziałem tworzonych przy czasem przesadnym użyciu beczek dębowych. Evohe powstaje z czystej Garnachy, która fermentuje w wielkich betonowych kadziach. Jest to już prawie niespotykana technologia w epoce zbiorników ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa jedynie w butelkach, bez kontaktu z dębiną. Dzięki tym metodom produkcji i dojrzewania wino bardzo wiernie przedstawia charakter szczepu ... Evohe to projekt podjęty w 2004 roku w pobliżu Saragossy, w obrębie apelacji VdlT del Bajo Aragon, gdzie obecnie znaleźć można uprawy najlepszych krzewów Garnachy w Hiszpanii. Zamierzeniem twórców było wydanie wina o rdzennie hiszpańskim charakterze, który wyraźnie odcinałby się od wszechobecnych Cabernetów, Merlotów i mieszanek z ich udziałem tworzonych przy czasem przesadnym użyciu beczek dębowych. Evohe powstaje z czystej Garnachy, która fermentuje w wielkich betonowych kadziach. Jest to już prawie niespotykana technologia w epoce zbiorników ze stali nierdzewnej. Wino dojrzewa jedynie w butelkach, bez kontaktu z dębiną. Dzięki tym metodom produkcji i dojrzewania wino bardzo wiernie przedstawia charakter szczepu i terroir, a jest co pokazywać. Aromat jest żywo owocowy, lecz ma typowe dla Garnachy ziemiste nuty, zaś smak jest gęsty, lekko korzenny i długi. W 2005 roku pierwszy rocznik (22 tys. litrów) rozszedł się w ciągu 3 miesięcy. Rocznik 2006 to już ok. 200 tys. litrów. Rocznik 2005 otrzymał 88 punktów od Roberta Parkera. Należy się spodziewać, że obiektywnie lepszy rocznik 2006 przekroczy magiczne 90 pkt. |